Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

”OSLOBODIOCI” PUKLI: Suludo je očekivati da politički duduci riješe krizu u koju su sami uvalili Crnu Goru

Sve i da se nekim čudom formira vlada, na čelu sa politički rashodovanim Miodragom Lekićem, ona će biti apsolutno nefunkcionalna, možda čak i gora od katastrofalne dvije prethodne, iz prostog razloga što ''oslobodioci'' boluju od nedostatka kompetentnosti, viška megalomanije, ideološke pogubljenosti, programske šizofrenije i hronične neozbiljnosti

Kad političkim diletantima sa ogromnim apetitima za funkcijama, nedostatkom vizije, viškom ambicije i nejasnim planom djelovanja, spletom nesrećnih okolnosti zapadne prilika da upravljaju državom, onda dobijamo institucionalni haos i beznađe.

Baš onakav kakvom svjedočimo u Crnoj Gori posljednje dvije godine!

Pregovori ”oslobodilaca” su samo kulminacija potpune propasti i urušavanja političko-društvenog ambijenta u Crnoj Gori.

Vlada bi bila potpuno nefunkcionalna

Pogubljeni politički diletanti, takozvani ”pobjednici izbora 2020. godine”, već sedmicama pregovaraju oko formiranja vlade, a sinoć i danas svjedočimo mučnim i jalovim natezanjima koja će se u svakom slučaju završiti propašću. Osim ako se ne desi neko čudo, ravno onome o pomjeranju planina koje je pominjao bivši, vječito nasauhovani vjerski fanatik u ulozi premijera Zdravko Krivokapić.

Sve i da se nekim čudom formira vlada, na čelu sa politički rashodovanim Miodragom Lekićem, ona će biti apsolutno nefunkcionalna, možda čak i gora od katastrofalne dvije prethodne, iz prostog razloga što ”oslobodioci” boluju od nedostatka kompetentnosti, viška megalomanije, ideološke pogubljenosti, programske šizofrenije i hronične neozbiljnosti.

Potpuni diletanti

Kako se da vidjeti iz javnih nastupa, ali i prema nezvaničnim saznanjima koje dobija portal Aktuelno, teško da će ”pobjednici 2020.” doći do dogovora o mandataru, sastavu vlade i izboru skupštinskog rukovodstva.

Suluda trgovina bezbjednosnim sektorom

Najbolji pokazatelj o kolikim se diletantima opasnim po državu i društveni poredak radi, je krajnje morbidno trgovanje i licitiranje funkcijama u bezbjednosnom sektoru.

Ovih dana predstavnici stare parlamentarne većine, u stilu pripitih pijačnih prodavaca, javno licitiraju u političkim pregovorima oko pozicija u bezbjednosnom sektoru! URA i SNP javno traže pozicije, a Demokrate se javno odriču pozicija u sektoru ključnom za stabilnost države. Sve liči na neku suludu igru djece, ili u najboljem slučaju na tragikomičnu lakrdijašku predstavu za široke mase.

”U godinama vlasti DPS-a i koalicionih partnera, iako se nezvanično znalo da na određenim pozicijama postoje kadrovi bliski vlasti, nikad se nije javno trgovalo tim pozicija i dolazili su ljudi iz službi, odnosno iz struke. ANB, policija, Vojno-obavještajna služba, pa i šire UIKS, Uprava carina treba da budu izgrađene institucije, depolitizovane, samostalne i profesionalne sa kadriranjem unutar tih institucija”, kazali su naši izvori dobo upućeni u stanje u bezbjednosnom sektoru.

Napominju da današnja politička scena govori o ”klasičnoj politizaciji, zloupotrebi i urušavanju u bezbjednosnom sektoru koji je izgubio svaki vid operativne samostalnosti i mogućnost upravljanja procesima u oblasti bezbjednosti i odbrane”.

Trenutna vlada: Može to i gore…

Samo ovaj primjer koji se tiče bezbjednosnog sektora, govori u prilog okolnosti da su ”oslobodioci” doživjeli kulminaciju političke pogubljenosti i da jednostavno nijesu kadri da se nose sa izazovom trenutka. Kada tome dodamo pritiske sa svih strana i od nalogodavaca iz Beograda i Moskve, a pogotovo od strane Zapada koji je konačno uvidio svoje greške, pravo je čudo da su se ”oslobodioci” uopšte našli u istoj prostoriji.

Agonija nastavljena, ali uzalud

Ipak, pregovori predstavnika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. o formiranju vlade nastavljeni su i danas u Skupštini Crne Gore.

Da od pregovora na kraju neće biti ništa konstruktivno, govori i stav koalicije ”Crno na bijelo” koja ”ne vidi svrhu da učestvuje u daljim razgovorima”.

Iz koalicije na čijem je čelu premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručuju Demokratskom frontu i Demokratama da oni saopšte šta ovoj partiji pripada, kao i da će se u kratkom roku njihovi organi izjasniti o daljim koracima.

Da su stvari krenule u pravcu potpune propasti pregovora govori i to da današnjem sastanku nijesu prisustvovali lideri GP URA i Demokrata Dritan Abazović i Aleksa Bečić.

Sve u svemu nastavak tužne i mučne političke agonije u koju su nas uvalili upravo ”pobjednici” izbora 30. avgusta 2020. godine. Stoga je suludo očekivati da politički duduci koji su nas uvalili u nezapamćenu krizu, nađu rješenje za izlazak iz nje, pa sve i da uz pomoć ”svetosavskog boga” uz intervneciju Beograda i Moskve uspiju da na mišiće sklepaju neki oblik vlade.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dado
15.09.2022-14:44 14:44

Ono kad hoces vlast,a boga molis da je ne dobijes jer ne znas sta onda da radis

COL
15.09.2022-18:30 18:30

Maśu za premijera, a Dajka za vicepremijera i mir u vaseljeni…

Ej
15.09.2022-20:39 20:39

Lekić je rešenje!

Ha20
15.09.2022-23:17 23:17
Reply to  Ej

Kaze ekspert Sara graDZnerka iz leskovacku okolinu. Hehehehehe !! Jel jos kakis sjemenke od paprika i brines o Gagijevoj i mojoj ekonomiji.

Ha20
15.09.2022-23:54 23:54
Reply to  Ej

Sarice duso jel se to javljas i Begesa i dali si spremila specijalno kostim za prajd paradu !? Ti sarice znas da noc provedena sa njegovom svetosti Kacevandom moze da rezultira da ti g*zica piri kao mecava s Moravu u narednih nekoliko dana…………………..

NASTAVLJA SE AGONIJA: Mandić poručio da je postignut dogovor da Lekić bude mandatar, Krapović kaže da nemaju 41 potpis | Skala radio
19.09.2022-17:30 17:30

[…] Portal Aktuelno objavio je još prošle sedmice da do dogovora o mandataru, sastavu vlade i izboru skupštinskog rukovodstva može doći samo na silu i preko trulih političkih kompromisa. […]