Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Osnažiti i podržati ulogu žena u Crnoj Gori

Slovački poslanik Vladimir Bilčik i njegova koleginica iz Slovenije Tanja Fajon, nedavno su održali sastanak sa predstavnicama Ženskog kluba crnogorske Skupštine, u okviru Grupe za demokratiju i izbore.

Rodna ravnopravnost važan je dio evropske perspektive, tako da Crna Gora posebnu pažnju treba da posveti položaju žena, ne samo u politici, već i u ostalim društvenim oblastima, kaže za RTCG poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik. Poručuje da seksističke poruke ne doprinose ideji evropskog društva.

Slovački poslanik Vladimir Bilčik i njegova koleginica iz Slovenije Tanja Fajon, nedavno su održali sastanak sa predstavnicama Ženskog kluba crnogorske Skupštine, u okviru Grupe za demokratiju i izbore.

“Mnogo sam čuo tokom naše diskusije o polarizaciji u društvu, o posljedicama pandemije na najosjetljivije grupe, ne samo žene već i manjine, tako da je važno podržati one koji su u stanju najveće potrebe, kao i one koji su najranjiviji“, naglasio je Bilčik.

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora EP sa Crnom Gorom ocjenjuje da je pandemija pogodila sve, posebno žene, od kojih su mnoge izgubile posao.

“Govori se o brojci od osam hiljada žena koje su izgubile posao zbog nestabilnosti njihovih radnih mjesta. Mislim da Crna Gora treba da posveti posebnu pažnju ženama, njihovoj jakoj zastupljenosti u Skupštini“, kaže naš sagovornik.

Ističe da je u Evropskom parlamentu 40 odsto žena poslanica i pohvalio je osnivanje Ženskog kluba u Parlamentu.

“Žene su sada manje zastupljene u Skupštini Crne Gore nego u prethodnom mandatu. Dobro je da postoji Ženski klub, u kome učestvuju poslanice iz vladajuće većine, ali i opozicije, jer mislim da žene mogu da posluže kao spona za neke važne teme u Crnoj Gori“, naglašava Bilčik.

Kao pozitivan primjer postignutog u posljednje vrijeme ističe usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, a očekuje i da poslanice u svom radu podrže i njihove muške kolege.

“Bilo bi lijepo da vidimo da muškarci podržavju rad Ženskog kluba u Parlamentu i da obrate pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti i ulozi žene u politici, jer je važno da se podjednako uključimo, da ne budu samo žene te koje razgovaraju o ženskim izazovima, već da imaju i podršku muškaraca“, kaže Bilčik.

Seksističke poruke ne doprinose EU putu

Kometarišući nedavne izlive seksizma na portalima i društvenim mrežama, usmjerene prema ženama na javnim funkcijama, Bilčik kaže da to ne doprinosi ideji evropskog društva.

“Svi napadi protiv manjina, nepravdi iz prošlosti, onih koji su izgubili najvoljenije u Srebenici, seksističke poruke protiv žena poslanica, ali i žena uopšte, ne doprinose ideji društva koje njeguje poštovanje i EU dostignuća“, kaže slovački europoslanik, naglašavajući da ima posebno poštovanje prema ženama koje danas sjede u Skupštini Crne Gore.

“Znam koliko je teže ženama da postignu nešto u javnom životu, jer žena ima mnogo zadataka u rukama, i drugačija su očekivanja od žena i muškaraca u društvu, što je povezano sa tradicionalnim ulogama – žena često mora da bude majka porodice, tako da je teško kombinovati javni i privatni život. Imam izrazito poštovanje prema ženama koje su na javnim funkcijama, jer su one uzori mladim ženama, djevojčicama u Crnoj Gori i važno je da postoji ta vrsta komunikacije. To je dio ‘veće slagalice’ onoga što ja vidim kao uspješnu budučnost Crne Gore, koja je povezana sa članstvom u EU“, kaže Bilčik.

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora sa Crnom Gorom napominje i da Crna Gora jeste predvodnik kada je riječ u integracijama, ima sve jače karte u svojim rukama kao zemlja kandidat, ali da mora da se fokusira na ispunjavanje reformi na ubjedljiv način, koji će omogućiti održavanje sljedeće međuvladine konferencije na kojoj bi se moglo početi sa zatvaranjem pregovaračkih poglavlja sa Crnom Gorom. Glavne teme su osnivanje pregovaračkog tima, kao i imenovanje ambasadora Crne Gore pri EU.

Izvorrtcg

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve