Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

OPROŠTAJNA ŽURKA ZA OTVORENI BALKAN U OHRIDU: ”Pranje ruku” od propalog velikodržavnog projekta

Ako je suditi po odsustvu konkretnih rezultata pomenutog samita, krajnje rezervisanim izjavama većine zvaničnika (osim Vučića i Rame), tako i zapadnih diplomata, može se konstatovati da je ovaj događaj u Makedoniji bio samo populistički izlet i prazna priča posvećena projektu koji je odavno propao

Samit Inicijative “Otvoreni Balkan”, koji je održan u utorak i srijedu u Ohridu mogao bi da se svede na onu staru, bezbroj puta izraubovanu narodnu – ”tresla se gora rodio se miš”.

Ako je suditi po odsustvu konkretnih rezultata pomenutog samita, krajnje rezervisanim izjavama većine zvaničnika (osim Vučića i Rame), tako i zapadnih diplomata, može se konstatovati da je ovaj događaj u Makedoniji bio samo populistički izlet i prazna priča posvećena projektu koji je odavno propao.

Ali to niko od njegovih regionalnih protagonista još uvijek ne želi zvanično da prizna – gajeći (uzaludnu) nadu da će ga ipak izgurati bez podrške Zapada u izuzetno delikatnom geopolitičkom trenutku koji je uslijedio nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Abazović ”digao ručnu”

Što se tiče Crne Gore najbitniji momenat na čitavom samitu dogodio se kada je premijer Albanije Edi Rama napisao na Facebook-u da crnogorski premijer Dritan Abazović “danas zvanično uvodi Crnu Goru u ‘Otvoreni Balkan'”. Abazović je međutim to ekspresno demantovao ističući da ”ne ide u Ohrid kako bi se pridružio inicijativi Otvoreni Balkan, već da sa EU i NATO partnerima iskaže odnos prema tom projektu”.

Dritan javio Rami: Nećemo mi u Otvoreni Balkan, samo posmatramo

Rama je očigledno želio da izvrši pritisak, da bi pokušao da udahne novi život propalom velikodržavnom projektu koji osim premijera Albanije, promoviše još samo srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Ipak, s obzirom da je dobro informisan o obustavljanju podrške SAD Otvorenom Balkanu, Vučić je bio veoma rezervisan pa je u svom patetično-samosažaljivom stilu iza kojeg se uvijek krije potencijalni izliv suza, kazao – ”Dritane, Zorane, uvijek ste dobrodošli. Ako hoćete, dođite, ako nećete vaša volja”.

Vučić je znao da Dritan ne smije da dođe, i da očigledno, kao i većina dosadašnjih podržavalaca ovog velikodržavnog projekta traži izlaznu strategiju.

Abazović, s obzirom da je redovni čitalac portala Aktuelno, zna da je ovaj projekat propao, jer smo o tome još odavno pisali.  S obzirom da je prilično sujetan i još nije ni iz daleka stekao sposobnosti i znanje koje su potrebne za adekvatno obavljanje državničke funkcije na kojoj se zadesio, Abazović je tvrdoglavo ponavljao mantru o Otvorenom Balkanu.

Da li je poslušao Violu?

Aktuelni premijer je takođe svjestan da bi njegova vlada bila i te kako uzdrmana (da ne upotrijebimo jači termin) ako bi napravio neki ishitren korak ka prihvatanju Otvorenog Balkana, jer mu premijerska pozicija zavisi od najjače partije u Crnoj Gori – DPS-a koja se bezrezervno protivi ovoj velikodržavnoj inicijativi. To je jasno i bez pominjanja eventualnih nezvaničnih sporazuma.

Osim što čita Aktuelno i boji se DPS-a, veliki uticaj da ”povuče ručnu” i distancira se od velikodržavnog projekta imala je njegova stara poznanica – predstavnica Evropske zelene partije u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon koja je ocijenila kako je inicijativa Otvoreni Balkan “opasna”.

Dritane, poslušaj Violu ako nećeš Aktuelno

Nju su iz EU očigledno poslali da zaslijepljenom Dritanu ”otvori oči” i upozori ga da ne srlja u projekat koji je odavno mrtav, ali koji pojedini regionalni hegemoni u pokušaju, drže na aparatima.

Open Balkan je stoga postao inicijativa Aleksandra Vučića kojeg podržava i Edi Rama, jer samo ove dvije države imaju koristi od tog velikodržavnog projekta, naravno na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije koje bi bile kolateralna šteta. Stoga je razumljivo što je dan nakon samita na sjednici Vlade, Abazović, komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, kazao ”da ne postoji nikakav ugovor u kome Crna Gora preuzima neke specijalne obaveze”. O ovoj inicijativi, osim Abazovićeve izjave, nije bilo ozbiljnijeg pomena na sjednici Vlade.

Treba ipak razumjeti Abazovića – morao je da ode u Ohrid da ispoštuje svog nalogodavca Vučića sa kojim se, kako smo pisali, tajno sastajao više puta u Beogradu, o čemu će biti riječi i u budućim tekstovima na portalu Aktuelno.

SAD peru ruke

Osim što je Dritan povukao ručnu kada je u pitanju Otvoreni Balkan, i zvaničnici SAD polako počinju da ublažavaju retoriku i prave izlaznu strategiju za obustavljanje ovog velikodržavnog projekta.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u Ohridu je ponovio da te zemlja podržava sve incijative koje približavaju region Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i promovišu stabilnost.

Ali za razliku od prethodnih izjava kad je bezrezervno podržavao Otvoreni Balkan sada se u njegovim izjavama javlja sve više ”preporuka”.

”Moja preporuka je da treba usaglasiti Otvoreni Balkan sa ostalim inicijativama, kako se stvari ne bi duplirale”, rekao je Eskobar u Ohridu, a samo nekoliko dana prije toga izjavio je da ”Vašington podržava Otvoreni Balkan, Berlinski proces, Zajedničko regionalno tržište i CEFTA, kao i sve druge inicijative koje zbližavaju region, ali je napomenuo da one ne mogu biti zamjena za EU”.

Gabrijel Eskobar: Ublažava retoriku

”Eskobar je u isti koš stavio Otvoreni Balkan, CEFT-a sporazum i Berlinski proces, a u Ohridu je naglasio da stvar ne treba duplirati, uz opasku da nijedna inicijativa ne može biti zamjena za EU. Sa diplomatskog rečnika prevedno, ovo je jasna izlazna strategija koju SAD izvodi. Jer SAD su isuviše ozbiljna država da bi tek tako iznenada promijenile svoje mišljenje zvanično preko noći. Mora da postoji neka vrsta diplomatske odstupnice u vidu ovakvih izjava”, kazali su naši izvori iz diplomatskih krugova.

Džudi izgubljena u Grenelovim nalozima

Jedna od zapadnih ”diplomata” koja i dalje podržava Otvoreni Balkan je i ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke koja je prije samita u Ohridu kazala da inicijativa “Otvoreni Balkan” može da posluži boljoj usklađenosti regionalnog tržišta.

Da bi shvatili prirodu izjave Rajnke, moramo se podsjetiti da je Otvoreni Balkan velikodržavni projekat koji je po nalogu bivše američke administracije gurao Ričard Grenel koji je 4. oktobra 2019. godine imenovan za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova.

Grenel i rođak Džudi Rajnke – Met Laši

Kako smo pisali, Grenel je direktno zaslužan za dovođenje Rajzing Rajnke na mjesto ambasadarke u Podgorici, s obzirom da je ona bliska rođaka njegovog partnera Meta Lašija. Stoga i ne čudi što Rajnke i dalje po čistom automatizmu podržava ovaj Grenelov propali velikodržavni projekat.

Lavrov i poljubac smrti za Open Balkan

Na kraju treba podsjetiti da je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon otkazivanja posjete Beogradu, saopštio da je želio da ”izrazi podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan”, optužujući Zapad da je za ”zatvoreni Balkan”.

”Svaka čast i Sergeju Lavrovu što je dao poljubac smrti Open Balkanu”, napisao je Edvard Džozef, američki diplomata, poznavalac prilika na Balkanu i šire i ugledni profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, komentarišući na Tviteru izjavu Lavrova.

Sergej Lavrov: Živjela Srbija, živio Otvoreni Balkan

Kada tome dodamo i izjavu, uz Džozefa, najeminentnijeg američkog analitičara i visokog saradnika ,,Fondacije Džejmstaun“ Januša Bugajskog da ”Kremlj gleda na ‘Otvoreni Balkan’ kao na korisno oruđe za podmetanje i podjelu Evrope”, jasno je koja je trenutna pozicija SAD kada je u pitanju Otvoreni Balkan.

Uostalom, nakon Ohrida i završne žurke za Otvoreni Balkan, treba očekivati da se o ovom propalom velikodržavnom projektu sve manje govori. Jer, pred Crnom Gorom su ključna pitanja koja se tiču borbe sa organizovanim kriminalnim grupama i parareligijskom, ekstremističkom organizacijom poznatom kao svetosavska sekta. Ta pitanja predstavljaju rak-ranu koja državu drži u stanju društvene stagnacije i koja se hitno i efikasno moraju rješavati.

U.P.A.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
10.06.2022-12:17 12:17

Dok se mi zabavljamo otvorenim balkanom:
1. penzioneri štrajkuju
2. Đaci i roditelji štrajkuju
3. Dakićevci i metalci štrajkuju
4. cijene hrane rastu
5. cijene goriva rastu
6. Budžet poluprazan
7. Poreski dug raste
8. Nema investicija i investitora
9. Državne firme propadju
10. Fond zdravstva propao
11. Ljekova nema
12.liste čekanja u nedogled…..

Bokelj
10.06.2022-17:32 17:32

Zar je ovo moguće: pa ovaj naš cirkusant je bio stalno nasmijan i djelovao je vrlo optimističan?!

gagi
10.06.2022-20:55 20:55

Postoji “mogucnost”da je ovaj Escobar “rodom”iz Bjelica selo nadomak Cetinja /Katunska nahija koje “bije glas” da su “punoljetni poslije”40-te godine zivota,dok ovako napamet prica,sto se tice Americke Ambasadorke “izgubljena u svemiru”,a ima i ?lijepu podrsku”od ove dvjice ala Ljaljo Becic i Boris Bogdanovic “topla braca”.