Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Oliver Varhelji stiže u utorak u Crnu Goru

Naime, Varhelji će doputovati na Zapadni Balkan pošto stignu prve vakcine protiv COVID-19, koje dijeli i finansira Evropska unija

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji stiže u utorak u Crnu Goru.

Naime, Varhelji će doputovati na Zapadni Balkan pošto stignu prve vakcine protiv COVID-19, koje dijeli i finansira Evropska unija.

Kao što su Evropska komisija i Austrija najavile 20. aprila, ukupno 651.000 doza BioNTech / Pfizer biće isporučeno regionu od početka maja do avgusta.

“Putujem na zapadni Balkan da bih prenio jasnu poruku: Stalo nam je! Stalo nam je do naših partnera i do njihovih zdravstvenih radnika i najugroženijih. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno jači!“, kazao je Varhelji.

Vakcine se finansiraju iz paketa od 70 miliona eura koji je EK usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina, za partnere sa Zapadnog Balkana.

Varhelji posjetu regionu započinje u ponedjeljak popodne u Srbiji, zatim u utorak ide u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a zatim će u srijedu posjetiti Albaniju i Kosovo.

Razgovaraće sa vlastima o odgovoru na pandemiju, kao i o podršci EU.

EU je djelovala odlučno od početka krize, mobilišući vrlo značajan paket od 3,3 milijarde eura kako bi pomogla regionu da se riješi neposredne zdravstvene krize, ublaži socijalno-ekonomski uticaj i obezbijedi dugoročni oporavak.

Kroz ovaj paket isporučena je vitalna oprema kao što su maske, ventilatori, vozila hitne pomoći, kompleti za testiranje i zamrzivači za partnere sa Zapadnog Balkana. Omogućene su solidne mjere za ublažavanje socijalno-ekonomske krize.

“Ovo je jasan izraz evropske solidarnosti sa našim partnerima sa zapadnog Balkana, čija budućnost očigledno leži u EU”, ističu u EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve