Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Odlazak Pavićevića na Sabor uzdrmao Crnogorsku

Predsjedništvo budvanskog odbora Crnogorske održlo je sinoć sastanak koji je zakazan po hitnom postupku na kome se raspravljalo o postupku lidera te stranke Vladimira Pavićevića da mimo znanja partijskih kolega prisustvuje u subotu Saboru koji je organizovan u Nikšiću

Predsjedništvo budvanskog odbora Crnogorske održlo je sinoć sastanak koji je zakazan po hitnom postupku na kome se raspravljalo o postupku lidera te stranke Vladimira Pavićevića da mimo znanja partijskih kolega prisustvuje u subotu Saboru koji je organizovan u Nikšiću.

Vladimir Pavićević

Doskorašnja potpredsjednica Skupštine opštine Budva i odbornica u lokalnom parlamentu, Anđela Ivanović, zatražila je dijalog o postupcima Pavićevića zbog programskih načela partije, koja se od samoga početka deklarisala kao građanska stranka.

Da postoji nezadovoljstvo u Crnogorskoj političkim postupcima lidera, odavno je poznato, a spekulisalo se i da bi Ivanović mogla sa dijelom članstva i napustiti stranku koju je od samoga početka stvarala u Budvi.

Ona je u razgovoru za Dnevne novine potvrdila da postoji “određeno negodovanje” povodom prisustva lidera partije Saboru u Nikšiću koji je organizovala Mitropolija crnogorsko prmorska.

“Ne samo zato što je u pitanju SPC već zato što smo mi građanska partija i nisam očekivala da idemo u crkve i bavimo se politikom na dnevnom nivou. Pavićević je imao ranije preuzete obaveze i to smo znali pa smo se dogovorili da se dijalog nastavlja, jer će uskoro biti i novih sjednica opštinskih odbora, Predsjedništva, a biće i Kongres”, kaže Ivanović.

Na pitanje da li je došlo do približavanja stavova onih koji su nezadovoljni Pavićevićevim ponašanjem i lidera partije, ona kaže da “za sada nije” Pavićević je na sinoćnjem sastanku ponovo govorio o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, što je dodatno iritiralo neke prisutne.

“Dijalog nije završen i biće ubrzo nastavljen. On nam je rekao da ne treba da budemo iznenađeni njegovim prisustvom na Saboru i analizom Zakona o vjeroispovijesti, a ja sam baš iznenađena. Za sada smo na suprotnim stranama, jer očekujem od predsjednika jedne građanske partije sasvim drugačije djelovanje”, kaže Anđela Ivanović.

Ona ističe da od Pavićevića, kojeg cijeni kao izuzetnog intelektualca, profesora i vrhunskog političara, očekuje građanske deklaracije, ideje kako ići dalje, osavremeniti društvo, demokratizovati ga, a ne priču o prošlosti i crkvama.

“I njegovo jučerašnje izlaganje je iznenađenje za mene. Meni nije prijatno da predsjednik partije, kojoj pripadam, ide na skupove sa onima koji prijete građanskim ratom i nemirima. Mislim da treba da se bavimo nekim drugim stvarima”, zaključuje Ivanović.

Prema saznanjima Dnevnih novina, u Crnogorskoj je veliko nezadovoljstvo posljednjim potezima predsjednika partije Vladimira Pavićevića, jer se smatra da partija polako gubi i identitet.

Potpredsjednik opštine Budva, i predsjednik Opštinskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović kaže da očekuje nastavak dijaloga po ovom pitanju odmah nakon Nove godine.

“Lično imam mnogo nepoznanica kada je vjera u pitanju. Smatram da Zakon o vjerskim zajednicama dodatno dijeli narod a za to su zaslužni i vlast i Srpska pravoslavna crkva. Vidim veliku opasnost od nove zavade. Mislim da mi, kao građanska partija, ne treba da ulazimo u dubinu zakona i u uređenje odnosa sa crkvom, već da se bavimo uređenjem države i Ustavom. Uostalom, zalažemo se za ustavni patriotizam i to treba da bude naša tema”, kaže Bulatović.

On dodaje da će dijalog biti nastavljen odmah nakon sjednice Predsjedništva koja je zakazana za 28. decembar u Tivtu i da se sinoć na Opštinskom odboru najviše govorilo o budžetu Opštine Budva i predstojećoj sjednici SO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve