Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Olenik za Aktuelno: SAD i NATO se vratile na Balkan, Crna Gora sačuvala građansko uređenje od napada srpskih nacionalista

''Pokušaj puča, kasnije litije i poslednji parlamentarni izbori nisu uspeli da Crnu Goru uvedu u srpski svet, dok je varvarska agresija Rusije na Ukrajinu otreznila i probudila EU, a pre svega NATO. Nakon toga je konačno došlo do obračuna sa ruskom agenturnom mrežom na Balkanu, zato je Vučićevo ćutanje po pitanju Crne Gore uočljivo ali i očekivano. Sigurni smo da je Crna Gora sačuvala građansko uređenje i to baš zbog članstva u NATO, te da je najgore vreme napada na CG od strane srpskih nacionalista prošlo''

Beogradski advokat Aleksandar Olenik biće novi poslanik u parlamentu Srbije. Olenik je bio kandidat na listi ”Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani”, a taj blok osovojio je dva mandata na parlamentarnim izborima u Srbiji. U razgovoru za portal Aktuelno objašnjava da će svojim učešćem u parlamentu zastupati, kao i do sada, evroatlanske integracije kao prioritet.

Smatra da je u međuvremenu došlo do svojevrsnog povratka SAD i NATO na Balkan, što je prema njegovim riječima jedini pozitivan efekat ruske agresije na Ukrajinu. Na taj način se, kako dodaje, drastično smanjio prostor za Vučićevo dalje destruktivno djelovanje u regionu.

Aktuelno: Da li su vam rezultati izbora u Srbiji iznenađenje?

Olenik: U ovom trenutku je pitanje pobednika izbora za skupštinu grada Beograda još otvoreno, tako da izbori još nisu gotovi. Nadamo se da će opozicija imati većinu, te da će vlast Aleksandra Vučića u Beogradu postati ružna prošlost. Iznenađenja ima dva, prvo je očigledan pad podrške Aleksandru Vučiću i naš ulazak u parlament. Konkretno, Vučić jeste pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora ali je ovaj put dobio najmanje glasova od kada je na vlasti. Na izborima za narodnu skupštinu je taj pad podrške još vidljiviji te će prvi put, sadašnja vlast, biti prinuđena na koalicionu vladu. Za nas ulazak više desničarskih grupa u skupštinu nije iznenađenje to je prosto bilo očigledno, samo je bilo pitanje ko od njih neće uči u skupštinu. Ovaj put to je Saša Radulović i radikali Vojislava Šešelja. Pošto se nakon ovog poraza Šešelj povukao iz politike, sigurni smo da je to u korist svih građana jer to znači gašenje Srpske radikalne stranke, koja je pored Socijalističke partije Srbije, glavni promoter štetočinskog delovanja ratnog zločinca Putina. Naš ulazak, odnosno ulazak koalicije Vojvodina u narodnu skupštinu je iznenađenje ili kako je to sam Vučić rekao, citiramo: ’’to je anomalija’’, jer ćemo samo mi zastupati evroatlanske integracije kao prioritet i samo se mi zalažemo za uvođenje sankcija Rusiji. Zato smo mi iznenađenje ili anomalija u odnosu na vlast ali i u odnosu na ostatak opozicije.

Aktuelno: Kako komentarišete postupak Republičke izborne komisije, gdje je njen predsjednik Vladimir Dimitrijević rezultate saopštio i prije nego što su zatvorena biračka mjesta?

Olenik: Nažalost, time je samo pokazano da je i ova komisija samo produžena ruke trenutne vlasti. Inače, to je jedan od manjih grehova ove izborne komisije.

Portesti ispred RIK-a

Aktuelno: Da li je iznenađujuć broj glasova koju je dobio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić?

Olenik: Ne, to je bilo očekivano jer su pritisci, ucene, kupovina glasova i medijska blokada dali očekivane rezultate. Iznenađenje je znatno manja podrška opozicionom predsedničkom kandidatu, pogotovo imajući u vidu najave i istraživanja javnog mnjenja.

Aktuelno: Da li bi veća izlaznost promijenila rezultate, jer prema podacima RIK-a izlaznost je bila oko 58,6 odsto?

Olenik: Za nas i ovo je velika izlaznost ako pogledamo rezultate predhodnih izbora. Jasno je da je i ovo povećanje izlaznosti dovelo do značajnog pada ukupnog broja glasova Aleksandra Vučića, pogotovu na parlamentarnim i beogradskim izborima. Dosta realne su procene da sa izlaznošću od 65 odsto Vučić gubi izbore na svim nivoima, i to jedna od pouka za sledeće izbore.

Aktuelno: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je “da je Srbija otišla udesno”. Da li treba da nas zabrinjava ova konstatacija?

Olenik: Treba, ali do toga nije došlo preko noći nego se tek sada jasno vidi kakvo nam je stanje u društvu zadnjih 30 godina. Ne možete 30 godine imati dominantno nacionalističku politiku, a pogotovo zadnjih 10 godina, i onda biti iznenađen sastavom skupštine. Moramo naglasiti da i ovakva skupština koristi Aleksandru Vučiću jer pored ovih desničara čak i on izgleda umeren i prihvatljiv. A sa druge strane, ove desničarske grupe mogu pružiti neku vrstu opravdanja za izbegavanje evropskih obaveza i traženje stalnog odlaganja za sprovođenje politika EU, pogotovo spoljne politike EU. Ovde se mora postaviti i pitanje veza ovih grupa sa vlašču, pogotovo sa finansiranjem.

Aktuelno: Kako komentarišete to da je Milorad Dodik glasao u Beogradu?

Olenik: Mi iz koalicije Vojvodina, smo se dogovorili da za prve izbore u Banja Luci, zakupimo 100 autobusa, i da odemo tamo da glasamo. Možda se prethono i prijavimo na neke adrese u severno-istočnoj BiH.

Milorad Dodik glasao u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci

Aktuelno: I vlast i opozicija iz Republike Srpske su podržale SNS i Aleksandra Vučića, pa se negdje postavlja pitanje koga će on podržati na jesen kada se tamo budu održavali izbori?

Olenik: On će podržati samo svoje predstavnike, kao što je Srpska lista na Kosovu ili i vlast i opozicija u severno-istočnoj BiH. Sve je to poguban projekta ”srpskog sveta”, koji je samo kopija ”ruskog sveta”, a svi vidimo u Buči, Ukrajina, kako se to završava i to uvek.

Aktuelno: Može li se sada očekivati veći pritisak Evrope i Zapada da Srbija uskladi svoju politiku sa politikom EU. Da li će Beograd uvesti sankcije Moskvi zbog agresije Rusije na Ukrajinu?

Olenik: Naša koalicija Vojvođani, sa dva narodna poslanika, je jedini politički subjekt u Srbiji koji se zalaže za uvođenje sankcija Rusiji. Istovremeno, mi predlažemo i konkretne mere, a to je preuzimanje Naftagasa tj. NIS od Rusije i reviziju enegetskog sporazuma. Poslednje glasanje u UN kada smo podržali isključivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava može da znači samo jedno, a to je da Srbija ide ka uvođenju sankcija Rusiji. Ovde se mora napomenuti da je odmah nakon ovog glasanja EU dozvolila da i dalje dobijamo naftu preko Jadranskog naftovoda, što je suštinski bitno za Srbiju. Da nismo podržali isključivanje Rusije iz UN saveta za ljudska prava, polovinom maja bi prestale isporuke nafte preko ovog naftovoda. Po našem mišljenju, ovo je sramotno ponašanje zvanične Srbije jer mi moramo uvesti sankcije Rusiji i bez pritisaka. Konačno, mi moramo u potpunosti usaglasiti našu spoljnu politku sa politikom EU.

Aktuelno: Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da “sedam mjeseci nije izgovorio Crna Gora”, a da je njegovo prisustvo u crnogorskim medijima i te kako osjetno. Da li je njegovo prisustvo neopravdano ili ipak postoji razlog?

Olenik: Pokušaj puča, kasnije litije i poslednji parlamentarni izbori nisu uspeli da Crnu Goru uvedu u srpski svet, dok je varvarska agresija Rusije na Ukrajinu otreznila i probudila EU, a pre svega NATO. Nakon toga je konačno došlo do obračuna sa ruskom agenturnom mrežom na Balkanu, zato je Vučićevo ćutanje po pitanju Crne Gore uočljivo ali i očekivano. Sigurni smo da je Crna Gora sačuvala građansko uređenje i to baš zbog članstva u NATO, te da je najgore vreme napada na CG od strane srpskih nacionalista prošlo.

Aktuelno: U svojim ranijim obraćanjima ste pomenuli da će Vučić i nakon izbora nastaviti sa svojom “malignom politikom prema regionu – naročito Crnoj Gori i BiH”. Pa šta možemo da očekujemo?

Olenik: U međuvremenu je došlo do svojevrsnog povratka SAD i NATO na Balkan, što se može nazvati jedinim pozitivnim efektom ruske agresije na Ukrajinu, te će prostor za dalje Vučićevo destruktivno delovanje u regionu biti drastično smanjeno.

Aleksandra Popović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
CrnogoraciBg
11.04.2022-18:12 18:12

Bravo Saša.
Pozdrav Crnogoraca Beograda

ZAGA
11.04.2022-21:02 21:02

HVALA DPSu i Koaliciji za ponovnu Nezavisnot i NATO!