Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Umjesto da u suzbijamo rast inflacije, stimulišemo rast cijena

Važno je da se medijski hvalimo da smo vratili dječiji dodatak, a to što, kako smo krenuli, korisnici za visinu tog dodatka neće moći da kupe više 3 čokolade i 4 kinder jaja, i to našom zaslugom, manje je bitno, živio populizam

Koliko je „parlamentarna većina“ istinski zainteresovana za pobobljšanje životnog standarda naših građana, jasno govori činjenica da su na poslednjem skupštinskom zasijedanju poslanici URE, Demokrata i DF-a jednoglasno usvojili izmjene zakona o akcizama, na osnovu kojih se dodatno direktno gura ruka u džepove naših građana, ocijenio je Petar Odžić, član Predsjedništva SDP.

“Naime, pored neusvajanja amandmana Socijaldemokratske partije koji su podrazumijevali obavezno umanjenje akciza na gorivo, što predstavlja jedini mehanizam države u regulaciji cijene goriva, skupštinska većina je dodala i nove namete u vidu akciza na slatkiše”, dodao je on.

Nameće se realno pitanje, smatra Odžić, ako se “hvalimo izuzetnim rezultatima u naplati prihoda, finansijskim blagostanjem u javnim finansijana, zašto je nužno dodavati namete u vremenu kada je prosječna stopa inflacije na preko 15 odsto, dok su neki prehrambeni proizvodi zabilježili rast cijena i preko 80 odsto”.

“Moramo biti svjesni i činjenice da povećanjem fiskalnog nameta ne mora nužno doći i do povećanja prihoda, ali sa druge strane će sigurno doći do velikog skoka cijena proizvoda koji su „pritisnuti“ dodatnim nametom. Vraćanje akciza na gorivo, koje će uslijediti zbog neizglasavanja naših amandmana neće uticati samo na povećanje cijena goriva, već na veliki dio osnovnih životnih namirnica, što će dodatno podići, već alarmantnu stopu inflacije”, istakao je on.

Umjesto da, kaže Odžić,  proaktivno djelujemo u suzbijanju rasta inflacije mi radimo upravo suprotno, stimulišemo rast cijena.

“Važno je da se medijski hvalimo da smo vratili dječiji dodatak, a to što, kako smo krenuli, korisnici za visinu tog dodatka neće moći da kupe više 3 čokolade i 4 kinder jaja, i to našom zaslugom, manje je bitno, živio populizam”, poručio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve