Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Osnažiti saradnju Crne Gore i Koreje u sferi ekonomije, turizma i parlamentarnih odnosa

Tokom razgovora, Bečić je ukazao na spremnost da novo skupštinsko rukovodstvo kontinuirano radi na jačanju prijateljskih veza širom svijeta

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se danas sa ambasadorom Koreje u Crnoj Gori Hjong-čan Čeom. Tom prilikom ocijenjeno je da je uz poštovanje tradicionalno dobrih odnosa Koreje i Crne Gore u narednom periodu važno dodatno unaprijediti i osnažiti saradnju u sferi ekonomije i turizma, ali i parlamentarnih odnosa.

Če je istakao da zvanična Koreja u potpunosti podržava i uvažava ciljeve kao i agendu spoljne politike nove vladajuće većine.

Uz konstataciju da u Crnoj Gori trenutno boravi oko 200.000 turista, što je trećina ukupnog broja domaćeg stanovništva, predsjednik Skupštine je istakao da upravo takvi podaci ohrabruju, ali i obavezuju na dodatnu odgovornost.

„Turizam je upravo polje u kome možemo unapređivati saradnju. Nastojanje je da i na vašem tržištu bude promovisano ono što Crna Gora kao turistička destinacija nudi“, kazao je Bečić.

On je tokom sastanka, uz podsjećanje da je u Crnoj Gori prošle godine po prvi put došlo do demokratske smjene vlasti, napomenuo i da spoljna politika vladajuće većine počiva na tri stuba utvrđena sporazumom potpisanim nakon izbora – a koji precizira opredijeljenost Evroatlanskim integracijama, Evropskim integracijama, te dobroj reginalnoj saradnji, koja je, kako je istakao Bečić, važna pretpostavka integracija.

Bečić je upoznao ambasadora Koreje sa prioritetima novog skupštinskog saziva, uz podsjećanje da formiranje grupe prijateljstva, može dodatno osnažiti kooperativnost između dvije zemlje.

Tokom razgovora, Bečić je ukazao na spremnost da novo skupštinsko rukovodstvo kontinuirano radi na jačanju prijateljskih veza širom svijeta.

I pored činjenice da su Crna Gora i Koreja od uspostavljanja diplomatskih odnosa brižljivo gradile saradnju, Če je naglasio da komunikacija između parlamenata treba doprinijeti tješnjoj povezanosti naroda.

On je pozdravio spoljnopolitičku agendu, zaključivši da „i ako Koreja nije dio Zapadnog Balkana, u potpunosti podržava tri ključna cilja: posvećenost NATO partnerstvu, pristupanje EU i jačanje regionalne saradnje.“

Če je napomenuo da Vlada Koreje sa Vladom Crne Gore radi na potpisivanju ugovora o ekonomskoj saradnji, te prepoznao da bi to bila oblast koja će u perspektivi biti intenzivnije razvijana.

Poručio je i da bi ga radovalo da na tlu Crne Gore u narednom periodu “vidi više Koreanca“.

“Sastanak je bio i povod da predsjednik crnogrskog Parlamenta uputi izraze zahvalnosti na medicinskoj pomoći koju je Koreja pružila našoj zemlji tokom borbe sa pandemijom Covid-19”, zaključuju iz Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve