Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Predate inicijative za izglasavanje nepovjerenja Vladi i smjenu Danijele Đurović, sjednica zakazana za 2. septembar

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP), Demokrata, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su danas predlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore. Istovremeno je podnijeta i inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danije Đurović. Đurović je ekspresno uvažila zahtjev i zakazala sjednicu za 2. septembar

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Pokreta za promjene (PzP), Demokrata, Demosa, Prave i Ujedinjene Crne Gore podnijeli su danas predlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore. Istovremeno je podnijeta i inicijativa za smjenu predsjednice parlamenta Danije Đurović. Đurović je ekspresno uvažila zahtjev i zakazala sjednicu za 2. septembar. Podsjećamo, Parlament bi trebalo u petak da raspravlja o inicijativi za smjenu Vlade koju su podnijeli poslanici DPS, SDP i SD.

Inicijativa za smjenu Vlade

– Vlada Dritana Abazovića u kontinuitetu je pokazivala nemoć da se odbrani od raznih unutrašnjih destruktivnih političkih uticaja što je dovelo do međusobnog nepovjerenja i teških obračuna unutrar same Vlade – navodi se u predlogu.

Prema njihovim riječima, to je izazvalo nesigurnost i ekstremizaciju prilika u Crnoj Gori.

– U tako nezdravom ambijentu došlo je do toga da najviši funkcioneri Vlade jedni druge nazivaju fašistima i mafijašima – ističu podnosioci predloga.

Potpisnici navode da su umjesto “proklamovanih ciljeva, zapisanih u premijerovom ekspozeu”, dobili gubitak funkcionalnog kapaciteta Vlade i produbljivanje ekonomske krize.

Ističu da Vlada nije izgradila atmosferu povjerenja, nije pokrenula široki politički dijalog, a kako ističu, time nije aflrmisala dogovor političkih subjekata, “što je za posljedicu imalo nastavak blokade u radu Sudskog savjeta i Ustavnog suda”.

Prema njihovim riječima, ovim je došlo do zaustavljanja reformi u sudstvu, “čime je u sadašnjem vremenu značajno usporena borba protiv organlzovanog kriminala i korupcije, a što je najvažniji preduslov za nastavak evropskih integracija”.

– Više puta pokazana nepremostivost razlika među konstituentima ovog političkog eksperimenta rezultirala je nesposobnošću da se rješava politička i institucionalna kriza, što jasno ukazuje da je opstanak ove Vlade opterećenje za građane i državu. Vlada je sa jedne strane u značajnoj mjeri sprovodila revanšizam, a sa druge strane imala više izuzetno spornih kadrovskih postavljenja na veoma značajne rukovodne pozicije u sistemu izvršne vlasti – ističu u predlogu.

Potpisnici navode da su konstituenti izvršne vlasti svojim glasom ili svojim političkim postupcima omogućili procesuiranje i usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorlijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Glavnom gradu, i time nanijeli nemjerljivu štetu Zeti i njenim građanima.

– Bez konsultacije i dogovora sa stanovnicima Zete, sa namjerom da na štetu Zete onemoguce Zećanima da biraju i budu birani u Glavnom gradu Podgorica. Zbog svega navedenog podnosimo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja 43. Vladi Crne Gore –  navodi se u predlogu.

Predsjedavanje Đurović obilježilo kršenje akata

U predlogu za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović navode da je njeno predsjedavanje obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja parlamenta.

– Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o dosljednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dljalog o deblokadi institucija u pravosuđu, tužilaštvu i izradi izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajućii evropski put Crne Gore. Takođe, ona je na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojim glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generaltaba Vojske Crne Gore – obrazložili su potpisnici inicijative.

 

Đurović zakazala sjednicu 

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović za 2. septembar zakazala je vanredno zasijedanje parlamenta.

Na dnevnom redu sjednice su predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi i predlog za razrješenje predsjednice Skupštine.

Predloge su danas podnijeli poslanici Demokratskog fronta (uključujući i Pokret za promjene), Demokrata, Demosa, Radničke partije, Prave i Ujedinjene Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Drk
17.08.2022-18:19 18:19

Otišla je Danijela, nije rekla zbogom