Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

OPERATIVNA PRESTROJAVANJA U SPC Neizvjesna sudbina protjeranog ”resursa” Džominja

Kako saznajemo iz dobro obavještenih izvora, Džomić već nastoji da sebi napravi poziciju u centrali SPC, odnosno da ''se skupo proda za dobar položaj''. Ali problem je, kako nam je rečeno, što ga ni u Beogradu mnogi ne podnose zbog ''spletkarenja i zakulisnih radnji''.

Svetosavski kult ”krvi i tla” (SKKT) koji je nezvanično evidentiran kao Srpska pravoslavna crkva (SPC) u posljednja dva mjeseca izvršio je čistku u svojim redovima oslobodivši se ”nepodobnih” kadrova iz svoje crnogorske filijale.

Ovaj paramilitarni i parapolitički finansijski konglomerat zasnovan na učenju naciste Nikolaja Velimirovića, pokazao je svu beskrupuloznost i militarističko ustrojstvo kada su operativci bliski pokojnom Amfilohiju RadovićuGojko Perović, Obren Jovanović i Anđelko Boričić, degradirani na ponižavajući način, o čemu smo već pisali.

Ovakva vrsta čistke potpuno je uobičajena u parapolitičko-obavještajnim organizacijama sličnim Svetosavskoj crkvi. Da će do obračuna sa ”separatistima” doći bilo je izvjesno kad je za prvog čovjeka crnogorske filijale ove organizacije postavljen  Joanikije Mićović koji je za razliku od njegovog prethodnika ”buntovnog” Amfilohija Radovića, spreman da ćuti i izvršava naloge zvaničnog Beograda.

Nejaki poslušnik Joanikije došao na mjesto ”buntovnika” Amfilohija

Amfijev ”flaster” Džominjo povučen u centralu

Iako je javnost prilično dobro upoznata sa ponižavajućim odstrijelom koji su nad Gojkom Perovićem i njegovim saradnicima izvršili šefovi beogradske centrale SPC, sudbina jednog od najboljih operativaca koje je SPC poslala u Crnu Goru – popa Velibora Džomića je ostala nerazjašnjena.

Džomić, koji je nedavno i zvanično ispraćen, još ranije je protjeran u Beograd jer ga je istisnula struja Gojka Perovića, koji je dobio bitku za prevlast nakon smrti Amfilohija Radovića. Međutim, nakon izbora Mićovića za prvog čovjeka crnogorske filijale SPC, mnogi su smatrali da će poslušni mitropolit po nalogu Beograda biti prinuđen da vrati operativca Džomića.

”Do toga nije došlo jer jednostavno Džomić nije više potreban nalogodavcima iz Beograda kada je za mitropolita izabran Mićović, kome su skresana ovlašćenja i koji je spreman da bespogovorno izvršava naloge iz Srbije. Džomić je bio potreban i veoma koristan resurs u obavještajnom lancu kada je trebalo da se na međunarodnim adresama lobira protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Takođe je bio potreban da služi kao ‘flaster’ za Amfilohija i drži ga koliko toliko pod kontrolom. Međutim, previše se zbližio sa pokojnim Amfilohijem pa mu se sad i to uzima kao veliki minus”, rekli su naši izvori iz vrha SPC.

Porfirije Perić i Aleksandar Vučić: Lideri SPC nemaju samilosti prema svojim ”resursima”

Džomić za kojeg  se vezuju brojni nadimci kao što su – pravoslavni vrač, epidemiolog, Masni Sampras, Padre Džominjo, godinama se uspješno suprostavljao pokušajima protjerivanja iz Crne Gore.

Tadašnji konstituent vlasti SDP je pokušavao godinama da ga protjera, ali su  ga štitili korumpirani djelovi bivše vlasti, prije svih svetosavska struja DPS-a, o kojoj je portal Aktuelno više puta pisao. Za Džomića su se zalagali i pojedini korumpirani državni službenici u sudovima, tako da ga je bilo teško protjerati, jer su svi pokušaji i pravosnažne presude padali pred sudovima.

”Kad je obavio svoj operativni zadatak, Beograd ga je ekspresno povukao. Džomić sad ćuti i ne smije ništa da progovori iako je bijesan i željan osvete prema Peroviću i ”separatističkoj” struji koja je ubrzala njegovo protjerivanje. Centrala u Beogradu, međutim, za njega ima druge planove”, navode naši izvori iz vrha SPC.

Želi da se skupo proda

Kako saznajemo iz dobro obavještenih izvora, Džomić već nastoji da sebi napravi poziciju u centrali SPC, odnosno da ”se skupo proda za dobar položaj”. Ali problem je, kako nam je rečeno, što ga ni u Beogradu mnogi ne podnose zbog ”spletkarenja i zakulisnih radnji”.

Centrala Svetosavskog kulta u Beogradu: Kakve se mračne tajne kriju iza debelih vrata od hrastovine?

”Džomić je poznat kao operativac tajnih službi dugi niz godina i čovjek koji je važio za najvećeg biznismena u crkvi. Dobrica Ćosić ga je u jednoj svojoj knjizi nazvao ‘bitangom, pokvarenjakom i mračnjakom’, dovodeći ga u vezu sa tajnim službama i ističući da je ‘agent provokator’. Kada takav svetosavski autoritet ovako okarakteriše Džomića znate o kakvom je čovjeku, odnosno operativcu riječ”, podsjećaju naši izvori na Džomićevu biografiju.

Treba podsjetiti da je nakon smrti neprikosnovenog lidera crnogorske filijale SPC Amfilohija Radovića izbio sukob dvije veoma moćne frakcije unutar ove političko-finansijske organizacije. Jednu je predvodio Džomić, a drugu Gojko Perović.

”Iako je Perović odnio pobjedu na startu, kada je Džomić povučen u Beograd, umiješala se centrala i, kao što smo vidjeli, ‘likvidirala’ Perovića i njegovu struju. Ali ni Džomić nije bolje prošao jer je povučen u Beograd i sad nastoji da se preko svojih obavještajno-bezbjednosnih struktura ugura na pozicije moći u SPC. S obzirom koliko je kompromitovan to će malo teže ići”, rekli su naši izvori iz vrha SPC, ističući da je njegova sudbina neizvjesna.

Prijetio vojnom intervencijom SPC

Osim što je obavljao prljave poslove lobiranja protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti i služio kao ”flaster” Amfilohiju, čovjek čija je zvanična titula u crkvi protojerej stavrofor u crnogorskoj i regionalnoj javnosti ostaće upamćen po tome što je indirektno prijetio vojnom intervencijom protiv Crne Gore.

Velibor Džomić: Prijetio i indirektno pozivao na rat u Crnoj Gori, uz to lagao da ima lijek za koronu i širio paniku

On je u emisiji “Srpski svijet” na propagandnoj ispostavi BIA-e ”IN4S televiziji” u februaru kazao da ”Srpska crkva u Crnoj Gori ima preko 3.000 ljudi, što je više nego što broji crnogorska vojska”. Ova otvorena prijetnja ratom ostaće upamćena kao najveći ratnohuškački poklič nakon 90-ih.

Džomić će takođe ostati upamćen po tome što je  tvrdio da ima lijek za korona virus. Početkom prošle godine je kazao da “vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”. Takođe se spekulisalo da su po Džomićevim uputstvima zaposleni u SPC kadili ulice Berana kako bi taj grad očistili od korone.

Koliko je samoproklamovani epidemiolog i pravoslavni vrač omanuo govori i činjenica da su njegovi tadašnji  pretpostavljeni Amfilohije, Irinej i Atanasije umrli od korone.

Pljačka i falsifikovanje istorije preko svetosavske sekte

Džomić je bio koordinator Pravnog savjeta SPC prilikom pregovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica na ekspertskom nivou.

Spekuliše sa da su Džomić i njegovi ljudi, potpomognuti obavještajno-propagandnim aparatom iz Beograda najzaslužniji što je paramilitaristička, parapolitička, ratnohuškačka organizacija – SPC u međunarodnim krugovima predstavljena kao ”žrtva” crnogorske vlasti.

Preko svetosavske sekte pljačkaju Crnu Goru

Džomiću u tom slučaju treba odati priznanje jer nije mali posao jednu agresivnu svetosavsku sektu, koja je decenijama sredstvo velikosrpske agresije i hegemonizma, predstaviti kao hrišćansku i pravoslavnu.

Ukidanjem prvobitne i usvajanjem izmijenjene verzije Zakona o slobodi vjeroispovijesti Srpskoj crkvi je mimo, ne samo svih pravnih i istorijskih dokaza, već protivno zdravom razumu, priznato postojanje u Crnoj Gori od 1220. godine, iako ni Srbija ne poznaje nikakvo osnivanje Crkve Srbije u tom periodu. Podsjetimo, u važećem čl. 11 st. 1 Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama Republike Srbije navodi se da ova pseudovjerska organizacija postoji od 1836. godine.

Jasno je da je Džomić imao zapaženu ulogu u mafijaško-okupatorskom planu da Srbija, tj. Aleksandar Vučić, preko Svetosavske crkve, postane i katastarski vlasnici državne imovine Crne Gore, naših crkava i manastira i pripadajućega zemljišta.

Koliko će Beograd cijeniti zalaganje njihovog najboljeg operativca u ovim hegemonističkim težnjama, i da li će mu oprostiti preveliko zbližavanje sa separatistom Amfilohijem, ostaje da se vidi.

B.Knežević

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
OPERATIVNA PRESTROJAVANJA U SPC Neizvjesna sudbina protjeranog ”resursa” Džominja – CG Vijesti
06.08.2021-12:20 12:20

[…] Aktuelno […]

Valter
06.08.2021-15:01 15:01

Ovoga je agenta srpskog Luksic vodio u Jerusalim da ga tajno krsti. Potom je Luksic pokusao da mu obezbedi drzavljanstvo. Neuspesno, kao i sve sto je Luksic radio.

Tihana
07.08.2021-20:15 20:15

Sotona ka i Risto.