Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Opštinska izborna komisija Kotor: Prigovor Demokrata neosnovan

U prigovoru se navodi da je propisana „imperativna obaveza“ opštinskih izbornih komisija da u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora utvrde i objave izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji predviđenih izbornim zakonodavstvom

Kotorske Demokrate podnijele su juče Državnoj izbornoj komisiji prigovor zbog propusta Opštinske izborne komisije Kotor u vezi člana 13, stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika. U prigovoru se navodi da je propisana „imperativna obaveza“ opštinskih izbornih komisija da u roku od 72 sata od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora utvrde i objave izborni kalendar svih rokova za sprovođenje izbornih radnji predviđenih izbornim zakonodavstvom.

Kotor (Foto: Pixabay)

Ipak, iz OIK-a smatraju da prigovor nije osnovan.

“Opštinska izborna komisija OIK Kotor utvrdila je i objavila kalendar izbornih radnji o kojem se govori u prigovoru”, pojašnjavaju u saopštenju.

Kalendar izbornih radnji nije mogao ranije biti utvrđen, dodaju, jer je zbog aktuelne situacije sa korona virusom (boravak zamjenika predsjednika u karantinu, čekanje na rezultate testiranja predsjednika komisije i jednog člana itd.) održavanje prve sjednice Komisije u pomenutom periodu bilo neizvodljivo, a i sada je vrlo otežano.

“Svi podaci koji se inače utvrđuju u kalendaru izbornih radnji precizno su definisani Zakonom o izboru odbornika i poslanika, koji je dostupan svakome, a oni su u kalendaru izbornih radnji samo prepisani iz Zakona i sistematizovani u tom jednom aktu, tako da se eventualnim kašnjenjem sa utvrđivanjem izbornog kalendara nikome ne uskraćuju nikakva prava, jer se svi podaci iz istog mogu naći i saznati prostim uvidom u Zakon o izboru odbornika i poslanika. Kalendar izbornih radnji u suštini predstavlja pomoćno sredstvo za rad i podsjetnik samoj Komisiji, kako se ne bi propustili određeni rokovi i kako bi Komisija na vrijeme preduzimala radnje neophodne za spovođenje izbora”, pojašnjavaju u saopštenju.

Takođe, Zakon o izboru odbornika i poslanika u članu 25., stavu 4 i stavu 6 predviđa da se sekretar OIK imenuje na predlog parlamentarne opozicije, te da je sekretar Komisije zadužen za realizaciju administrativnih poslova predviđenih izbornim zakonodavstvom.

Jasno je, dodaju, da je i Kalendar izbornih radnji trebalo da realizuje sekretar OIK-a.

“U OIK-u Kotor, mjesto sekretara OIK-a pripada upravo podnosiocu ovog prigovora, Demokratskoj Crnoj Gori.
Međutim, iako je od trenutka, 4. jula 2019. godine, kada je mjesto sekretara pripalo Demokratskoj Crnoj Gori prošlo više od godinu dana i održano čak 22 sjednice Skupštine Opštine Kotor, Demokratska Crna Gora još uvjek nije delegirala i odredila osobu koja će biti sekretar OIK-a Kotor”, ističu u saopštenju.

Kako je još uvjek neizvjesno kad će se održati sljedeća sjednica SO Kotor na kojoj bi moglo biti predloženo imenovanje sekretara OIK na predlog Demokratske Crne Gore, OIK bi mogao dobiti sekretara, u najboljem slučaju, dvadesetak dana prije samog dana održavanja izbora.

“Sve navedeno jasno govori o odnosu Demokratske Crne Gore prema OIK-u, pa u tom smislu prigovor zbog kašnjenja sa utvrđivanjem kalendara izbornih radnji djeluje više nego deplasirano. Zbog svega navedenog, predlažemo da Državna izborna komisija odbaci prigovor kao neosnovan”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve