Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Opština Danilovgrad zahtijeva hitno asfaltiranje Martinićkog puta ili raskid ugovora

Odbornik Demokratske partije socijalista u Skupštini opštine Danilovgrad, Nikola Vukićević, rekao je da je ta lokalna samouprava prepoznala izuzetnu važnost rekonstrukcije Martinićkog puta u dužini 8,6 kilometara

Iz Opštine Danilovgrad apelovali su na Upravu za kapitalne projekte i izvođača radova puta u Martinićima da hitno počnu sa afaltiranjem, a ukoliko se to ne desi u narednih sedam dana, kako su saopštili, zahtijevaće raskid ugovora.

Odbornik Demokratske partije socijalista u Skupštini opštine Danilovgrad, Nikola Vukićević, rekao je da je ta lokalna samouprava prepoznala izuzetnu važnost rekonstrukcije Martinićkog puta u dužini 8,6 kilometara.

„Opština je prepoznala izuzetnu važnost rekonstrukcije, jer taj put povezuje čitav niz naselja u tom kraju, u kojem živi veliki broj stanovnika koji se povećava. Takođe, taj put je prepoznat po čitavom nizu privrednih subjekata, kao i vrijednih poljoprivrednih domaćina, a njegovom rekonstrukcijom dao bi se dodatni zamah poljoprivrednoj proizvodnji“, rekao je Vukićević.

Ukazao je da put povezuje i dva velika svetilišta – manastire Ostrog i Ždrebaonik, kao i čitav niz drugih vjerskih objekata i istorijskih lokaliteta.

„Skupština opštine Danilovgrad proglasila je Rijeku Zetu parkom prirode i samim tim put koji prolazi kroz to područje dao bi dodatni zamah razvoju održivog turizma“, istakao je Vukićević.

Sekretar Sekretarijata za imovinu i investicije Opštine Danilovgrad, Slavko Velimirović, podsjetio je da je Skupština opštine Danilovgrad na sjednici održanoj krajem juna 2020. godine donijela Odluku o utvđivanju javnog interesa za ekproprijaciju Martinićkog puta u cilju njegove izgradnje.

„Uprava za katastar i državnu imovinu, po nalogu Opštine Danilovgrad, formirala je državnu komisiju da izvrši procijenu navedenih nepokretnosti. Opština Danilovgrad je, za eksproprijaciju Martinićkog puta, uplatila na poseban račun tadašnjeg Ministarstva rada i socijalnog staranja 460 hiljada eura kako bi se počelo sa radovima na putu“, naveo je Velimirović.

Pojasnio je da postupak eksproprijacije, shodno Zakonu o državnoj imovini, sprovodi i Uprava za katastar i državnu imovinu područne jedinice u Danilovgradu koja donosi rješenja o isplati navedenih nepokretnosti i rješenja dostavlja Ministarstvu finansija na dalju isplatu.

Predsjednik Opštine Danilovgrad, Branko Bošković, kazao je da je lokalna samouprava prepoznala značaj i potrebu građana i prema Vladi uputila inicijativu za rekonstrukciju Martinićkog puta.

Podsjetio je da je obaveza Opštine bila raspisivanje tendera za odabir projektanta, navodeći da je on raspisan i da je u zakonskoj proceduri izabrana firma koja je uradila projekat rekonstrukcije Martinićkog puta.

„Opština je obezbijedila sredstva od 460 hiljada eura za ekproprijaciju u prvoj tranši, od kojih je dio sredstava i dalje na računu Ministarstva finansija, a takođe se Odlukom o kreditnom zaduživanju zadužila kod Erste banke AD Pogorica u iznosu od 500 hiljada eura za potrebe eksproprijacije zemljišta Martinićkog puta“, naveo je Bošković.

Istakao je da Opština nije investitor i da samim tim da nije odgovorna za dinamiku radova.

„Investitor je Uprava javnih radova tj. Uprava za kapitalne projekte koja je ističem, državni organ i koja je izabrala izvođača radova. Napominjem da se Opština odgovorno odnosila prema pitanju rekonstrukcije Martinićkog puta i da smo svakodnevno bili na raspolaganju građanima. Međutim, nismo zadovoljni zalaganjem ostalih aktera u ovom projektu, odnosno državnim organima i izvođačem radova. Apelovali smo na Upravu za kapitalne projekte i izvođača radova puta u Martinićima da hitno počnu sa afaltiranjem, a ukoliko se to ne desi u narednih sedam dana, zahtijevamo raskid ugovora.“, rekao je Bošković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve