Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Operacija Trojanski konj (1)

Računica je bila jednostavna. Na zajedničkoj listi sa DF i Demokratama, URA bi ostala bez velikog dijela svojih pristalica, koje bi se nelagodno osjećale u društvu sa tvrdim i mekšim simpatizerima četnika i litijaša. Samostalnim nastupom, još kad se predstavljaju kao građanska proevropska partija, URA bi mogla da pokupi dio suverenističkih glasača, koje bi nakon izbora dodale kasici DF i Demokrata

Izlazak opozicije na izbore 30. avgusta u nekoliko kolona nije samo rezultat nesuglasica u njenim redovima. To je od početka bio plan lidera URA Dritana Abazovića i onih koji stoje iza njega. Tim planom Abazoviću je namjenjena važna uloga: da pokupi dio suverenističkih glasova i da napravi postizbornu koaliciju sa DF i Demokratama, sa ciljem preuzimanja vlasti u Crnoj Gori. Iza tog plana ne stoje samo koncern Vijesti i nekoliko NVO. Ključni elementi plana razradio je još pre tri godine visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

Miodrag Miško Perović, Dritan Abazović i Gojko Perović: Ko kome daje uputstva?

Plan DA

Kad je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u junu raspisao izbore za 30. avgust, ključnu inicijativu za ujedinjavanje opozicije pokrenuo je upravo lider URA Dritan Abazović. Za mnoge to je bilo neočekivano obzirom da URA nije ključni igrač na crnogorskoj opozicionoj sceni.

Međutim, sve priče o jednoj opozicionoj koloni bile su samo trik za zavaravanje javnosti. Abazović je postavio uslov za koji je unaprijed znao da je za ostale neprihvatljiv – da opoziciona lista bude sastavljena isključivo od nestranačkih ličnosti. Odbijanje plana, neuspjeh pregovora o jedinstvenoj listi i izlazak opozicije na izbore u nekoliko kolona bila je suština plana Abazovića i onih koji stoje iza njega. Svjesni da opozicija čak i potpuno ujedinjena teško može da dobije više od 45 odsto glasova referendumske manjine, oni su namijenili URA-i posebnu ulogu.

Svetosavska braća: Dritan (Nemanja) Abazović i Aleksa (apatrid) Bečić

Računica je bila jednostavna. Na zajedničkoj listi sa DF i Demokratama, URA bi ostala bez velikog dijela svojih pristalica, koje bi se nelagodno osjećale u društvu tvrdih i mekših simpatizera četnika i litijaša. Samostalnim nastupom, još kad se predstavljaju kao građanska proevropska partija, URA bi mogla da pokupi dio suverenističkih glasača, koje bi nakon izbora dodale kasici DF i Demokrata. Time bi se pretenzije na vlast prosrpskih snaga znatno povećale, a URA prigrabila ulogu jezička na vagi i postala važan dio eventualne nove vlasti koja bi krenula u demontažu svega što je stvoreno tokom crnogorske nezavinosti.

Lideri DF-a čekaju podršku URA-e

Za URA-u i Abazovića to ne bi bio naročiti zaokret u politici. Izjašnajvajući se formalno kao proevropska partija, URA je po svim ključnim pitanjima tokom posljednjih godina bila na strani anticrnogorskih snaga – i tokom glasanja o pristupanju NATO i prilikom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Sumnjiva istraživanja

U realnost realizacije plana birače su trebali da uvjere i rezultati istraživanja koja su urađena po sumnjivim metodologijama i koja su davala URA-i šest i više odsto na izborima.

Plan je, međutim, upropastio sam Abazović. Prvo, gostujući na TV A1 prošlog četvrtka zajedno sa odbjeglim tajkunom Duškom Kneževićem on je „crno na bijelo“ najavio koaliciju sa DF i Demokratama nakon izbora. A samo par dana kasnije Abazović se našao na tajnom sastanku sa jednim od ključnih ljudi SPC u Crnoj Gori Gojkom Perovićem i vlasnikom koncerna Vijesti Miodragom Miškom Perovićem. Fotografija sa tog sastanka koja je dospjela u javnost, jasan je dokaz po čijim instrukcijama radi Abazović. Članstvo URA je nakon toga počelo da se osipa. Stranku je napustilo i nekoliko članova rukovodstva.

Sergej Železnjak

Dakle, plan koji je napravljen za URA i Abazovića ozbiljno je ugrožen, ali Abazović ne smije da odustane jer iza tog plana stoje ozbiljni igrači. Ne samo koncern Vijesti i nekoliko NVO. Ključne elemente plana djelovanja crnogorske opozicije razradio je prije tri godine visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak, koji je tada bio zadužen za Balkan. O tome u narednom tekstu portala Aktuelno.

R.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve