Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Opoziciji neprihvatljiva adresa bb; MUP i DPS: Ne utiče na vođenje biračkog spiska

Na današnjoj sjednici Odbora za izbornu reformu razmatrali su opozicioni predlog za izmjenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, sa posebnim osvrtom na birački spisak

Na današnjoj sjednici Odbora za izbornu reformu razmatrali su opozicioni predlog za izmjenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, sa posebnim osvrtom na birački spisak. Kako navodi Momo Koprivica iz Demokrata, nesređeno je pitanje mjesta stanovanje što, kako smatra, može voditi ka nepravilnostima.

Sa sjednice Odbora

Tako, između ostalog, predlažu ukidanje adrese bb i numerisanje svih kuća i zgrada.

“I to ne samo zarad izbornog procesa, pitanje je od većeg društvenog značaja”, naglasio je Koprivica.

Iz opozicije tvrde, a navode u predlogu, da za skoro 300.000 upisanih birača u CG ne postoji podatak o tačnoj adresi stanovanja.

Danijel Živković iz DPS ističe da je na radnom odboru dobio informaciju od resornog organa da “bb adrese ne mogu da utiču na tačnost vođenja biračkog spiska.”

Govoreći o adresama, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić poručio je da to nije uticalo na kvalitet biračkog spiska.

“Niko se nije žalio da zbog toga nije ostvario biračko pravo”, kazao je Nuhodžić i istakao da mali broj poziva za glasanje nije uručen zbog problema pri nalaženju adrese.

Direktor Direkcije za nekretnine Dragan Kovačević na sjednici Odbora je napomenuo da je obezbijeđen novac za adresni registar. Biće to Centralizovana baza podataka.

“Trebalo bi što prije krenuti u posao”, istakao je on.

Podaci postoje ali nisu u elektronskoj formi, poručeno je tokom prezentacije budućeg registra adresa.

“Da bi podaci bili transparetni, moraju da budu u eletronskoj formi”, istaknuto je iz Direkcije tokom prezentacije i zato napominju značaj toga da se svi podaci stave u jednu bazu.

Ukazuju da u Direkciji ima znanja za taj posao ali ne i kadra a da u lokalnim samoupravama, koje posjeduju najviše podataka, nema ni dovoljno zaposlenih a i tehnička opremljenost je na niskom nivou. Softver, kako su najavili, biće završen do kraja naredne godine.

Pridruženi član Odbora, Dragan Koprivica ispred NVO sektora, predložio je da se rad prolongira do 31. decembra jer, prema prethodnoj odluci, prestaje 15. novembra.
Poslanici se o tome danas nisu izjasnili.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve