Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ekspoze mandatara Krivokapića: NATO ga ne interesuje, opsjednut bivšom vlašću – dokument pršti od demagogije i alibija!

Cilj nove Vlade je da, kada joj istekne mandat, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija, naveo je mandatar Zdravko Krivokapić u ekspozeu koji je dostavio Skupštini, dodajući da zadatak neće biti lak jer, kako je ocijenio, stanje koje zatiču može se okarakterisati kao državni udar. Time je Krivokapić već počeo da stvara sebi alibi i za sve izvjesniji neuspjeh svoje privremene vlade krivi bivšu vlast.

Cilj nove Vlade je da, kada joj istekne mandat, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija, naveo je mandatar Zdravko Krivokapić u ekspozeu koji je dostavio Skupštini, dodajući da zadatak neće biti lak jer, kako je ocijenio, stanje koje zatiču može se okarakterisati kao državni udar. Pregledom ekspozea u oči upada da je NATO savez pomenut svega dva puta čime buduća Vlada, ukoliko bude potvrđena ove sedmice, već pravi jednu vrstu otklona u spoljopolitičkim ciljevima. Zanimljivo je da je “bivša vlast” ili sinonimi “prethodna” i “dosadašnja” pomenuta preko 20 puta, što ostavlja utisak da Krivokapić već sebi kreira alibi, i spreman je da za neuspjeh u najavi svoje vlade krivicu svali na DPS.

Krivokapić

Ekspoze osim uobičajenih formulacija za ovakav tip dokumenta, ovaj put je napisan na ćirilici i latinici, što do sada nije bio slučaj. Pored toga, dokument, moglo bi se reći “pršti” od demagoških rečenica poput onih “a šalteri moraju biti mjesta koja će karakterisati predusretljivost i efektivnost” ili “efikasna javna uprava”.

Crna Gora je, tendenciozno navodi Krivokapić u ekspozeu, 30. avgusta ove godine, voljom građana, prvi put u svojoj istoriji na demokratski način promijenila vlast.

-I pored toga sto je u formalnom smislu, višepartijski sistem uveden u ustavni poredak prije trideset godina, mozemo sa sigurnošću konstatovati da su tek sada stvoreni svi neophodni preduslovi da se obrazuje prva demokratska Vlada.

Iz tog razloga, potpuno smo svjesni da je naša obaveza i istorijska i neponovijiva.. U svom viševjekovnom bitisanju, naša država prolazila je kroz različite faze razvoja koje su, u konačnom, opredjeljivale i karakter tadašnjih vlasti. Pritisnute viševjekovnom borbom za slobodu i goli opstanak, generacije naših predaka trudile su se da svom potomstvu ostave državu koja će, bar za nijansu, biti razvijenija i uređenija nego što su je oni zatekli. To će biti i glavni cilj nove vlasti – da, jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija, složnija i bogatija nego što je to sada- navodi Krivokapić.

Prema njegovim riječima, zadatak neće biti lak, a izazovi koji nas čekaju zahtijevaju angažovanje čitavog društva.

-Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom; situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usijed snazne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili povjerenje u institucije- navodi se u ekpozeu.

Kriza je, kaže Krivokapić, velika. Odlazeća vlast je, kako je dodao, primijenila i sprovodi scenario spržene zemlje “kako bi nam dodatno otežala posao”.

-To nas nije pokolebalo i svjesni smo da se postojeća kriza može prevazići iskijučivo reformama, poštenim i domaćinskim upravijanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava.

U politiku sam ušao srcem, ljubaviju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore – ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu, a srcem radi ocuvanja prađedovskog zavjeta, sa zeljom da zajedno stvorimo bolju budućnost za naš i našu djecu- navodi Krivokapić.

Bez povlačenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Kako se navodi u ekspozeu, izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti u što kraćem roku biće jedan od prioriteta nove Vlade.

Mandatar u ekspozeu  navodi da će je jedan od prioriteta biti izmjene, dopune i revizija “svih diskrimantornih zakonskih i podzakonskih akata, a da će jedan od primarnih ciljeva biti donošenje u što kraćem roku izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

-Svi diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i vjerskih zajednica, biće preispitani, izmijenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dijele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene. Poseban prioritet Vlada će posvetiti izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kako bi ispravila nepravdu i štetu koju postojeći Zakon donosi građanima i vjerskim zajednicama- navodi se u ekspozeu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ratko
30.11.2020-16:24 16:24

Ne daj Bože da u tebi moje dijete vidi budućnost .

Ratko
30.11.2020-18:58 18:58

Ne dao Bog da moje dijete u tebi vidi budućnost .

Nikola
30.11.2020-22:55 22:55

Nece ovo govedo dugo…..sprzice ga njegovi cetnici ka hepo kocku :)))))

Crnogorac
30.11.2020-23:10 23:10

“U politiku sam ušao srcem, ljubaviju, s vjerom i željom za bolju budućnost Crne Gore – ljubavlju prema Crnoj Gori i narodu” a pao si na koljena i ljubio ruke i skute onome koji je radio protiv Crne Gore i Jugoslavije zaradi Zapada, Latina, unijata, izdajnika srpstva, koji je zlotvore proglasio svecima, devastirao prave istorijske i kulturne vrijednosti Crne Gore, prkosio zakonu, pristojnosti, kulturi, nauci, razumu i lagao gdje je god stigao.