Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Opozicija: Prelazna Vlada i vanredni izbori jedino rješenje

''Crna Gora puca po svim šavovima''

Crna Gora je već izgubila godinu i više nema vremena pa je nužno da rasplet političke krize uslijedi što prije, kazao je za Gradski portal portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić i potvrdio da su opozicione stranke blizu dogovora o zajedničkom djelovanju.

“U parlamentarnoj opoziciji imamo nesporan konsenzus oko ključnih vrijednosti, a to su prozapadni kurs, nastavak integracije u EU, vladavina prava i antifašizam. Od parlamentarnih izbora imamo čvrstu saradnju sa našim opozicionim kolegama, a da li će ona biti formalizovana ili ne, u vidu nekog saveza, ostaje da se vidi. Ali, svakako već postoji”, rekao je Nikolić Gradskom portalu.

Podsjetio je na zajedničko saopštenje svih opozicinih partija, prije mjesec, u kojem su konstatovali da se Crna Gora nalazi u najvećoj krizi od uvođenja višestranačja i da su vanredni izbori jedino rješenje.

“Tada smo konstatovali da je, prije vanrednih parlamentarnih izbora, potrebno urediti pitanje eventualne prelazne Vlade i vjerujem da je to nešto oko čega bi moglo da se razgovara na različitim nivoima i o više modaliteta. Ali, ono što je definitivno i u što su građani imali prilike da se uvjere u prethodnih godinu je da aktuelna parlamentarna većina nije u stanju da formira efikasnu Vladu i da ekspertska, niti bilo koja druga koja bi bila proizvod ove tri koalicije na vlasti ne može da bude uspješna i funkcionalna”, zaključio je Nikolić.

Omeragić: BS spremna da podrži očuvanje proevropskog kursa

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić je, komentarišući najavu poslanika Socijaldemokrata Damira Šehovića da će se sve opozicione partije okupiti oko evropske platforme sa čijim sadržajem će javnost upoznati naredne sedmice, kazao da je prerano za komentarisanje takvih izjava.

“To su najave koje su poznate odranije, da se svi proevropski subjekti okupe oko jedne inicijative. Mi smo uvijek u našim izjavama govorili da smo spremni da podržimo sve ideje koje idu u pravcu očuvanja proevropskog kursa Crne Gore, ma odakle dolazile”, rekao je Omeragić Gradskom portalu.

Podsjetio je da je BS podržala i inicijativu SDP-a od prije desetak dana o otpočinjanju dijaloga u Crnoj Gori i naveo da su to “slične priče”.

Popović: Evroatlantska platforma nema alternativu

Lider Liberalne partije Andrija Popović rekao je da parlamentarna opozicija ima stalne konsultacije na nivou lidera stranaka i da je zaključeno da evroatlantska platforma nema alternativu.

“Crna Gora puca po svim šavovima, izvršna vlast nema podršku parlamentarne većine, koja trenutno broji 19 poslanika od neophodnih 41. Velika je odgovornost na parlamentarnoj opoziciji koja je jedinstvena u nastojanju da se hitno izabere privremena Vlada, sa ograničenim trajanjem, a onda raspišu prijevremeni izbori”, kazao je Popović Gradskom portalu.

Na tome će se, kako je istakao, bazirati najavljena evropska platforma, “koja treba da ponudi rješenje za ogromnu političku, socijalnu i ekonomsku krizu u Crnoj Gori.”

“Skupština od Drugog svjetskog rata nije bila u ovakvom položaju”

Popović je napomenuo da Skupština već četiri mjeseca ne zasijeda, osim vanrednog koje je bilo krajem septembra, sa jednom tačkom dnevnog reda – Zakonu o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim se studentima produžava rok za završetak studija.

“To zasijedanje je iznijela opozicija koja je imala oko 25 poslanika, dok je od parlamentarne većine bilo prisutno samo 15 poslanika”, naveo je Popović.

Mnogo toga se, prema njegovim riječima, nataložilo u fiokama Skupštine.

“Pretpostavljam da od Drugog svjetskog rata Skupština nije bila u takvom položaju. Za nekih mjesec treba da stigne i Predlog Zakona o budžetu, tako da me je strah da će sve to biti toliko zatrpano”, rekao je Popović.

“Najveću štetu će trpiti građani”

Navodi da ne vidi rješenje izlaska iz parlamentarne krize, “osim da neka nova većina izabere privremenu Vladu koja bi trajala maksimalno godinu, do održavanja prijevremenih izbora.”

“Ovo nikuda ne vodi, najveću štetu će trpjeti građani, a vidimo šta se sve dešava na socio-ekonomskom planu, cijene idu u nebo, naročito goriva koje vuku sve ostale. Nemamo mnogo vremena, vjerujem da će kod trojne koalicije, koja još samo postoji na papiru, prevladati razum i da će se sjesti za sto sa opozicijom i tražiti hitna rješenja”, zaključio je Popović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve