Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Odgođeno utvrđivanje liste kandidata za sudije Ustavnog suda, poslanici će tražiti dogovor do četvrtka

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da se na kolegijumu, koji je sazvala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, pokušala dogovoriti forma političkog dijaloga kako bi došlo do eventualnog izbora Ustavnog suda

Ustavni odbor nije danas utvrdio predlog za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore, na osnovu javnog poziva od 1. avgusta, radi obavljanja dodatnih konsultacija i razgovora o kandidatima koji bi mogli na plenumu dobiti dvotrećinsku većinu potrebnu za izbor. Sjednica će se nastaviti u četvrtak.

Poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da se na kolegijumu, koji je sazvala predsjednica Skupštine Danijela Đurović, pokušala dogovoriti forma političkog dijaloga kako bi došlo do eventualnog izbora Ustavnog suda.

Kako je naveo, stav kolegijuma je u načelu bio da danas ne glasaju o kandidatima, već da se da šansa još nekoliko dana mogućem političkom dijalogu.

“Taj dijalog bi bio u skladu sa dogovorom, bilo da vi, kao predsjednica napravite konsultacije sa članovima Odbora, bilo da se to obavi na nivou šefova klubova”, kazao je Živković.

On je naveo da je treća mogućnost da Đurović pozove predsjednike partija na još jedan razgovor, kako bi učinili Ustavni sud funkcionalnim.

Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore na početku sjednice kazao je da je očigledno da nema dogovora o izboru sudija te je predložio da se da pauza i sjednica odgodi i da rok za dogovor.

Andrija Popović iz Liberalne partije kazao je da bi ovo danas mogao biti značajan dan za ozdravljenje ustavno-pravnog sistema Crne Gore.

“Ustavni odbor ovu instituciju drži zarobljenu već 780 dana. Ja predlažem da bismo skinuli odgovornost sa Ustavnog odbora, da sve kandidate, njih 17, da glasamo danas za sve njih pozitivno, neka idu prema plenumu, tako ćemo dati šansu političkim partijama da se dogovore i da vidimo ko su ti ko će dobiti većinu na plenumu”, navodi on.

Predsjednica Odbora Simonida Kordić precizirala je da zakon o Ustavnom sudu predviđa da se predlaže onoliko kandidata koliko je konkurs propisao. Istakla je i da je ostavila period kako bi se obavili razgovori, budući da još nema finalizovane dvotrećinske saglasnosti oko četiri kandidata za sudije.

“Ali tu je faktor vremena. Moramo kompletirati sud zbog deblokade, ali i izbora, čija legalnost može biti upitna ako ne kompletiramo Ustavni sud. Ali ponajviše zbog građana. Da bismo omogućili da se ostavi prostor za dodatne razgovore, ali da ne bi zloupotrijebili vrijeme, daću pauzu za rad odbora. Predlažem da nastavak rada bude u četvrtak”, navela je Kordić i najavila da će se tada znati ima li dogovora i glasanja.

Iz Ustavnog odbora je ranije saopšteno da je za sudije Ustavnog suda konkurisalo 17 kandidata.

Za tu funkciju su se kandidovali Snežana ArmenkoAlija BeganovićTatjana Bulatović, Ilija VukčevićSulejman GučiDragana Đuranović, Azra JasavićSnežana Jonica i Jovan Kojičić.

Kandidati za sudije Ustavnog suda su i Sanja MaslenjakJadranka NovakovićZdenka PerovićMirjana PopovićIvan RadojičićBranislav RadulovićEnesa Rastoder i Jelena Ružičić.

Ustavni sud, od ukupno sedam, sada ima samo tri člana i nema kvorum za odlučivanje.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve