Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Odžić: Nakon upozorenje EK, očekujemo raspravu o reformama za pomoć građanima i privredi

Kako je kazao Odžić, zabrinjavajući su stavovi EK o nedostatku reformi i suštinskim problemima crnogorske ekonomije poklapaju se sa onim na šta SDP ukazuje već pet mjeseci

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije Petar Odžić kazao je da ocjene Evropske komisije o radu Vlade Crne Gore, čiji izvodi su jutros objavljeni u štampi, jasno ukazuju da postoji previše optimizma, a jako malo suštinskih reformi. Odžić je kazao da očekuje raspravu o reformama za pomoć grašanima i privredi nakon upozorenja Evropske komisije, saopšteno je iz SDP-a.

“Sam program ekonomskih reformi je dostavljen sa kašnjenjem od nekoliko mjeseci, a puno gore od toga je što u njemu nema odgovarajućih statističkih tablica, što smatramo veoma neozbiljnim s obzirom da je nova vlast gromoglasno najavljivala stručnost, transparentnost i odlučnost u sprovođenju reformi”, navodi u saopštenju.

Kako je kazao Odžić, zabrinjavajući su stavovi EK o nedostatku reformi i suštinskim problemima crnogorske ekonomije poklapaju se sa onim na šta SDP ukazuje već pet mjeseci.

“Nedostatak adekvatne pomoći privredi da se izbori sa 15 mjeseci dugom korona krizom, visoka stopa nezaposlenosti, odgovarajuće kreditne šeme i velika stopa sive ekonomije su ključne tačke koje smo targetirali i našim zakonskim predlozima, koji nikako da dođu na dnevni red Skupštine”, dodaje u saopštenju.

Takođe, dodaje, EK je ukazala na ono o čemu pričamo u kontinuitetu već nekoliko godina, da je potrebno poresko rasterećenje privrede, jer smo trenutno zemlja sa najvećim porezima i doprinosima na zarade u regiji.

“Zbog toga je SDP i predložila da se ove previsoke stope smanje sa 64 odsto na 55 odsto čime bi se značajno pomoglo privredi uz istovremnu mogućnost većeg investiranja, ali i povećanja plata radnicima”, napominje on.

On ističe da Vlada suprotno ovim predlozima ide u povećanje akciza što će dovesti do povećanja sivog tržišta, a time i pada budžetskih prihoda.

“Jedno od osnovnih ekonomskih načela kaže da povećanje cijene koštanja nužno vodi u smanjenje potražnje na tržištu. Povećanjem akciza neminovno ćemo dovesti do povećanja cijene koštanja proizvoda, što će za posledicu u konačnici imati smanjenje potražnje, a samim tim i prihoda. Umjesto da izvlačimo pouke iz grešaka DPS vlade, koja je imala identičan ispad sa akcizama, mi i dalje nastavljamo na isti način”, sugeriše Odžić.

“Previše optimizma” ima i na cijeloj prihodovnoj strani budžeta, opominje Odžić, gdje nam se dobar dio prihoda bazira na zakonima koji još nisu ušli u skupštinsku proceduru, što jasno ukazuje na činjenicu da se po ko zna koji put zanemaruje načelo savjesnog planiranja Zakona o Budžetu, kao krovnog dokumenta za nesmetano funkcionisanje jedne države.

“Poslije ovog upozorenja EK, očekujumo da se povede ozbiljna, a ne populistička, rasprava o potrebnim reformama i izmjenama zakona na način da se pomažu privreda i građani, kako bi sektor usluga, ali i poljoprivreda i industrija stali na noge i doprinijenili prevazilaženju teške ekonomske situacije u kojoj se Crna Gora nalazi”, zaključuje u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve