Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Olenik: Milatovićev populizam protiv Đukanovićeve državničke politike sa rezultatima

On kaže da su pravili paralelu sa 2012. i izborima u Srbiji kada je jedan pristojan broj građanski orjentisanih glasača odlučio da gospodin Tadić ode, pa nema veze ko će doći

Predsjednički kandidat Evrope sad Jakov Milatović građanima nudi populizam, dok predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predstavlja državničku politiku sa rezultatima. Ponekad imamo osjećaj da se predsjednički izbori umjesto u Crnoj Gori, dešavaju u Srbiji zbog propagande, povećanog negativnog izvještavanja o Milu Đukanoviću i mnogo medijskih sadržaja koji se plasiraju u Srbiji. Kao da to nije susjedna država, samostalna, nezavisna, ocijenio je advokat i poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik.

Olenik je u emisiji “Hej, Sloveni” kazao da je to jedan od prvih utisaka, te da sada imamo na djelu povećano negativno izvještavanje o Milu Đukanoviću, progresivno povećanje u odnosu na period prije prvog kruga izbora, jer sada ima svog favorita.

– Prije su imali više favorita, odnosno četiri, sada jednog. To prilično ima uticaja na građane u Srbiji, razgovarajući sa njima na ulicama i u taksiju, dolazimo do toga da ne znaju ko je pozicija, a ko opozicija u Crnoj Gori. Onda imaju zabludu da je Milatović kandidat opozicije. Imamo jednu priličnu konfuziju u Srbiji kod građana, iako ti sadržaji i kampanja nije fokusirana na Beograd i građane Srbije, nego na Crnu Goru. To je onda jedan nus efekat – objašnjava Olenik.

On kaže da su pravili paralelu sa 2012. i izborima u Srbiji kada je jedan pristojan broj građanski orjentisanih glasača odlučio da gospodin Tadić ode, pa nema veze ko će doći.

– I glasali su za Tomislava Nikolića, za radikale. Time su utrli put Vučiću da dođe na vlast. Mi sada 10 godina živimo posljedicu tog glasanja protiv. Ne glasanja za politiku, nego protiv ličnosti. To živimo sad i mi i vi u Crnoj Gori i u Republici Srpskoj, tako da to glasanje protiv može da bude jako opasno i taj “srpski svet” kao kopija “ruskog sveta” je ono što smo dobili. Nadamo se da su građani uvidjeli šta to znači kada se ne glasa za politiku u rezultatu -navodi Olenik.

Avdić: Ako pobijedi Milatović, imaćemo dva Aleksandra Vučića i jednog Milanovića u okruženju BiH

Osnovna bitka u ovim predsjedničkim izborima je bitka između Beograda i Podgorice, tako da je u drugom krugu razlika samo u broju kandidata, istakao je novinar Avdo Avdić.

Avdić dodaje da je način na koji u Sarajevu vide ove izbore borba između Crnogoraca koji žele Crnu Goru i Crnogoraca koji žele Crnu Goru kojom će se upravljati iz Beograda.

– U BiH smo itekako zainteresirani za izbore u Crnoj Gori jer su oni veoma bitni i za nas. U ovom trenutku imamo problem sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji kaže Bošnjacima u BiH ‘prvo sapun pa onda parfem’, imamo Aleksandra Vučića, koji nam je svima u regionu dobro poznat iz devedesetih godina, i sad, ako se desi da u Crnoj Gori pobijedi Milatović, u suštini ćemo imati dva Aleksandra Vučića i jednog Milanovića u okruženju BiH, i zapravo nećemo imati ni jednu državu u okruženju na čijem čelu će biti prijateljski raspoložen predsjednik – naglašava Avdić.

Dodaje da svi ljudi u BiH, koji vole BiH, priželjkuju pobjedu Mila Đukanovića.

Šćepović: Raste količina toksičnosti iz beogradskih medija

Ono što se ne mijenja ni u drugom krugu predsjedničkih izbora jeste manir političke kampanje koju vodi zvanični Beograd, jer ovo što se događa u Crnoj Gori, a što je suprotstavljeno Milu Đukanoviću, jeste Aleksandar Vučić, oličen u liku predsjedničkog kandidata Jakova Milatovića, ocijenio je književnik i kolumnista Đorđe Šćepović.

Do prvog kruga su, kako ističe, to bila četiri kandidata koja su bila pod kontrolom Beograda, a danas je Milatović.

– Ono što se iz dana u dan uvećava jeste ‘crna propaganda’, koja stiže iz beogradskih medija, i stiče se utisak da se oni 24 sata bave Crnom Gorom i ishodom izbora u Crnoj Gori. Količina toksičnosti koja se emituje prema Crnoj Gori je veća u odnosu na prvi krug, nastavljaju se gostovanja opskurnih ličnosti, presuđenih ratnih zločinaca, nacionalista li kampanja, reklo bi se, dostiže svoj vrhunac – istakao je Šćepović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve