Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Olenik: Vlada je teokratska i odgovaraće crkvi, a ne Skupštini

Odmah da naglasimo, ponašanje gospodina Božovića, sada već bivšeg ambasadora, se svodilo samo i isključivo na provociranje i to nediplomatskim metodama. Po našem mišljenu, on je još davno zaslužio status persone non grata, ali je Crna Gora bila i suviše uzdržana i trpeljiva.

Kome će novoizabrani crnogorski premijer odgovarati za svoj rad i za rad Vlade, ako ne onome koji ga je predložio i izabrao, a to nije Skupština. Ko će efektivno moći da kontroliše rad ove Vlade, ako ne onaj ko je predložio i izabrao premijera, a to nije Skupština, kaže Aleksandar Olenik, advokat i garđanski aktivista u razgovoru za Pobjedu.

Ističe da je zanimljivo da ovo potvrđuju i većinski članovi vladajuće koalicije jer javno navode da ih niko ne pita o ministrima, te da su nezadovljni odlukama, ali da će ipak podržati ovu Vladu. Prema njegovim riječima, ovakav suštinski uticaj SPC na sadašnju Vladu Crne Gore predstavlja skriveni prelazak na teokratsku Vladu i dalji otklon građanske Crne Gore, a sve u smjeru povratka u srednjevjekovni mrak.

POBJEDA: Crna Gora je dobila Vladu čije je kandidate odabrala SPC. Što mislite koliko je realno da smostalno donose odluke?

OLENIK: Novoizabrana Vlada Crne Gore imaće velika iskušenja, u vidu unutrašnjih trvenja ali i spoljnih izazova. Kao i za sve vlade, preuranjeno je davati neke ozbiljnije ocjene bez minimalnih 100 dana rada, ali su neke stvari vidljive i sada.

Vlada bi odluke trebalo da donosi samostalno uz jedinu kontrolu Skupštine, kao i Ustava i zakona. Stoga Vladu i bira Skupština, u ustavnim i zakonskim okvirima.

Međutim, tadašnjeg mandatara, a sadašnjeg premijera je odbarala SPC, i to je javno saopšteno. Sam premijer je čak i ponosan činjenicom da je predložen ali i izabran kao kandidat SPC, što je za 21. vijek i jednu građansku, evropsku državu katastrofalno.

Još vidljivija je vremenska oročenost ove Vlade ali ne do sljedećih predsjedničkih izbora. U pitanju je kraći rok i to do trenutka kada će SPC sa srpskim strankama procijeniti da su dovoljno iskoristili ovu Vladu za jačanje i da na izborima mogu sami, bez građanskih partija, da dođu na vlast. U slučaju ovakvog scenarija, najveća odgovornost za zaštitu građanske Crne Gore je na potpredsjedniku Vlade, gospodinu Abazoviću. Ako dozvoli da bude iskorišten na ovakav način, ostaće upamćen kao političar koji je građansku državu predao u ruke crkvi susjedne države.

Dešavanja u Crnoj Gori imaju veliki uticaj i na Srbiju, jer SPC svugdje i u svakom trenutku ima iste ciljeve. U ovom trenutku, u Srbiji je uticaj SPC takođe ogroman i štetan, ali ga trenutna vlast ograničava milionima eura koji se javno i transparentno, iz budžeta, slivaju na račune SPC. Kad se pogledaju te enormne cifre, prvi i jedini zaključak je da SPC vrši organizovanu iznudu prema državi.

Razloga za popuštanje države Srbije prema SPC ima više, ali je pogled ka Crnoj Gori svakako jedan od najznačajnijih. Konkretno, nakon osam godina sistematskog uništavanja opozicije ali i samouništenja te opozicije ovogodišnjim bojkotom, pored vladajuće SNS, u Srbiji postoji samo još jedna politička organizacija koja pokriva cijelu teritoriju a to je SPC, nažalost.

POBJEDA: Ambasador Srbije Vladimir Božović je protjeran iz Crne Gore zbog nediplomatskog ponašanja. Kako će se to odraziti na buduće odnose dvije države?

OLENIK: Zadnjih dana smo ponovo imali priliku da vidimo ogoljeni dilentatizam Ministarstva inostranih poslova, ali i Vlade Republike Srbije. U pitanju je protjerivanje gospodina Božovića, ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

Odmah da naglasimo, ponašanje gospodina Božovića, sada već bivšeg ambasadora, se svodilo samo i isključivo na provociranje i to nediplomatskim metodama. Po našem mišljenu, on je još davno zaslužio status persone non grata, ali je Crna Gora bila i suviše uzdržana i trpeljiva.

Zvanični Beograd je propustio još jednu priliku da u stvarnosti pokaže svoje formalno evropsko i građansko opredjeljenje. Najjednostavnije, nakon vijesti iz Podgorice o protjerivanju, zvanični Beograd je mogao da saopšti da su sa žaljenjem primili vijest, ali da u duhu dobrosusjedske saradnje, njegovanja demokratskih praksi u regionu i snižavanja tenzija sa Crnom Gorom, neće povlačiti recipročne mjere.

Na ovaj način bi pokazali tragove odgovornosti i profesionalnosti. Sigurni smo da ministar inostranih poslova ali i predsjednica Vlade u Beogradu ne donose samostalno odluke, već im je samo naloženo što da urade. Pitanje je samo ko je izvršio presudan uticaj na donošenje, profesionalno sramotne ali suštinski i politički dobre odluke o odustajanju od recipročnih mjera.

POBJEDA: Pozvali ste Tužilaštvo u Srbiji da reaguje kada je SPC kršila epidemiloške mjere na sahrani patrijarha. Odgovorili su Vam da se obatite Zagorkci Dolovac (republički javni tužilac). Zašto je crkva povlašćena kada se radi o kažnjavanju iako je ugroženo zdravlje svih?

OLENIK: Kao advokat ali i građanski aktivista, veoma sam zabrinut zbog djelovanja SPC u Srbiji ali i u CG, jer je crkva samu sebe stavila iznad ustava i zakona u obje države. Skoro da je upitno upotrebljavati riječ država jer država postoji samo ako ustav i zakone primjenjuje prema svima i na jednak način.

Konkretno, u trenutku važenja epidemioloških propisa, na osnovu kojih su građani i kažnjvani, prvo smo imali sahranu crkvenog velikodostojnika u Podgorici, a nakon toga i u Beogradu, i to bez poštovanja važećih epidemioloških propisa.

Dosta vremena je prošlo od oba događaja, a da tužilaštvo nije podnijelo nijednu krivičnu prijavu, kako prema organizatorima ili učesnicama ovih flagrantnih i javnih kršenja zakona i propisanih mjera.

Od proglašenja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, u Srbiji je pokrenuto više od 300 krivičnih postupaka zbog nepoštovanja zdravstvenih propisa. Nismo došli do broja pokrenutih prekršajnih postupaka. Od ukupnog broja krivičnih postupaka, za više od 150 građana je određen i pritvor za vrijeme trajanja postupka.

U više od 100 postupaka smo imali sramna tzv. skajp suđenja čime su prekršena sva prava optuženih građana. U završenim postupcima su izricane kazne u rasponu od novačane ali i dve, pa i tri godine zatvora. Osim skajp suđenja, ovakvo posupanje tužilaštva i sudova je u vrijeme pandemije apsolutno opravdano.

Međutim, i prije sahrane u Beogradu, većina crkava je nesmetano i javno vršila vjerske obrede uz prisustvo građana. Prema bilo kojem svešteniku SPC, do danas, nije pokrenut nijedan postupak – a građani Srbije su za isto ponašanje išli u pritvor, kasnije i kažnjavani zatvorom ali samo građani, crna uniforma i činovi SPC su iznad ustava i zakona. Istini za volju, ovdje nema direktne odgovornosti sudova jer oni ne pokreću postupku već je sva odgovornost na tužilaštvima.

Zato smo upitali Udruženje javnih tužilaca i zamjenika javnih tužilaca, zašto nije pokrenut nijedan postupak protiv sveštenika SPC? Inače, ovo udruženje nije tzv. gongo, već je u pitanju udruženje koje okuplja najbolje tužioce i čiji stavovi imaju težinu i uticaj.

Njihov odgovor je bio direktan i prilično jasan ali i javan. Tužioci u Beogradu naglašavaju da je ovo pitanje za gospođu Zagorku Dolovac – republičkog javnog tužioca, a ne za njih, jer ona svojom politikom vođenja krivičnih postupaka određuje djelovanje tužilaštva.

Ako sa jedne strane uzmemo činjenicu da nema ni jednog pokrenutog postupka prema sveštenicima SPC, a sa druge strane uzmemo u obzir ovaj odgovor tužilaca, onda je jasno da republički javni tužilac štiti SPC od primjene zakona. Na ovaj način su, jasno i javno, sami tužioci priznali da je u Srbiji SPC iznad zakona i ustava, tj. da je iznad države.

Građani prvog i drugog reda

“U vrijeme mandata prošle vlade Crne Gore, bilo je pokrenutih postupka i saslušanja nekih sveštenika, što je veliko dostignuće u odnosu na Srbiju. Nakon promjene vlade u Podgorici, sumnjam da će se tako i nastaviti. Ovakvo nečinjenje tužilaštva u Srbiji je direktan rezultat dominantnog uticaja izvršne vlasti na cjelokupno pravosuđe, a posebno na tužilaštvo.

Kao rezultat imamo građane prvog reda – sveštenike SPC za koje zakon i ustav ne važi, i sve ostale građane drugog reda koji su na opravdanom udaru zakona. Ovdje se postavlja pitanje da li su građani drugog reda stvarno građani ili su u pitanju podanici ili obična raja? Bilo bi dobro da na ovo pitanje svako odgovori sam za sebe”, kaže Olenik.

Kako crkvu vratiti u okvir zakona

“Povlačenje građana, građanskog društva pa i same države pred agresivnom SPC će samo trenutno donijeti ograničenu korist vladajućim garniturama, ali postavljanje SPC iznad ustava i zakona, dogoročno ima veoma štetne posljedice na svakog od nas pojednično ali i na cijelo društvo.

Trenutno je to samo vidljivije u Crnoj Gori gde je mitropolit postavio tadašnjeg mandatara a sadašnjeg premijera. Što više vremena crkva bude imala odlučujući uticaj na državu to će posljedice biti teže. Prvo pitanje je kako crkvu vratiti u okvire ustava i zakona”, kaže Olenik.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
06.12.2020-08:20 08:20

Gospodine Olenik dobar i ispravan teks.Vjerujem da se primijetili na sahrani Srpskog patrijaha kako se premijer SPC u Crnoj Gori Zdravko Rukoljub Krivokapic sunjao oko kovcega patrijaha za iznadje mogucnost da ga celiva u ruku,no SPC “postavila zastitni poklopac”tako je sukraceno Rukoljubu njegovo milo celivanje,steta.

Donji kraj
06.12.2020-11:53 11:53

Gagi ovaj ima vrlo slaba gledista. Slaboga ko poznaje u Donji kraj.