Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

Opština Bar jedan od lidera u korišćenju sredstava iz pretpristupne podrške Evropske unije

Međunarodna radionica ''Drevno i moderno maslinarstvo/Iskustvo projekta Cross Border OL'' 

Opština Bar organizovala je međunarodnu radionicu „Drevno i moderno maslinarstvo/Iskustvo projekta Cross Border OL“  kao događaj podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora.

Radionici su prisustvovali predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, predstavnici Ministarstva evropskih poslova na čelu sa državnom sekretarkom Milena Žižić, predstavnici lokalne uprave, partneri na projektu: NVO „Valdanos“ iz Ulcinja, Institut za urbanistička istraživanja iz Albanije, CIHEM iz Barija i Park maslina Venafro, predstavnici Kulturnog centra Bar, lokalne turističke organizacije, srednje Poljoprivredne škole kao i veliki broj maslinara iz Bara.

Govoreći o značaju projekta Cross Boder Ol za Opštinu Bar, predsjednik Raičević je rekao da je riječ o prvom projektu koji je lokalna uprava, zajedno sa međunarodnim partnerima, realizovala u prethodnom mandatnom periodu.

“Cross Border Ol predstavlja svojevrsnu pokretačku energiju za sve aktivnosti koje su uslijedile, a zahvaljujući kojima smo se  jasno pozicionirali kao lokalna samouprava koja je prepoznata kao primjer dobre prakse u dijelu sprovođenja i realizacije projekata koji se finansiraju sa nivoa Evropske unije. Uspješno su završena četiri projekta prekogranične saradnje, a očekuje nas početak nova tri EU projekta koji će značajno doprinijeti unaprijeđenju i razvoju našeg grada “, istakao je Raičević.

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalna IPA koordnatorka Milena Žižić je pozvala sve zainteresovane da u predstojećem periodu iskoriste mogućnosti koje nude programi evropske teritorijalne saradnje.

“Opština Bar je prepoznata kao lider među opštinama u Crnoj Gori u korišćenju sredstava iz pretpristupne podrške Evropske unije i implementaciji projekata koji se finansiraju iz EU“, naglasila je Žižić.

Šefica Kancelarije za upravljanje projektima Opštine Bar, Ana Živanović istakla je zadovoljstvo zbog činjenice da je radionica okupila više od pedeset učesnika koji su imali priliku da razmijene iskustva i steknu nova saznanja o načinima uzgoja maslina, proizvodnji maslinovih ulja i povezanosti tradicionalnog maslinarstva sa turističkim i ruralnim aktivnostima.

“Današnji događaj se sastojao se iz tri dijela. U oficijelnom dijelu smo sumirali rezulate postignute na projektu i razmatrali nove ideje za nastavak projekta Cross Border Ol, dok je u drugom dijelu radionice profesor dr Marin Krapac sa Instiututa za poljoprivredu i turizam u Poreču  održao interesnatno predavanje o modernom maslinarstvu. Treći segment događaja bio je posvećen obilasku srednjevjekovnih mlinova unutar starogradskih bedema koji su zahvaljujući ovom projektu ponovo pristupačni za posjetioce“, naglasila je Živanović.

Projekat Cross Border Ol je sproveden u periodu od 2018. do 2021. godine od strane partnera iz Crne Gore, Italije i Albanije, a u julu 2022. su odobrena dodatna sredstva za kapitalizaciju ovog projekta u okviru „Cross Border Ol plus“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve