Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

ORGANIZOVANA TUŽILAČKA GRUPA Nakon donošenja Zakona odlazeće strukture krenule u zauzimanje pozicija!?

Pred Tužilačkim savjetom Crne Gore u petak je zakletvu položila Lepa Medenica koja će biti rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Medenica je u kumovskim vezama sa bivšim šefom Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zoranom Lazovićem. S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića jasno je da ova grupacija želi da i nakon sutpanja na snagu izmjena tužilačkih zakona, zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi.

Skupština Crne Gore usvojila je prošle sedmice izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu, prema kojima čelni ljudi u toj instituciji, među kojima je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, moraju da idu u penziju.

Venecijanska komisija je još i prije usvajanja ovog zakonskog akta izrazila zabrinutost zbog moguće politizacije Tužilačkog savjeta, prije svega jer se pet ”uglednih pravnika” koji bi bili u tom tijelu biraju u Skupštini  prostom većinom. Iako je jasno da je u ovom segmentu ostavljen prostor za upliv političkog uticaja, takođe je jasno da će izmjene tužilačkog zakona konačno omogućiti odlazak funkcionera kojima je aktuelna, ali i bivša vlast prigovarala da imaju previše moći i da su postali četvrta, odmetnuta grana vlasti.

Kako je portal Aktuelno pisao, nakon potpisivanja zakona od strane Predsjednika Crne Gore, u penziju idu vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Katnić.

Zauzimanje pozicija  preko kumovskih veza

Kako saznaje portal Aktuelno, Katnić i njegova ekipa koja je postala poznata kao Organizovana tužilčka grupa (OTG), već su prije stupanja na snagu izmjena tužilačkih zakona krenuli da na uticajna mjesta u Tužilaštvu dovode svoje ljude i zauzimaju pozicije koje će im omogućiti da zadrže uticaj i moć koju sada imaju.

Lepa Medenica – kum nije dugme

U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da je pred Tužilačkim savjetom Crne Gore u petak zakletvu položila Lepa Medenica koja će biti rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Medenica je u kumovskim vezama sa bivšim šefom Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zoranom Lazovićem. S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića jasno je da ova grupacija želi da i nakon stupanja na snagu izmjena tužilačkih zakona, zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi.

”Lazović je svoju kumu ubacio kao rukovodioca Višeg Tužilaštva u Podgorici, što je jasan pokušaj da kompromitovani krugovi u Tužilaštvu, da ne upotijebim neku jaču riječ, pokušavaju da sačuvaju svoje ljude i nakon stupanja na snagu novog zakona”, rekao je portalu Aktuelno veoma dobro upućen izvor iz Tužilaštva.

Zoran Lazović

Kako ističe, stare strukture će po svaku cijenu pokušati da zadrže ”pipke svoje hobotnice u ovoj instituciji”.

”To je nažalost realno, tužno stanje u Tužilaštvu. Zato aktuelna vlast ako želi istinske promjene moraće dobro da se potrudi da počisti stvari ‘po dubini’. Ako to ne uradi sve će ostati po starom”, rekli su naši izvori.

Naši izvori navode da su kompromitovani tužioci spremni na sve ustupke i izvršavanje naloga nove vlasti samo da bi sačuvali pozicije i da bi mogli da pomažu svojim starim saradnicima.

Medenica zadužila novu vlast

Najbolji primjer kako se kadrovi bivše vlasti prilagođavaju novim okolnostima za potrebe organizovane tužilačke grupe koja godinama drži Tužilaštvo zarobljenim je novoizabrana rukovoditeljka Višeg Tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica. Ona je učinila veliku ulsugu direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću, i premijeru Zdravku Krivokapiću koji je stao u njegovu zaštitu, time što je konstatovala da ne postoji osnovana sumnja “da je bilo koje lice izvršilo krivično djelo odavanja tajnih podataka, niti bilo koje drugo djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Dejan Vukšić – zadužila ga Lepa Medenica

Podsjetimo, 19. marta nakon sjednice Odbora za bezbjednost, javnost je ostala šokirana informacijom da je v.d. direktora ANB-a Vukšić, suprotno Zakonu o tajnosti podataka, odao povjerljive informacije jedne obavještajne agencije države članice NATO.

Medenica je oslobodila Vukšića bilo kakve odgovornosti i pored toga što su u službenoj zabilješci koju je direktor ANB-a, mimo procedura, iznio iz zgrade i dao članovima Odbora bila imena i prezimena agenata CIA, kao i agenata ANB i šeme rada američkih agenata. Da ne pričamo o malverzacijama i krivičnim djelima koja su pratila čitav slučaj zataškavanja ovog skandala u koji je umješan (bivši) advokat kriminalnih klanova sa primorja o kojima je portal Aktuelno pisao u desetinama tekstova.

S obzirom da je Vukšić advokat makar jednog, a kako se spekuliše sarađivao je sa oba kriminalna klana sa primorja, onda je Medenica i po tom osnovu bila u obavezi da mu pomogne.

”Ovakvo postupanje je jasna namjera da strukture koje stoje iza Medenice uoči stupanja novog zakona zauzmu pozicije i da iako se njihovi kadrovi penzionišu i dalje kontrolišu ključne djelove tužilaštva”, navodi naš izvor.

Katnić poznat po vršenju pritiska na kolege

Portal Aktuelno u seriji tekstova koje smo objavljivali više mjeseci, između ostalog je pisao  da u Tužilaštvu vlada strah od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Prilikom reizbora na funkciju glavnog specijlnog tužioca Katnić nije imao protivkandidata.

Milivoje Katnić, Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog, odlazeći najduži pendrek u Tužilaštvu: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Zetsko pozorište, kad bi ste čuli mišljenje ko je bio tamo, strani diplomatski hor”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Glavni razlog zbog kog niko nije izašao na crtu Katniću je, kako smo pisali, strah, jer su eventualni kandidati isprepadani Katnićevim osionim nastupom i načinom na koji se obračunava sa protivnicima koji više pristaje udbaškom isljedniku nego modernom tužiocu.

Treba podsetiti da su Katnić i njegov tim već duže vremena koristili blokadu Vrhovnog državnog tužilaštva koje je u v.d. stranju zbog političkih kalkulacija, da bi uspostavili svoju strhovladu u Tužilaštvu, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Čak je i bivši ministar pravde Zoran Pažin jasno kazao prilikom jednog skupštinskog zasjedanja prošle godine da je Tužilaštvo postalo “četvrta grana vlasti”, aludirajući da taj problem mora da se riješi.

Novoj vlasti očigledno neće biti dovoljni samo zakonski okviri da bi sproveli reforme, već će morati da se pripreme za jedno temeljno ”dubinsko čišćenje” ako želimo da Crna Gora ikad zadovolji kriterijume iz poglavlja 23. i 24.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ko mi to
18.05.2021-00:27 00:27

To dok patriote ne uzoru sem korova nista nici nece. Bolje postenim usima vjerovat no lazljivim ocima gledat.,e oca im