Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Odnosi Crne Gore i Meksika će i ubuduće napredovati

Darmanović je zahvalio ambasadoru na svim aktivnostima tokom njegovog mandata koje su imale za cilj da približe dvije države

Odnosi Crne Gore i Meksika i ubuduće če napredovati na tragu dosadašnje dobre saradnje, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića i ambasadora Meksika Marka Antonija Garsije Blanka.

foto MVP

Darmanović je zahvalio ambasadoru na svim aktivnostima tokom njegovog mandata koje su imale za cilj da približe dvije države.

Na toj liniji, izrazio je zadovoljstvo veoma dobrim odnosima Crne Gore i Meksika. Čestitao je sagovorniku na izboru njegove zemlje za članstvo u Savjetu bezbjednosti, rekavši da je Crna Gora veoma zadovoljna uspjesima Meksika u vanjskopolitičkom konteksu.

Osvrnuvši se na strateške ciljeve Crne Gore na međunarodnom planu, podsjetio je sagovornika da je jedan već ispunjen članstvom u NATO savezu, dok je članstvo u Evropskoj uniji cilj na čijem ostvarenju Vlada Crne Gore i društvo u cjelini naporno rade. Kazao je da se nada što skorijem proširenju Evropske unije, imajući u vidu da je to dokazano najuspješnija politika.

Ambasador Blanko je izrazio zadovoljstvo odličnim odnosima Crne Gore i Meksika, zahvalivši ministru Darmanoviću na saradnji i sveukupnoj podršci koja mu je pružena tokom njegovog mandata. Od primjera uspješne saradnje izdvojio je činjenicu da su tokom njegovog mandata potpisana četiri bilateralna sporazuma: dva koja se odnose na pospješivanje investicija, te Sporazum između ministarstava vanjskih poslova u dijelu saradnje diplomatskih akademija i Sporazum o uspostavljanju političkih konsultacija u domenima od zajedničkog interesa.

Rekao je da Crnu Gora i Meksiko imaju dobar politički dijalog, na tragu vrijednosti koje dijele i otvorenosti prema svijetu u pogledu ekonomskih politika. Ukazao je na značajne mogućnosti saradnje u oblasti turizma, naznačivši da je njegova zemlja šesta po posjećenosti na svijetu.

U pogledu kulturne diplomatije, ambasador Blanko je naglasio da taj segment vidi kao važan dio saradnje, te podsjetio da je Ambasada Meksika u Beogradu donirala jedanaest knjiga meksičkih autora Biblioteci Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Ambasador je zahvalio na podršci Crne Gore članstvu Meksika u Savjetu bezbjednosti, ukazavši da dvije zemlje imaju značajno međusobno razumijevanje po pitanjima od međunarodnog značaja.

Takođe, istakao je da Meksiko prepoznaje uspjehe Crne Gore, te naglasio da će nastaviti da podržavaju utabani put razvoja.

Na kraju, ambasador Blanko je kazao da se tekuće godine navršava 13. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dviju zemalja i u to ime uručio ministru plaketu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve