Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Omeragić: Odluka RTCG-a da prikaže film Quo vadis Aida korak naprijed na putu sauočavanja s prošlošću

''Razumijevanje prošlosti kroz interpretaciju činjenica, važan je segment kako bi smo bili svjesni šta se to dogodilo u Potočarima 1995. godine, ali i opomena da nam se više nikada ne ponovi Srebrenica''

Odluka menadžmenta Radio televizije Crne Gore i generalnog direktora Borisa Raonića da Javni servis prikaže film “Quo vadis Aida”, koji govori o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, korak je naprijed na putu suočavanja s prošlošću, kazao je Adel Omeragić, portparol Bošnjačke stranke.

On je istakao da je film “Quo vadis Aida” na Filmskom festivalu u Berlinu proglašen za najbolje ovogodišnje filmsko ostvarenje u Evropi, dok je Jasna Đuričić, koja tumači lik Aide, proglašena je za najbolju evropsku glumicu.

“Nema trajnog pomirenja bez suočavanja s prošlošću. Iako je rat u Bosni i Hercegovini završen prije više od 25 godina, nažalost i danas svjedočimo negiranju genocida u Srebrenici i veličanju presuđenih ratnih zločinaca. Kakvo smo mi to onda društvo, ako su nam heroji ratni zločinci? Siguran sam da će odluka RTCG-a da publici prikaže ovaj film biti doprinos u pravcu istinskog pomirenja. Razumijevanje prošlosti kroz interpretaciju činjenica, važan je segment kako bi smo bili svjesni šta se to dogodilo u Potočarima 1995. godine, ali i opomena da nam se više nikada ne ponovi Srebrenica”, kazao je Omeragić.

Podsjeća i da je Bošnjačka stranka u prethodnom periodu sve odluke koje je donosila, to činila s ciljem pomirenja u društvu.

“I kada smo predložili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, to smo učinili s razlogom da kao društvo pošaljemo poruku da je suočavanje s prošlošću preduslov pomirenja”, istakao je Omeragić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve