Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Odbor odbio prijedlog SDP da sasluša nadležne o aferi “Koverta”, Krivokapić najavio da će tražiti sjednicu Skupštine

Skupštinski Odbor za bezbjednost nije prihvatio prijedlog SDP-a da, u vezi sa aferom nazvanom u javnosti ”koverta”, sasluša čelnike tužilaštva policije i Agencije za sprječavanje korupcije.

Protiv je glasalo sedam poslanika, za jedan, uzdržanih nije bilo.

Od predstavnika opozicije sjednici je prisustvovao jedino lider SPD-a Ranko Krivokapić, čija je stranka i predlagač saslušanja.

”Građani ostvaruju svoje pravo neposredno ili preko nas. Skupština ima posebnu obavezu da vrši kontrolu drugih vlasti. SDP je inicirala uz podršku i interesovanje evropskih partnera da na ovaj odbor pozove ljude koji će pokušati da ponude zakonsku proceduru u odnosu na aferu koverat. Ovom aferom se gubi vjera u pravdu. Pravdu sami možemo obezbjediti jer je u našim rukama sudbina Crne Gore. Dobili smo snimke a javnost traži odgovore. Nesporno postoji pranje novca samo je pitanje ko ga je prao. Ako insititucije ne rade, alternativa je samo jedna. Otvara se prostor za van institucionalno djelovanje”- naveo je Krivokapić u obrazloženju prijedloga njegove stranke.

Poslanici DPS-a saglasni su, Skupština nije nadležna za ovaj postupak, jer Skupština djeluje onda kada fali akcije i reakcije nadležnih državnih organa, što, kako smatraju članovi Odbora iz DPS-a, u ovom slučaju nije tako.

“Ne vidim razlog da se održi kontrolno saslušanje. Da nadležni državni organi nijesu reagovali, onda bi pordžala inicijativu. Međutim, državni organi su odmah reagovali i ne postoje razlozi da u ovom trenutku podržimo inicijativu”- navela je  Marta Šćepanović.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja smatra da ne stoji ocjena da je tom aferom ugrožena bezbjednost građana.

“Niko nema pravo da iznosi stvari iz privatnog života. Mislim da je prerano da se mi uključimo i saslušavamo ljude umjesto da ih pustimo da rade svoj posao. Time bi dali doprinos procesu koji je pred nama”- kazao je on.

Krivokapić tvrdi da je cilj inicijative da, kako je kazao ”pomognu institucijama da preduprijede svoj rad”.

“Problem je u pojavi, ne u pojedincu. Posao tužilaštva je da utvrdi da li su krivi ili ne. Danas se priča o principu da Skupština mora pokazati svoj ustavni kapacitet i doprinese smirenju javnosti. Treba da natjeramo institucije da nam polažu račune. EU je trazila brzu i hitnu reakciju. Mi kao poslanici možemo pomoći institucijama da preduprijede svoj rad”, kazao je Krivokapić.

Obrad Stanišić iz DPS-a je naveo da saslušanje nema smisla.

”Kada bismo zakazali sjednicu, sigurno ne bi dobili neku dodatnu informaciju, jer Tužilaštvo sigurno ne bi reklo šta namjerava da radi. Uvjeren sam da u ovoj fazi ne smijemo da radimo poslove nekoga ko je već za to plaćen i preuzeo radnje na rješavanju slučaja”- kazao je Stanišić, a njegov kolega Boris Mugoša dodao da je inicijativa nedostatna.

“Opravdano bi bilo da tražimo saslušanje ako nadležni organi ne preduzimaju nikakve aktivnosti, ili ako preduzimaju aktivnosti, a rezultati izostaju”, smatra Mugoša.

Poslanik DPS-a Milorad Vuletić smatra da momenat za kontrolno saslušanje nije adekvatan. Kad bude pravo vrijeme, nema ništa protiv da saslušanje bude obavljeno.

“Lice za kojim je raspisana potjernica svakodnevno nas bombarduje informacijama, a nije dostupan državnim organima i tu se definitivno mora efikasnije djelovati. Svima nama su puna usta toga kako se ne miješamo u nadležnosti drugih organa. Jasno mi je da radimo kontrolnu ulogu, ali nemam ništa protiv da, kad se steknu odgovarajući uslovi, zbog javnosti zakažemo kontrolno saslušanje”, naveo je Vuletić.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković smatra da Skupština treba da ohrabruje sve u ovom sistemu, ali da pusti da svi rade svoj posao.

“Prepoznaćemo trenutak kad bude trebalo da se uključimo u dešavanja u skladu sa Ustavom i zakonima države”-kazao je on.

Krivokapić nakon glasanja: Tražićemo vanrednu sjednicu Skupštine

Javnost ima pravo da zna i traži odgovore a i desetine hiljada građana je ugroženo materijalno, poručio je Krivokapić nakon glasanja.

”SDP će pokrenuti inicijativu za vanredno zasijedanje Skupštine. Ugroženo je povjerenje u najviše organe vlasti. Imamo aferu gdje postoje dva krivca, a jedna je dijagnoza. Varedno zasijedanje je način da opozicija pokaže osnovnu posvećenost. Evropa brže reaguje nego organi države Crne Gore”-poručio je Krivokapić.

izvor antenam.net

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve