Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

OEBS: Politika nacionalnih manjina ima potporu u CG institucijama

Abdrakhmanov je u pismu istakao da mu je posjeta Crnoj Gori poslužila kao prilika da stekne dragocjen uvid iz prve ruke u politike i mehanizme koje koristi naša zemlja kako bi, kako se navodi u pismu, vodila svoje heterogeno društvo

Institucionalni i pravni okvir Crne Gore snažan je i pruža potporu politici nacionalnih manjina, saopštio je visoki komesar OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina Kairat Abdrakhmanov u pismu predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću.

Abdrakhmanov je u pismu istakao da mu je posjeta Crnoj Gori poslužila kao prilika da stekne dragocjen uvid iz prve ruke u politike i mehanizme koje koristi naša zemlja kako bi, kako se navodi u pismu, vodila svoje heterogeno društvo.

“Želio bih da iskoristim ovu priliku da pozdravim opredijeljenost Crne Gore da iskoristi dobrobiti svog multietničkog, multikulturalnog i multikonfesionalnog društva, kao i neprekidne napore vlasti da unaprijede zakonodavstvo i institucije zemlje. Kao što sam i pomenuo u razgovoru sa Vama, smatram zaista da je institucionalni i pravni okvir Crne Gore snažan i da pruža potporu politici nacionalnih manjina”, napisao je Abdrakhmanov.

Visoki komesar OEBS-a za pitanja nacionalnih manjina istakao je da vjeruje da Skupština igra centralnu ulogu u osmišljavanju i razmatranju djelotvornog zakonodavstva kako bi vodila heterogeno društvo u Crnoj Gori i zadovoljila potrebe njenih nacionalnih manjina.

“Skupština isto tako predstavlja jedno od mjesta gdje može da se čuje glas nacionalnih manjina i gdje mogu jasno da izraze svoje interese. Ohrabrujuće je vidjeti preduzimanje koraka ka izboru potpredsjednika koji dolazi iz partije koja predstavlja nacionalne manjine. Želio bih da pohvalim vaše napore u ovom pogledu i da vas ohrabrim da nastavite da radite na istom. Dozvolite mi da još jednom ponovim svoju spremnost da stručnost svoje kancelarije stavim na raspolaganje, tamo gde je to potrebno i u skladu sa mojim ovlašćenjima”, kazao je on.

Kao predsjednika Skupštine, ohrabrio je Bečića da istraje u podsticanju široke i obuhvatne rasprave o pitanjima koja se odnose na nacionalne manjine.

“Zaista, javni dijalog na najmanju mjeru svodi rizik od pogrešnih tumačenja i mogućnost da se nove inicijative koriste kao načini za podjele u heterogenim društvima. Obuhvatne konsultacije o politikama koje se odnose na nacionalne manjine takođe olakšavaju udio onih na koje te konsultacije mogu da utiču”, naveo je Abdrakhmanov u pismu.

Nadovezujući se na razgovor o popisu stanovništva, Abdrakhmanov je izrazio zahvalnost jer je, kako je istakao, dobio najnovije informacije o ovom važnom alatu javne politike.

“Kao što smo vidjeli situaciju u nekim drugim državama, popis stanovništva može da bude osjetljivo pitanje, posebno kada su u pitanju lični podaci i izražavanje identiteta. Koliko sam shvatio, sljedeći korak unutar države trebalo bi da bude rasprava o nacrtu zakona o ovoj administrativnoj aktivnosti u Skupštini. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da ponovim da se pokazalo da učinkovite konsultacije unapređuju zakonitost postupka popisa i njegovih rezultata. U državama u kojima se konsultacije pažljivo planiraju i organizuju, rezultati su pokazali snažniji osećaj povjerenja u vlasti, sistem i popis. Slično tome, obezbjeđivanje anonimizacije prikupljenih podataka podstiče slobodno izražavanje identiteta i na taj način za rezultat ima objektivnije rezultate”, istakao je u pismu Abdrakhmanov.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Klerofašis
14.12.2021-14:47 14:47

O stanju odnosa u CG i položaju manjina ovaj piše Bečiću. Promašio je temu. U CG je postojala harmonija nacionalnih, vjerskih i kulturnih prava(kao i suživotu) na osnovu dugogodišnje politike prethodnih vlada. Zahvaljujući klerofašističkoj aktuelnoj vladi, stanje je devastirano zahvaljujući baš i klerofašisti Bečiću. Đoko Orlandić