Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Opozicija neće ni na ponovljenu sjednicu Skupštine

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je za 20. januar dvije sjednice na kojima će se poslanici ponovo izjašnjavati o sedam akata koje je na ponovno razmatranje vratio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Poslanici će, kako je Bečić ranije najavio, samo glasati o aktima bez rasprave

Poslanici opozicije neće prisustvovati sjednici parlamenta zakazanoj za 20. januar zbog, kako su kazali Pobjedi, činjenice da ni prethodna sjednica, na kojoj je usvojeno više akata, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti, nije bila zakonita.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je za 20. januar dvije sjednice na kojima će se poslanici ponovo izjašnjavati o sedam akata koje je na ponovno razmatranje vratio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Poslanici će, kako je Bečić ranije najavio, samo glasati o aktima bez rasprave.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da još nijesu imali završne konsultacije, ali da je gotovo izvjesno da neće doći na sjednicu.

“Nećemo prisustvovati sjednici 99 odsto, jer je zakazana samo za odlučivanje bez rasprave. Ne možemo činiti kvorum na sjednici koja je započeta nezakonito i zbog toga što oni nemaju potrebnu većinu u parlamentu. Mandat koji nije verifikovala Državna izborna komisija ne može se računati. Ne postoji nijedna odredba u upravnom postupku koja Skupštini daje ovlašćenja da ona odlučuje o verifikaciji mandata”, kazao je Živković, podsjećajući na odluku poslanika da verifikuju mandat poslanici liste “Crno na bijelo” Suadi Zoronjić.

Čekajući Ustavni sud

Živković nije želio da priča o dugoročnom djelovanju opozicije, ali kaže da će dosta zavisiti od odluka Ustavnog suda pred kojim je već više inicijativa.

“U suštini sve zavisi od toga kojom će brzinom Ustavni sud donijeti neke odluke. Već smo uputili inicijative za ocjenu ustavnosti izmijenjenog Poslovnika, Odluke o formiranju Državne izborne komisije i o reformi izbornog zakonodavstva. To će biti put i za ove pravne akte ako stupe na snagu kada se ponovo izglasaju i ako ih predsjednik države potpiše. Izlaz iz ove situacije zavisiće od odluka Ustavnog suda i kakav se dijalog povede u parlamentu. Najležernije bi se izašlo iz ove situacije da su nas pozvali na dijalog i da priznaju da su pogriješili. Mislim da će izlaz biti poznat najkasnije za mjesec i po, a vjerujem da ne bi bilo dobro da opozicija ne bude u parlamentu kada se bude raspravljalo o budžetu tokom marta”, kaže Živković, ocjenjujući da je vlast krenula putem pravnog nasilja.

Kvorum i 41. mandat

Slično smatraju i u Socijaldemokratama (SD) čiji poslanici, kako su iz medijskog tima te stranke rekli Pobjedi, neće prisustvovati novoj sjednici jer, navode, ne žele priustvom da daju legitimitet pravnom nasilju za kojim je vladajuća većina posegla.

“S obzirom na to da sada u Skupštini Crne Gore imamo po 40 pravno neupitnih poslanika vlasti i opozicije, do ocjene ustavnosti odluka donesenih na sjednici Skupštine Crne Gore od 28, odnosno 29. decembra 2020. godine jedino rješenje je dogovor koji bi mogao da ide u pravcu nespornog utvrđivanja kvoruma i usvajanja samo neophodnih i sistemski neupitnih zakona. Naravno, prihvatanjem da se uđe u razgovor u vezi toga bi značio i priznanje kolega iz vladajuće većine da su na nelegalan nacin utvrdili kvorum i potvrdili mandat jednoj poslanici. Da li su spremni na tako nešto, vrijeme će pokazati”,- navode iz SD-a.

I u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) smatraju da na početku zasijedanja sporne sjednice nije prisustvovala poslovnikom utvđena potrebna većina od 41 poslanika.

“Stoga je njeno zasijedanje od početka bilo nelegalno i nelegitimno, kao i sve odluke koje su tokom takvog ‘zasijedanja’ donijete. Stoga poslanici SDP-a neće prisustvati ni ‘ponovljenoj sjedici’. Jedan od od osnovnih principa demokratije je da se odluke (većine) donose po utvrđenim pravilima. Poslovnik je u tom dijelu sasvim jasan, kvorum nije postojao. Jednostavno nije ispunjen osnovni preduslov za njen rad, te stoga i sve kasnje odluke na tom ‘zasijedanju’ nijesu donijete u skladu sa propisima niti mogu proizvesti bilo kakvu posljedicu i dejstvo, koje bi se moglo smatrati legitimnim i legalnim, a time i obavezujućim”, kazao je portparol SDP-a Mirko Stanić.

Bošnjačka stranka: Većina će ponovo prekršiti Ustav

Sjednici 20. januara neće prisustvovati ni Bošnjačka stranka. Šef poslaničkog kluba BS-a Ervin Ibrahimović kazao je za Pobjedu da se još nijesu stekli uslovi za održavanje sjednice, jer, kako smatra, prethodna nije imala kvorum i održavanjem novozakazane sjednice ponovo se ulazi u zonu kršenja Ustava.

“Vjerujem da će se u narednom periodu oglasiti i Ustavni sud, kako bi se nakon toga stekli legalni uslovi za rad parlamenta”, naveo je Ibrahimović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ostrog
17.01.2021-10:23 10:23

Gospodine Zivkovicu TRI Srpske liste koalicije – Srpska je nasa nacija -Crno na Crno da crnje CG ne moze bit-Za buducnost Srbije – Svaki dan u posjetu Srpskoj Crkvi Sakrivena iza nove vlasti, Tri koalicije otvorenije nego ikada pod parolom pomirenja nastavlja porodubljivati podjele, šireći neskrivenu mržnju i diskriminaciju svih građana koji se sve otvorenije počinju suprotstavljati, ovako pogubnoj politici.