Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

OEBS: Izbori se održavaju u vrijeme političke krize, većina preporuka ODIHR-a nije uvažena

U dokumentu se podsjeća da su u septembru prošle godine, predsjednik i parlamentarna većina optužili jedni druge za povredu Ustava i prijetili da raspuste odnosno razriješe jedno drugo pozivajući se na Ustavom predviđena sredstva

Predsjednički izbori zakazani za 19.mart održavaju se u vrlo polarizovanim uslovima, tokom produbljene institucionalne i političke krize u zemlji. To je navedeno u privremenom izvještaju OEBS-a o predsjedničkim izborima.

U dokumentu se podsjeća da su u septembru prošle godine, predsjednik i parlamentarna većina optužili jedni druge za povredu Ustava i prijetili da raspuste odnosno razriješe jedno drugo pozivajući se na Ustavom predviđena sredstva.

– U oktobru 2022., opštinski izbori su održani u 14 od 25 opština, ali se još uvijek čeka na rezultate u njih 4. Od septembra 2022. Ustavni sud nije imao kvorum potreban za funkcionalnost i donošenje odluka. Nakon dugotrajnih pregovaranja i političkog dogovora, Skupština je 27. februara izglasala popunjavanje tri od četiri upražnjena mjesta u sudu, čime je obezbijeđen kvorum. Sve novoimenovane sudije su žene – navodi se u dokumentu OEBS-a.

Izborni pravni okvir je, kako primjećuje OEBS, u mnogome ostao nepromijenjen od prošlih izbora.

– Većina prethodnih ODIHR preporuka nije uvaženo, uključujući i one koje se tiču sveukupne reforme i harmonizacije izbornog zakonodavstva, uskraćivanja prava glasanja i kandidovanja, transparentnosti i mehanizama za rješavanje sporova, i praćenja finansiranja kampanja i medija – navodi se u izvještaju.

U dokumentu se navodi i da su članovi DIK-a prilikom odlučivanja o potvrđivanju ključne kandidature glasali po političkoj liniji, na šta su, kako navode, ukazali mnogi sagovornici Misije za posmatranje izbora ODIHR-a.

– DIK je utvrđivao državljanstvo i prebivalište za dva potencijalna kandidata, što nije predviđeno zakonom. Ponudio je mogućnost uklanjanja nedostataka za četiri kandidata. Međutim, odbio je potvrđivanje jednog kandidata a da mu nije ponudio ovu mogućnost, ukazujući na kontradiktorne informacije u vezi sa državljanstvom i prebivalištem, uprkos predatoj dokumentaciji – piše u izvještaju.

Pored javnog finansiranja, kandidati mogu dobiti privatne donacije od fizičkih i pravnih lica, podsjeća OEBS.

– Svaki kandidat može potrošiti do 1,7 miliona eura. Više sagovornika Posmatračke misije ODIHR-a su mišljenja da tako visok nivo rashoda ne pospješuje stvaranje ravnopravnog terena. Navedeni uslovi su primjenljivi kako prije tako i nakon izbornog dana. Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) nadgleda finansiranje kampanje, i objavljuje finansijske izvještaje kandidata, ali zakon ne propisuje kaznene mjere za netačno izvještavanje – ističu posmatrači OEBS.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve