Utorak, 17 Maja, 2022
Rubrika:

Omeragić: Crna Gora nije spremna za izbore, rješenje manjinska vlada

Posljednja politička dešavanja u Crnoj Gori nazvao je političkim zemljotresom, navodeći kako je optimista da će doći do dogovora oko formiranja manjinske vlade.

Više smo nego uvjereni da će inicijativa opozicije i Građanskog pokreta URA o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore dobiti potreban broj glasova u parlamentu, te da će ona sigurno biti smijenjena početkom februara, ocijenio je portparol Bošnjačke stranke (BS) Adel Omeragić. Crna Gora, kako je rekao, nije spremna za vanredne parlamentarne izbore, jer bi izgubila najmanje godinu dana.

Omeragić je u Jutarnjem programu TVCG rekao da je Crnoj Gori potrebno nešto sasvim drugo, zbog čega je ponuđen koncept manjinske vlade kako bi se odblokirale institucije i evropski put zemlje.

Oni ipak, kako je rekao, ne bježe od vanrednih izbora, navodeći da su uvijek spremni da čuju sud naroda.

“Pojedini subjekti su govorili da nema izbora do 2024, a sada čujemo da su izbori najbolje rješenje”, rekao je Omeragić.

Posljednja politička dešavanja u Crnoj Gori nazvao je političkim zemljotresom, navodeći kako je optimista da će doći do dogovora oko formiranja manjinske vlade.

On je podsjetio da su odmah nakon izbora 2020. kazali da će biti teško da vlada profunkcioniše, predlažući koncept manjinske vlade.

Izvjesno da imamo većinu

“I tada smo bili zagovornici ideje da URA, Demokrate i manjinske stranke budu dio te vlasti, kako bi Crna Gora prošla fazu tranzicione politike, ali nije bilo volje za takvim modelom”, rekao je Omeragić.

Govoreći o tome sa kojom većinom očekuje stvaranje manjinske vlade, Omeragić podsjeća da je 40 poslanika opozicije, sa četiri poslanika Ure potpisalo inicijativu.

“To je ono što je izvjesno da imamo većinu. Vidjećemo kako će se ostali odrediti. Za očekivati je da još neke partije vladajuće većine daju podršku ovoj inicijativi”, istakao je Omeragić.

Početak februara, kako je rekao, biće dani raspleta, pa su očekivanja od poslanika da se ponašaju mudro i pametno, da se vode državnički i izaberu ono što je najbolje za Crnu Goru.

Na pitanje hoće li glasati za skraćenje mandata parlamentu, Omeragić smatra da je ta inicijativa ishitrena, te da je o tome trebalo praviti konsenzus unutar svih parlamentarnih aktera. Kaže i da ne podržava skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, jer zemlja nije spremna za izbore

Omeragić je besmislenom ocijenio inicijativu za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, jer će se na toj sjednici naći i inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore.

Dnevni red parlamenta, kako je rekao, neće promijeniti mnogo suštinsku situaciju narednih dana jer postoji dovoljna većina za smjenu Vlade.

Kupovina vremena i taktiziranje

Komentarišući najavu jednog od lidera DF-a Andrije Mandića da će taj politički savez inicirati razgovore lidera većine za razrješenje krize, Omeragić kaže da više nema smisla govoriti o bilo kakvim razgovorima unutar parlamentarne većine, posebno nakon teških riječi posljednjih mjeseci i dani.

“To je uzaludna priča i pokušaj da se kupi vrijeme do održavanja sjednice parlamenta, da bi se spremila taktika za dane koji slijede. Jasno je svima da koalicija ne funkcioniše posljednjih mjeseci, a kulminaciju imamo posljednja tri dana”, navodi Omeragić.

On kaže da manjinsku vladu podržavaju iz nekoliko razloga.

“Aktuelno stanje je neodrživo, imamo blokadu pravosudnih organa, dobili smo najgori izvještaj o napretku ka EU. Zabrinjava nas da je etnička distanca u porastu”, navodi.

Nije, kaže, siguran koliko bi ministara iz aktuelne vlade bilo i u manjinskoj vladi.

“Mi nijesmo razgovarali o personalnim rješenjima. Manjinska vlada će biti ponuđena onima koji su potpisali Memorandum o saradnji”, kazao je Omeragić.

IzvorRTCG

Najnovije

U utorak sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano. U popodnevnim satima i tokom noći uz promjenljivu oblačnost, ponegdje kiša ili pljusak sa grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i centralnim...

Prvi komercijalni let iz prijestonice Jemena poslije šest godina

Iz prestonice Jemena Sane, koju kontrolišu pobunjenici Huti, danas je, poslije šest godina, poletio prvi komercijalni avionski let, saopštili su zvaničnici Sane. Avion nacionalnog prevoznika...

Šehović: Premijer Abazović je pontonski most za destrukciju Crne Gore

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

Premijer Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od sjutra u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje...

Đeka: Neophodnost jakih institucionalnih mehanizama za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i...

Najčitanije

Povezano

Dukaj: Crna Gora nema Zakon o vladi kojim bi se uredile nadležnosti Vlade u sistemu podjele funkcija vlasti

Crna Gora nema Zakon o vladi, kojim bi se, u skladu sa našim pravnim sistemom, uredili položaj, nadležnosti i pozicija Vlade Crne Gore u...

Vlada CG i Ministarstvo odbrane uputili vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini

Odgovarajući na molbu Ukrajine za pružanje pomoći u kriznoj situaciji nastaloj agresijom Rusije na ovu državu, Crna Gora je uputila vojnu i humanitarnu donaciju...

Sredstva prikupljena za borbu protiv COVID 19 biće upotrijebljena za jačanje zdravstvenog sistema

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić poručio je da će novčana sredstva u iznosu od oko pet miliona eura, koja su prikupljena od strane građana i...

Zirojević: Vlada da Cetinjski manastir vrati Prijestonici

Portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević pozvao je Vladu da Cetinjski manastir vrati Prijestonici. "Pozivamo Vladu da odmah i bez odlaganja, na prvoj narednoj sjednici, izmijeni zaključak broj...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cico
21.01.2022-10:03 10:03

I TO CE BITI JEDNA PRDA OD VLADE -IZBORI I KOLIKO JE KO VRIJDAN ONDA KLIKERE  PREBACUJTE I U JEDNU RUPU!