Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Omeragić: Razumijem intenciju SNP, potreban je konsenzus budućeg sastava vlade po svim tačkama njihovih zahtjeva

Omeragić je ocijenio da Crna Gora treba da definiše odnos sa svim vjerskim zajednicama na njenoj teritoriji kroz Ugovor o saradnji sa tim zajednicama, pa, kako govori, ne vidi razlog da to ne bude slučaj i sa Crkvom Srbije

Portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić za Antenu M prokomentarisao je zahtjeve Socijalističke narodne partije 43. vladi koji podrazumijevaju održavanje popisa, razmatranje inicijative Otvoreni Balkan, kao i potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Omeragić je istakao da je za Bošnjačku stranku najvažnije da Crna Gora dobije novu, evropsku vladu, kao i da se odblokira rad Skupštine kako bi se krenulo u proces njenog formiranja. Kada je riječ o pravcu djelovanja nove vlade, on poručuje da to mora biti zasnovano na kompromisu političkih subjekata koji budu zastupljeni u vladi.

“Ja razumijem intenciju kolega iz SNP da su njihovi programski ciljevi u budućem periodu popis stanovništva, potpisivanje Temeljnog ugovora, inicijativa Otvoreni Balkan, međutim, i ostali politički subjekti moraju se saglasiti sa svim tim tačkama”, ocjenjuje Omeragić.

On poručuje da je za BS prioritet određivanje datuma održavanja Skupštine kako bi se izabrao novi predsjednik Skupštine i nova, evropska vlada pred kojom je, kako tvrdi, veoma težak zadatak.

Komentarišući regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, koji se nalazi na listi prioriteta SNP, Omeragić naglašava da ova inicijativa nije dovoljno razjašnjena, te da partijski organi unutar BS tek treba da razmotre tu opciju.

Što se popisa tiče, on tvrdi da je to statistička, a ne politička stavka koja je Crnoj Gori potrebna kako bi proces kreiranja politika išao u pravom smjeru. Kako kaže, ukoliko su se ove godine stvorili uslovi za to, onda je potrebno da se on održi, s obzirom na to da je prošle godine za to bilo vrijeme.

Omeragić je ocijenio da Crna Gora treba da definiše odnos sa svim vjerskim zajednicama na njenoj teritoriji kroz Ugovor o saradnji sa tim zajednicama, pa, kako govori, ne vidi razlog da to ne bude slučaj i sa Crkvom Srbije.

“Bošnjačkoj stranci je, naglašavam, i dalje prioritet ulazak Crne Gore u Evropsku uniju i nova vlada treba da radi sve u svrhu ostvarenja tog cilja”, zaključio je naš sagovorn

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve