Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Odblokirati proces evropskih integracija, pa otvoriti stručnu raspravu o temama koje izazivaju duboke podjele u društvu

Grupa NVO smatra da Crnoj Gori ne treba podjela na dobitnike i gubitnike, već društvena kohezija, poručujući da Vlada ne smije biti generator podjela u društvu

Najavljivanje urgentnog potpisivanja „temeljnog ugovora“ usporava razvoj zemlje, a takva tema traži vrijeme, stručnu, transparentnu raspravu, a nikako donošenja odluka u uzavreloj atmosferi, poručeno je iz grupe nevladinih organizacija.

Nevladine organizacije: Juventas, Cemi, Kvir Montenegro, SOS Nikšić, Crnogorski ženski lobi, Spektra, Prima i STANA , koje potpisuju reagovanje, pozvale su premijera i članove i članice Vlade, predsjednicu i poslanike i poslanice crnogorskog parlamenta da se uzdrže svakog poteza koji bi, kako smatraju, ugrozio šansu koju je Crna Gora dobila da bude primljena u ubrzanoj proceduri u Evropsku uniju.

“Dijelimo zabrinutost i zbunjenost dijela domaće i međunarodne javnosti zbog utiska da većina u Vladi Crne Gore, umjesto da ubrza tempo ispunjavanja obaveza prema EU, nameće teme koje dijele crnogorsko društvo, koje prijete neizglasavanju nosilaca pravosudnih funkcija, za koje je potrebna tropetinska podrška u Parlamentu, kao ključnog kriterijuma za dobijanja završnih mjerila“, kaže se u reagovanju.

Grupa NVO smatra da Crnoj Gori ne treba podjela na dobitnike i gubitnike, već društvena kohezija, poručujući da Vlada ne smije biti generator podjela u društvu.

“Crna Gora je dobila priliku da postane punopravna članica EU u narednih nekoliko godina, te da u naredne dvije godine okonča pregovore o članstvu. To je volja gotovo 80 odsto građana Crne Gore. Ne postoji nijedno pitanje koje toliko spaja crnogorske građane kao težnja da zemlja postane punopravna članica EU“, navodi se u reagovanju.

Iz grupe NVO su ocijenili da Vlada koja je tražila i dobila mandat upravo na ispunjavanju uslova za brzim članstvom u EU, treba snažno da se posveti tom zadatku, bez odlaganja.

“Od Predsjednika Crne Gore, premijera, članova i članica Vlade, predsjednice Skupštine i poslanika i poslanica, svih partija, nevladinih organizacija i stručne javnosti tražimo djelovanje koje je nesporno vodi učlanjenju Crne Gore u Evropsku uniju, što znači uspostavljanje sistema vladavine prava, osiguravanje poštovanja ljudskih prava, jačanje institucija, jačanje povjerenja u institucije, borbu protiv kriminala i korupcije, zaštitu životne sredine, očekivane bolje uslove života“, ističe se u reagovanju.

Navodi se da pristupanje Evropskoj uniji podrazumijeva i ustezanje od priprema, te potpisivanje od strane Vlade dokumenata koji nisu usaglašeni sa zakonima zemlje.

“Tražimo da odložite sve teme koje nas dijele, te da ispunite bez odlaganja zahtjeve Evropske unije. Hitno tražimo da u adekvatnoj proceduri i sa odgovarajućim kvalitetom ishoda izaberete članove sudskog savjeta, sudije Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca te omogućite da Crna Gora dobije završna mjerila u poglavljima 23. i 24“, poručili su iz grupe NVO.

Smatraju da je o pitanjima o kojima ne postoji saglasnost potrebno raspravljajti !“kada odblokirate proces evropskih integracija“.

“Svjesni smo da ako ne uspunite ove uslove do kraja ovoga mjeseca od građana ste uzeli ovu priliku“, istakli su iz grupe NVO.

Kazali su da ne dozvoljavaju da se građanima Crne Gore oduzme evropska budućnost zbog ličnih ili partijskih interesa.

“Od vas očekujemo da poštujete zakone ove zemlje i da bez odlaganja na agendu vratite pitanja koja su od suštinske važnosti za zemlju, a onima koje nas dijele, nađete način da uspostavite dijalog zainteresovanih strana u cilju smanjenja tenzija i donošenja rješenja koja su u korist svih građana ove zemlje, poštujući pravo na slobodu vjeroispovijesti i druga ljudska prava“, zaključuje se u reagovanju grupe NVO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve