Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

NOVA BRUKA DF, DEMOKRATA I URA Odbor za ljudska prava i slobode protiv Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici

Zabrinjava da se 25 godine nakon genocida, ovaj tragični događaj se pokušava zloupotrijebiti u dnevno-političke svrhe, rekao je Ibrahimović

Skupštinski Odbora za ljudska prava i slobode nije danas prihvatio Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Protiv su glasala četiri poslanika, tri za, a dva su bila uzdržana. Ovo je još jedna bruka vladajuće koalicije koju čine DF, Demokrate i URA.

“Odbor predlaže Skupštini da ne usvoji Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici”, saopštio je predsjednik Odbora Jovan Vučurović.

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici podnijeli su poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Ervin Ibrahimović kazao je na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode da Prijedlog rezolucije podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid i da je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka.

“Rezolucija podrazumijeva da skupština najoštrije osuđuje genocid, zabranjuje javno negiranje postojanja i umanjenje genocida, 11. jul proglašava danom sjećanja na žrtve u Srebrenici, poziva nadležne za procesuiranje istrage, izražava osjećanje za sve žrtve ratova na prostoru Balkana”.

“Zabrinjava da se 25 godine nakon genocida, ovaj tragični događaj se pokušava zloupotrijebiti u dnevno-političke svrhe”, rekao je Ibrahimović.

Ističe da skupština usvajanjem ove rezolucije potvrđuje da se na prostoru Srebrenice desio genocid.

“Suočavanje sa prošlošću je od suštinske važnosti. Usvajanjem ove rezolucije Crna Gora kao puno pravna članica NATO pokazuje posvećenost evropskim i evroatlantskim vrijednostima”, dodaje on.

Poslanik Marko Milačić pitao je zašto se uopšte raspravlja o ovom prijedlogu.

“Zašto ovaj tekst nijeste dali na usvajanje prije 30. avgusta. Vi zloupotrebljavate Srebrenicu u dnevno političke svrhe”, kazao je Milačić obraćajući se Ibrahimoviću.

Milačić pita zašto inisistiramo na rezoluciji.

“Ako je presuđeno određenim ljudima i utvrđena krivična odgovornost, zar to nije dovoljno”, kaže Milačić.

Pozvao je i kolege iz nove parlamentarne većine koji “eventualno žele da glasaju za ovo”, da to ne rade.

“Ako budu odlučili da stvarno ovo bude izglasano, Prava Crna Gora neće to prihvatiti”, rekao je on.

Ibrahimović je odgovorio Milačiću da je intencija pomirenje, a ne priča koju on iznosi.

“Da li zloupotrebljavaju Ujedinjene nacije koje su u martu 2021. pnovile da relativizaranje zločina ne smije biti dozvoljeno? Da li oni to gube vrijeme i zloupotrebljavaju zločin? Šta nam je rekao EP”, pitao je on.

Ibrahimović je potom rekao da ćemo usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici osloboditi, ne samo sadašnje, nego i buduće generacije teškog bremena.

“To je poruka zašto je rezolucija pokrenuta. Nama je potrebno pomirenje u društvu”, kaže on.

Milan Radović iz Građanske alijanse GA kazao je da je u Srebrenici stradalo 8.378 ljudi, a da su Deklaraciju o zločinu u Srebrenici usvojili evropski parlament i Senat SAD.

“Došlo je vrijeme da i u Crnoj Gori stavimo tačku na ovo pitanje. Nisam siguran da je mudro prihvatiit negiranje genocida u Srebrenici, jer se stavlja veliki teret na pleća jednog naroda, a odgovorni za zločin nisu ni grupe, ni narodi, već pojedini monstrumi, što je sud i utvrdio”, istakao je Radović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Safet
01.06.2021-18:56 18:56

Cus ovog Cetnika ALBINA iz DEMOKRATE Uzdrzan 100% je bolji VUCUROVIC I MILACIC za BOSNJAKE I MUSLIMANE od ovog IZDAJICE! Dijaspora iz Luksenburga slusa oovo nevidjeno LJUDSKO ZLO ! Upravu je knezevic sto vas nazva -”Dome moj, poslušaj me, nemoj nikad da se rvaš sa svinjama, em se isprljaš, em je svinji fino.”velis za vijesti!

Crnogorka
01.06.2021-19:11 19:11

Dva zlikovca Crnogorska koja ce se pamtit dok postoji Crna Gora uzdrzana Stari Cetnik Lekic Karadzic i Mladi Cetnik Albin Mladic koji pobise odluku HAGA da nije bio Genocid e bruke idite pa se lijecite od te zarazne mrznje prema -BOSNJACIMA to vam je najprece !!

Samo Pitam
01.06.2021-21:46 21:46

Moze li bit da medju ovim bezumnicima, sto odbise rezoluciju, ima nekijeh koji su radi bili sto se Srebrenica zbila, a njihovi ideolosi ocevi bili tvorci toga krvavoga djela? Mozda bi im postojenjem rezolucije moga bit naturen osjecaj odgovornosti, jer su u doba desavanja Srebrenickog genocida ljubili skute i puvalui u istu ideolosku tikvu, ka izvrsioci istoga? Moze li bid da bi se rodila griznja savjesti, jer su njihovi ideoloski oci sad po evropskijeh zatvora, zbog ucinjenog genocida, a oni izglasavaju “nekakvu” rezoluciju protiv otaca svojijeh? Moze li bit da jos uvijek misle da nijesu provaljeni od naroda Crne Gore… Pročitaj više »

Sarajevo
02.06.2021-11:02 11:02

Odgovaran za genocid JESTE srpski narod i njegova svetosavska crkva kao ideoloski podstrekac Ako narod nije odgovoran zasto i dalje djeca tih neodgovrnih pjevaju Noz zica Srebrenica, postuju koljace i davaju trgovima imena i ulicama po Srbiji i RS ???? Kako nije odgovoran

Dok se ne izvine , naprave katarzu kao Nijemci i kleknu pred nevinim zrtvama za mene ce ne cijeli ali 90% srpskog naroda biti genocidno !

Cast i slava izuzecima