Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Odložiti izbore i zbog novog sastava DIK-a

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, predsjednika DIK-a imenuje Skupština, na predlog administrativnog odbora, nakon petnaestodnevnog javnog konkursa

Konkurs za predsjednika Državne izborne komisije (DIK) nije okončan, iako se bliže lokalni izbori u nekoliko opština. Izbori u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju moraju biti raspisani najkasnije u oktobru, a Skupština redovno zasjedanje završava u julu, što otvara brojne dileme o tome da li je i to dodatan razlog da ti izbori budu odloženi za maj iduće godine. Poslanik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović u izjavi za Dan naveo je da je Skupština razriješila neodgovornog predsjednika DIK-a, te se očekuje se izbor kredibilnog kandidata za tu poziciju.

“Lokalni izbori u jednom danu garantuju stabilnost i apsolutno smatram da je cjelishodno da se jesenji izbori pomjere za proljeće iduće godine kada su i u ostalim oštinama. Nekoliko izbornih procesa u svega nekoliko mjeseci je apsurdno. Svakako treba podsjetiti da i očekivanja naših partnera iz međunarodne zajednice idu u tom pravcu”, istakao je Martinović.

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović razriješen je na sjednici Skupštine 17. juna, na predlog administrativnog odbora, zbog odbijanja Državne izborne komisije da 28. decembra 2020. godine verifikuje mandat Suadi Zoronjić sa poslaničke liste „Crno na bijelo“. Početkom juna, administrativni odbor donio je odluku o pokretanju postupka izbora predsjednika DIK-a.

Poslanik Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević je istakla da je raspisan javni konkurs za predsjednika DIK-a, koji traje do kraja naredne nedjelje, te da očekuje da će izbor biti završen prije lokalnih izbora u pojedinim gradovima koji su predviđeni za jesen.

“Mislim da to ne bi trebalo da bude razlog njihovog odlaganja, ali svakako u odboru za izborno zakonodavstvo je otvoreno pitanje mogućnosti održavanja svih lokalnih izbora istog dana. Ono što treba da bude prioritet kad su u pitanju izbori svakako je pitanje biračkog spiska jer je to preduslov da u budućnosti u Crno j Gori imamo fer i demokratske izbore što do sada nije bio slučaj “, istakla je Vukićevićeva.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, predsjednika DIK-a imenuje Skupština, na predlog administrativnog odbora, nakon petnaestodnevnog javnog konkursa.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve