Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Održan sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora Centralno-evropske inicijative

Crna Gora je realizacijom 17 događaja na najvišem političkom i ekspertskom nivou, doprinijela snaženju političkog dijaloga u oblastima od zajedničkog regionalnog interesa

Ministarstvo vanjskih poslova održalo je juče u Budvi posljednji sastanak Komiteta nacionalnih koordinatora Centralno-evropske inicijative (CEI) u okviru dvogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja ovim značajnim regionalnim mehanizmom saradnje.

“Sumirane su brojne realizovane aktivnosti u okviru vladine, parlamentarne i lokalne dimenzije, sa posebnim naglaskom na sastanak predsjednika vlada, sastanke ministara vanjskih poslova, ministarske konferencije iz oblasti zaštite životne sredine i transporta, sastanke Parlamentarnog odbora i Parlamentarne skupštine, kao i ekspertske konferencije iz oblasti UN ciljeva održivog razvoja, međunarodne naučne saradnje i rodne ravnopravnosti”, saopštili su iz Ministarstva.

Crna Gora je realizacijom 17 događaja na najvišem političkom i ekspertskom nivou, doprinijela snaženju političkog dijaloga u oblastima od zajedničkog regionalnog interesa.

“Predstavnici 16 zemalja članica uputili su čestitke Crnoj Gori na uspješnom i odgovornom predsjedavanju i pohvalili rezultate koji su, u saradnji sa Sekretarijatom CEI, postignuti na planu stvaranja otpornijeg i snažnijeg regiona, okrenutog dijalogu i prosperitetu. Oni su jednoglasno pozdravili snažnu i kontinuiranu posvećenost naše zemlje regionalnoj saradnji u posebno izazovnim vremenima, ističući uložene napore na ublažavanju posljedica pandemije u različitim oblastima. Takođe, našoj zemlji su sa važnih međunarodnih adresa upućene pohvale za posvećenost i postignute rezultate u posebno izazovnom periodu pandemije”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je, kako je saopšteno, usaglašen tekst Zajedničke izjave kojom se daju smjernice za dalji zajednički rad zemalja članica i njihovih regionalnih i međunarodnih partnera. Dokument će usvojiti predsjednici Vlada i drugi visoki zvaničnici i partneri na Samitu predsjednika Vlada kojim će predsjedavati premijer Zdravko Krivokapić.

Na Samitu će se izvršiti primopredaja predsjedavanja Bugarskoj, što će označiti završetak crnogorskog predsjedavanja Inicijativom.

“U svojstvu predsjedavajućeg za 2022. godinu, Bugarska je predstavila prioritete jednogodišnjeg predsjedavanja, uz iskazivanje spremnosti da blisko sarađuje sa Crnom Gorom u cilju efikasnog obezbjeđivanja kontinuiteta u radu Inicijative”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve