Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Odbor EP: Zemlje Zapadnog Balkana privlači bezuslovna pomoć Rusije i Kine

Kako bi se izborila protiv lažnih narativa i dezinformacija koje dolaze iz Rusije i Kine i utiču na demokratske procese, EU mora da ujedini snage, poručeno je na vanjskopolitičkom odboru EP

Rusija i Kina nastoje da stabilizuju svoje autokratske režime, prošire snagu i uticaj, i podriju globalna pravila, ne samo slabljenem zapadnih demorkatija već i uticajem na afričke, bliskoistočne i zemlje Zapadnog Balkana, uz dobijanje saveznika na međunarodnoj sceni, ocijenjeno je tokom rasprave pred Odborom Evropskog parlamenta o uticaju autoritarnih režima na demokratije.

Naglašeno je da brojne države, uključujući i one na Zapadnom Balkanu privlači bezuslovna pomoć, koja ne podliježe nikakvim ograničenjima, kako bi od Kine i Rusije dobili novac za infrastrukturu, transfer tehnologija, finansijsku pomoć.

Kako bi se izborila protiv lažnih narativa i dezinformacija koje dolaze iz Rusije i Kine i utiču na demokratske procese, EU mora da ujedini snage, poručeno je na vanjskopolitičkom odboru EP.

“Rusija i Kina nastoje da stabilizuju svoje autokratske režime, prošire snagu i uticaj i da podriju globalna pravila, ne samo slabljenem zapadnih demorkatija vec i uticajem na afričke, bliskoistočne zemlje i Zapadni Balkan uz dobijanje saveznika na medjunarodnoj sceni”, naveo je potpredsjednik GLOBSEC-a Roland Frojdenštajn.

Zemlje u kojima je slaba demokratska otpornost, krhki sistemi kontrole, jaka korupcija i lose upravljanje predstavljaju širom otvorenu kapiju za ulazak autoritarne moći.

“Brojne zemlje, uključujući i one na Zapadnom Balkanu privlači bezuslovna pomoć, koja ne podliježe nikakvim ograničenjima, kako bi od Kine i Rusije dobili novac za infrastrukturu, transfer tehnologija, finansijsku pomoć” smatra Frojdenštajn.

Evropski poslanici naglašavaju da se tragična istorija Evrope nije završila devedesetih, već da moderna i liberalna evropska društva i dalje imaju snažne neprijatelje.

“Kineski i ruski rezim se možda razlikuju ali imaju jedan isti cilj, a to je slabljenje nasih demokratija. Pokusavaju na najbolji nacin da podriju nas uticaj. Počelo je globalno takmičenje i mi smo spremni da reagujemo”, kazao je predsjedavajući Specijalnog odbora za vanjski uticaj Rafael Gliksman.

“EU je napravila određeni napredak u sprečavanju Rusije da širi lažne narative, ali postoji značajan jaz između sredstava koje koristi Rusija i onih koji su iskorišćeni sa naše strane kako bi se odgovorilo na te ruske prijetnje”, dodao je predsjedavajući AFET-a Dejvid Mekalister.

Poslanici i eksperti upozorili su i na veći obim podrške koje Rusija ima od zemalja van euroatlanskog prostora, u vidu glasanja u međunarodnim organizacijama, i diverzifikacije tržišta kako bi se ublažili efekti sankcija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve