Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore usvojio je danas većinom glasova (5:2) Vladin Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji sadrži odredbu o kazni za neustajanje i druge oblike neodavanja počasti prilikom intoniranja državne himne u situacijama kada je zakonom propisano da se ona izvodi.

Ilustracija

Predstavnik Akcije za ljudska prava (HRA) na sjednici, Stefan Šljukić, upozorio je da Prijedlog zakona ugrožava slobodu izražavanja i založio se za to da se o prijedlogu pribavi mišljenje Savjeta Evrope i Evropske komisije i da se sprovede javna rasprava u skladu sa Zakonom o državnoj upravi. Međutim, poslije njegovog izlaganja poslanici su bez dalje rasprave pristupili glasanju.

U HRA smatraju da je uvođenje kazne za neustajanje odnosno neodavanje počasti himni je sporno iz više razloga.

“To nije u skladu sa međunarodnim standardima slobode izražavanja i nijedna od zemalja u regionu, kao ni većina zemalja u svijetu, nemaju slične kaznene odredbe, te da bi se propisivanjem kazne za neodavanje počasti himni Crna Gora pridružila malom broju nedemokratskih, totalitarističkih društava i skrenula sa svog proevropskog puta”, tvrde u HRA.

Napominju da su predstavnici međunarodne zajednice (Savjet Evrope, Komitet za ljudska prava UN, Specijalni izvjestilac za slobodu izražavanja UN, Specijalni predstavnik za slobodu medija OEBS i Specijalni izvjestilac Organizacije američkih država, kao i Evropski sud za ljudska prava) u više navrata osudili postojanje sličnih normi kojima se propisuju kazne zbog nepoštovanja državnih simbola.

“U crnogorskom krivično-pravnom sistemu već inkriminisano kao krivično djelo „Povreda ugleda Crne Gore“ (član 198), pri čemu Krivični zakonik poznaje i slučajeve kada se lice neće kazniti, što nije slučaj sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore odnosno Zakonom o javnom redu i miru. Uvođenjem ove odredbe, pogotovo u dijelu koji se odnosi na “sjedjenje” prilikom intoniranja himne, krši osnovno Ustavom zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, da sjedjenje kao vid protesta ne ometa nikog drugog da oda počast himni i da se takvo postupanje nikako ne može shvatiti kao postupak omalovažavanja”, ističu u HRA.

O Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, Skupština Crne Gore će glasati na sjednici zakazanoj za utorak, 24. decembra, a u slučaju da izmjene budu usvojene, HRA će podnijeti inicijativu za ispitivanje ustavnosti sporne odredbe.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve