Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor za rodnu ravnopravnost razmotrio Konačan izvještaj DRI o reviziji uspjeha

Branislav Radulović je ukazao da u praksi institucionalno nedostaje odgovarajući cjelovit i koherentan okvir za ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti

Predstavnici DRI u sastavu Branislav Radulović, član Senata DRI i revizorski tim Blažo Savković, državni revizor – načelnik u sektoru II i Jadranka Delibašić, državna revizorka – rukovoditeljka odjeljenja za razvoj i vršenje revizije uspjeha, učestvovali su 13. aprila 2023. godine na 30. sjednici Odbora za rodnu ravnopravnost na kojoj je razmatran Konačan izvještaj DRI o reviziji uspjeha „Uspješnost sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori”.

“Radulović je informisao Skupštinski Odbor o glavnim nalazima DRI i naveo da sprovođenje politike rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori nije u dovoljnoj mjeri uspješno”, saopšteno je iz DRI.

Ukazao je da institucionalno nedostaje odgovarajući cjelovit i koherentan okvir za ostvarivanje i unapređenje rodne ravnopravnosti u praksi, jer većina nadležnih i drugih državnih organa često nijesu dosljedni ili u dovoljnoj mjeri posvećeni u sprovođenju svojih zakonskih obaveza u vezi s rodnom ravnopravnošću.

Takođe, identifikovani su nedostaci u sprovođenju i izvještavanju programskog (rodnog) budžetirania, što ukazuje na potrebu unapređenja i preciznog definisanja nadležnosti i odgovornosti za sprovođenje budžetskih programa kod potrošačkih jedinica.

“U cilju unapređenja stanja u oblasti rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, u skladu sa zaključcima revizije, dato je 15 preporuka koje se odnose na strateško – pravni okvir politike rodne ravnopravnosti, rezultate implementiranih programa/projekata u smislu povezivanja cilja projekta sa politikama rodne ravnopravnosti i rodno odgovorno budžetiranje, koje je Odboru predstavila državna revizorka – rukovoditeljka odjeljenja Jadranka Delibašić”, navodi se u saopštenju.

Radulović je istakao da karakter nalaza u predmetnoj reviziji nalaže da subjekti revizije, u skladu sa čl. 15 Zakona o Državnoj revizorskoj instituciji, do 01.05.2023. godine dostave DRI godine Akcioni plan za realizaciju preporuka i do 01.10.2023. godine Izvještaj o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim preporukama.

Pored toga, on je informisao je Odbor da su Državna revizorska institucija Crne Gore, Državna revizorska institucija Republike Srbije, Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine i Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske, potpisale Sporazum za sprovođenje paralelne revizije uspjeha u oblasti Cilja održivog razvoja 5 – „Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati sve žene i devojčice“, u okviru čega će DRI CG sprovesti reviziju “Rodno odgovorno budžetiranje”.

“Sporazum se zasniva na zakonodavstvu kojim se reguliše organizacija i funkcionisanje potpisnica Sporazuma i u skladu je sa INTOSAI GUID 9000. Podršku u realizaciji dogovorenih projektnih aktivnosti potpisnicama sporazuma u ovom procesu pružit će Agencija Ujedinjenih naroda za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women)”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve