Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

OIK ponovo bez dogovora o ponovljanju izbora u Šavniku

Državna izborna komisija (DIK) je prije dva dana donijela rješenje kojim je ponovo naložila Opštinskoj izbornoj komisiji Šavnik ponavljanje izbora na biračkim mjestima 1-Sala SO Šavnik i 14-Kafana Kruševice

Opštinska izborna komisija Šavnik ni na današnjem sastanku nije postigla dogovor o ponavljaju lokalnih izbora u ovoj opštini, kazao je portalu Pobjeda predsjednik OIK-a Dušan Radanović. Međutim, on nije mogao da potvrdi i da deseti pokušaj glasanja na dva biačka mjesta neće biti u nedjelju, 1. januara, jer teoretski još postoji mogućnost da se članovi Opštinske izborne komisije usaglase.

Državna izborna komisija (DIK) je prije dva dana donijela rješenje kojim je ponovo naložila Opštinskoj izbornoj komisiji Šavnik ponavljanje izbora na biračkim mjestima 1-Sala SO Šavnik i 14-Kafana Kruševice.

Odluka je, kako je navedeno u saopštenju, donešena postupajući po prigovorima nosioca izborne liste DPS-SD “Prava stvar” Srećka Kotlice.

Međutim, kao i na prethodnim sastancima, ni na današnjem nije bilo dogovorora članova OIK-a po ovom pitanju.

”Na današnjem sastanku nije usvojena odluka po rješenju Državne izborne komisije. Četiri člana izborne komisije su bila uzdržana, a četiri za” rekao nam je Radanović.

On nije mogao da kaže da li će u naredna dva dana OIK ponovo odlučivati po rješenju DIK-a.

OIK je ranije prepustio DIK-u i Vladi Crne Gore u tehničkom mandatu da odluče da li će se u Šavniku i dalje ponavljati lokalni izbori na dva biračka mjestu.

Nakon toga, DIK je konstatovao da je OIK Šavnik, saglasno članu 102 Zakona o izboru odbornika i poslanika, dužan da raspiše ponovne izbore u slučaju kada su oni poništeni na pojedinom biračkom mjestu.

”Takođe, saglasno zakonu propisano je da se ponovni izbori sprovode najkasnije u roku od sedam dana od dana poništenja izbora”, navedeno je u u saopštenju DIK-a.

Lokalni izbori u Šavniku na pomenuta dva biračka mjesta su u devet navrata prekinuti jer članovi biračkih odbora iz redova koalicije “Za budućnost Šavnika” nijesu dozvoljavali da biračko pravo ostvare glasači koji su u proteklim mjesecima upisani u birački spisak opštine Šavnik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve