Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Obezbijeđeni uslovi za samostalno, tajno i dostojanstveno glasanje OSI na izborima u Tuzima

Konkretno, iz OIK Tuzi navode da su obezbjeđeni elementi za slobodno kretanje osoba oštećenog vida, te da su etisoni postavljeni na svim biračkim mjestima

Dva dana uoči lokalnih izbora u Tuzima, prema riječima predsjednika Opštinske izborne komisije Tuzi, Edmonda Ujkaja, obezbjeđeni su uslovi za samostalno i tajno glasanje OSI.

“Sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući nesmetano glasanje, Opštinska izborna komisija Tuzi, u komunikaciji sa Savezom slijepih Crne Gore, obezbijedila je adekvatne uslove glasanja za predstojeće lokalne izbore osobama sa invaliditetom”, navodi Ujkaj.

Konkretno, iz OIK Tuzi navode da su obezbjeđeni elementi za slobodno kretanje osoba oštećenog vida, te da su etisoni postavljeni na svim biračkim mjestima.

“Na biračkim mjesta gdje nije bilo adekvatnog pristupa, obezbijeđene su rampe, postavljene su taktilne trake- etison, obezbijeđene su brošure kao i šablon na kojem su krugovi pokriveni plastičnom podlogom. Obezbijeđeni su niski stolovi za glasačku kutiju, a takođe, i niske police u kabinama za glasanje”, kazao je on.

Iz OIK Tuzi navode i da su tokom edukacije biračkih odbora predavači posebno istakli i objasnili dužnosti koje birački odbor ima na dan glasanja, a posebno u dijelu glasanja OSI.

Šablon, OIK Tuzi

“Tokom opremanja biračkih mjesta, na jednom biračkom mjestu, utvrđeno je da bi ulazna vrata određene prostorije onemogućila ulazak za osobe sa invaliditetom, korisnike kolica, stoga na naš zahtjev, birački odbor će se premjestiti u drugu prostoriju koja je adekvatna i omogućava nesmetani ulazak, i ovim licima, u prostoriju za glasanje”, ističu oni.

Iz Saveza slijepih Crne Gore i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) navode da su zadovoljni uslovima koji su obezbjeđeni, te se nadaju da se ista kršenja, kao tokom prethodnih izbornih ciklusa, neće ponavljati tokom izbornog dana.

“Raduje nas činjenica da će šablon za glasanje omogućiti svim osobama oštećenog vida da glasaju samostalno i tajno. Postavljene etison trake će svakako obezbijediti nesmetano samostalno kretanje unutar biračkog mjesta za sve osobe oštećenog vida. Međutim, ostaje da vidimo da li će članovi biračkih odbora, tokom opremanja biračkih mjesta ispoštovati sve navedene uslove. Nadamo se da će dogovoreni elementi pristupačnosti biti ispoštovani, te da se neće dešavati situacije poput onih sa prethodno održanih lokalnih izbora, kada uprkos postojanju šablona sa metalnim prstenovima, usljed neadekvatne edukacije članova biračkih odbora, određenom broju birača nije bilo omogućeno samostalno i tajno glasanje“, navodi pomoćnica direktora Saveza slijepih, Katarina Bigović Kulić.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom, Marina Vujačić istakla je da će UMHCG, kao i dio sada, po potrebi pružati besplatno pravno zastupanje pred sudom osobama s invaliditetom koje budu željele pokrenuti postupke za zaštitu od diskriminacije zbog ograničavanja ili onemogućavanja prava glasa.

Opštinska izborna komisija Tuzi, ističe da će navedene uslove ispuniti i tokom sprovođenja neophodnih radnji za predsjedničke izbore, koji se održavaju u nedelju 19.marta 2023, sa ciljem da se izborni proces sprovede bez problema i da se osobama sa invaliditetom omogućiti nesmetano glasanje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve