Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor usvojio Izvještaj: 26 kandidata za sudije Ustavnog suda

Izvještaj je sačinila tročlana komisija koja je formirana na prethodnoj sjednici tog skupštinskog tijela

Ustavni odbor na današnjoj sjednici jednoglasno usvojio izvještaj o tome koji kandidati ispunjavaju uslove za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore. Od 27 predatih kandidatura 26 je zadovoljilo uslove konkursa. Saslušanje kandidata počinje od sjutra.

Izvještaj je sačinila tročlana komisija koja je formirana na prethodnoj sjednici tog skupštinskog tijela.

Na javni poziv, kako je saopšteno na sjednici, prijavilo se 27 kandidata.

Prijave su podnijeli Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić i Snežana Jonica.

Na javni poziv prijavili su se i Fadil Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Ivan Radojičić, Savo Rašović.

Prijave su dostavili i Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica i Blagota Mitrić.

Za sudiju Ustavnog suda, kako se navodi u javnom pozivu, bira se osoba iz reda istaknutih pravnika sa najmanje 40 godina života i 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Kandidat mora da bude crnogorski državljanin, da je zdravstveno sposoban za obavljanje poslova, da ima propisan nivo kvalifikacije obrazovanja i položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni odbor je za sudije tada predložio Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
16.01.2023-15:15 15:15

…sad Radulovic i Simonid spremili pitanja da ih “skeniraju “-za koga su i mrze li dps …a bogami i “sprženu zemlju” —- đe bi bili da je drugačije da kolege biraju kolege ,najbolje bi znali “koliko mogu dobačit…”