Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Objavljivanje snimka vrhunac obračuna Demokrata sa novinarima

''Čitav slučaj mi se jednostavno gadi. Tamara Nikčević nije novinarka čiji su stavovi nepoznati javnosti. Sve što ima da kaže, prikazano je kroz njen rad i kroz profesionalan pristup. Međutim, očito živimo u vreme amatera: od premijera Crne Gore, pa do svih apostolskih ministara''

Postupak Demokrata – objavljivanje snimka neformalnog i privatnog razgovora novinarke Tamare Nikčević sa Miodragom Živkovićem, predsjednikom Savjeta Građanske inicijative “21. maj”- predstavlja opomenu svim medijima: svako mišljenje, koje se razlikuje od njihovog, može biti predmet pokušaja kompromitovanja, navode sagovornici Gradskog portala.

Vujović: Mišljenje o političkoj partiji ne predstavlja viši javni interes koji bi opravdao objavljivanje snimka

Pravo na privatnost je jedno od osnovnih ljudskih prava i kao takvo je definisano i u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, objašnjava u izjavi za Gradski portal izvršni sekretar Medijski savjet za samoregulaciju Ranko Vujović.

“Ovo pravo je dozvoljeno ograničiti samo u izuzetnim situacijama kada javni interes stoji iznad prava na privatnost. Razgovor između Modraga Živkovića i Tamare Nikčević, neposredno prije snimanja intervjua, bio je privatnog karaktera i nije bio namjenjen široj javnosti. To što su tokom tog razgovora izrečeni negativni stavovi o jednoj političkoj partiji nije predstavljalo neki viši javni interes koji bi opravdao objavljivanje ovog razgovora bilo na društvenim mrežama, bilo u medijima”, kaže Vujović.

On smatra da se kodeksom novinara mora štititi privatnost građana i ne dozvoliti objavljivanje informacija iz njihovog privatnog života u medijima osim, ponavljam, ako se ne radi o pitanjima od javnog interesa.

“Pojedinačni stavovi o određenim političkim partijama, bili oni pozitivni ili negativni, nijesu pitanja od javnog interesa. Ovaj događaj ima i aspekt neovlašćenog snimanja privatnog razgovora, regulisan Krivičnim zakonom u članu 173, a koji predviđa sankcije za neovlašćeno snimanje privatnih razgovora. Treći aspekt ove priče je odnos jedne političke partije na vlasti prema negativnim i kritičkim ocjenama o njoj. Prekomjerna i brutalna reakcija na stavove koji su izrečeni u privatnom razgovoru nije odlika partija koje se hvale proevropskom orijentacijom. Sloboda izražavanja je takođe jedno od osnovnih prava u ranije pomenutoj Konvneciji o ljudskim pravima”, ističe Vujović.

Dodaje da ovakav stepen netolerancije prema stavovima izrečenim u jednoj privatnoj konverzaciji izaziva zabrinutost i sumnju u iskrene namjere i stvarnu posvećenost vrijednostima Evropske unije, a za koje se ova partija makar deklarativno zalaže.

Gruhonjić: Nušićevi „volonteri-doušnici“

Nadimak koji je dodijeljen Demokratama – Cr(k)veni kmeri, pokazao se kao veoma ilustrativan i tačan, objašnjava u razgovoru za Gradski portal vojvođanski novinar Dinko Gruhonjić, dodajući da je pokušaj kompromitovanja novinarke Nikčević očito neuspješan.

„Čitav slučaj mi se jednostavno gadi. Tamara Nikčević nije novinarka čiji su stavovi nepoznati javnosti. Sve što ima da kaže, prikazano je kroz njen rad i kroz profesionalan pristup. Međutim, očito živimo u vreme amatera: od premijera Crne Gore, pa do svih apostolskih ministara“, kaže Gruhonjić.

Naglasio je da su ovo klasični metodi tajnih službi, dodajući da je osoba koja je napravila sramni snimak sebe preporučila crkvenoj koaliciji za neku buduću poziciju na Javnom servisu.

„To je tradicija koju je dobro opisao Branislav Nušić u svojim komedijama – riječ je o takozvanim volonterima-doušnicima, koji na svoju ruku, znajući da će se na taj način dodvoriti nekim moćnicima, volonterski, tajno snimaju svoje kolege, što je suština svih totalitarnih duša. Nova vlast u Crnoj Gori je izrazito dogmatska, a očigledno je da to udbaški volonteri vrlo dobro razumeju“, zaključuje Gruhonjić.

Najavljena krivična prijava

Podsjećamo, novinarka i saradnica TVCG Tamara Nikčević najavila je podnošenje krivične prijave zbog distribuiranja privatnog razgovora.

Članom 173 Krivičnog zakona Crne Gore onaj ko neovlašćeno snima ili prisluškuje razgovor, izjavu ili saopštenje koji mu nijesu namijenjeni kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora u trajanju do godinu.

Kazna čeka i onoga ko omogući nepoznatom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašćeno snimani. Prema zakonu, ako je djelo učinilo službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

RTCG: Pokrenućemo krivični postupak

Menadžemnt Radio Televizije Crne Gore najavio je da će pokrenuti krivični postupak protiv pojedinih Demokrata i njihovog čelnika Alekse Bečića.

“Pokrenućemo postupak. I to krivični. Ali ne protiv urednice “Teleskopije”, već protiv pojedinih Demokrata i njegovog čelnika”, navodi se u reagovanju Javnog servisa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve