Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

NVO “Crnogorski obraz”: Ponižavajuće i neutemeljene izjave Brnabić i Varheljija

Politikantska i neutemeljena izjava premijerke Brnabić „da se u Crnoj Gori sve češće prekraja istina, odnosno istorijska činjenica“ da je sramna Podgorička skupština bila izraz narodne volje, predstavlja drsku, organizovanu političku i propagandnu akciju kontinuiteta mješanja u unutrašnja pitanja jedne države koja je svoju samostalnost obnovila 21.05.2006.godine, ocijenili su danas iz NVO "Crnogorski obraz"

Politikantska i neutemeljena izjava premijerke Brnabić „da se u Crnoj Gori sve češće prekraja istina, odnosno istorijska činjenica“ da je sramna Podgorička skupština bila izraz narodne volje, predstavlja drsku, organizovanu političku i propagandnu akciju kontinuiteta mješanja u unutrašnja pitanja jedne države koja je svoju samostalnost obnovila 21.05.2006.godine, ocijenili su danas iz NVO “Crnogorski obraz”.

Brnabić

Prenosimo u cjelosti ostatak saopštenja:

Besprizorno i mitomansko „načertanije“ premijerke Brnabić otišlo je toliko daleko da je u jučerašnjoj izjavi njen intelektualni resurs pokazao crnogorskoj javnosti svoju površnost iznošenjem neistinite tvrdnje da Srbija u I sv.ratu nije bila okupator Crne Gore, te da se“ ona, ministar Selaković, čitava Vlada Srbije, a vjeruje i čitava Srbija i polovina Crne Gore slažu s izjavom ambasadora Srbije Vladimira Božovića“ koji je povodom 102.godine od održavanja nelegitimne i nelegalne Podgoričke skupšine izjavio da ista predstavlja „oslobođenje i slobodnu volju crnogorskog naroda“. NVO Crnogorski obraz podśeća da je Podgorička skupština suprotno važećem Ustavu kraljevine Crne Gore održana u magacinu zgrade Duvanskog monopola unutar koje su tzv.“ poslanici“ pod raznim prijetnjama srbijanske vlasti glasali za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom. Zgradu Duvanskog monopola opkolile su srbijanske vojne i policijske snage kao znak pritiska i prijeteće opomene u slučaju da se drugačije glasa. Glavnomandujući srpskih militantnih snaga koje su opkolile „skupštinsku zgradu“ bio je načelnik Vrhovne komande crnogorske vojske general Petar Pešić čija je raportna rečenica nakon slavne crnogorske pobjede  na Mojkovcu, đe su Crnogorci žrtvovani braneći odstupnicu srbijanskoj vojsci, glasila:  „ Rat je završen, crnogorska vojska više ne postoji“.

NVO Crnogorski obraz navodi i činjenicu da proglašavanje srbijanskog ambasadora nepoželjnom osobom i njegovo proćerivanje iz Crne Gore nije ishitrena odluka, i ne tiče se samo posljednje Božovićeve izjave već njegovog kontinuiranog mješanja u unutrašnja pitanja naše države, zbog čega je MVP Crne Gore blagovremeno upozoravalo ambasadora Božovića u pet navrata (tri puta pismenim i dva puta usmenim putem) na što se pomenuti ambasador svakoga puta oglušio. Obraćanje Evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljia da Crna Gora povuče odluku o proćerivanju ambasadora Srbije nedvosmisleno govori o još jednoj administrativnoj neusklađenosti ili nedovoljnoj obavještenosti komesara Varheljia čije u najmanju ruku bizarne izjave kada je u pitanju odnos prema Crnoj Gori ne iznenađuju, već predstavljaju sporan kontinuitet njegovog oglašavanja „iz tuđe glave“.

Znaju li Brnabićka i Varhelji zašto i kada je srpska Vlada osnovala:

–       „Privremeni odbor za ujedinjenje Srbije i Crne Gore“ – Krf

–       „Crnogorski odbor za narodno ujedinjenje“ – Pariz

–       Vojni odred „Jadranske trupe“ – formiran od strane Pašića

–       „Centralni izvršni odbor za ujedinjenje“

Znaju li Brnabićka i Varhelji zbog čega i kada je osnovan Komitski pokret Crne Gore? Da se brane od „prijatelja i bratskih namjera“ ili da odgovore na okupaciju svoje države i brane njenu samostalnost? Znaju li Brnabićka i Varhelji ko je i zbog čega zatvarao, ubijao, spaljivao, mučio i proganjao crnogorske rodoljube? Je li to bio bratski čin ljubavi, sloge i oslobođenja Crnogoraca/ki od nekih imaginarnih fašističkih sila koje su ih progonile? Znaju li ovi „licemjerno neupućeni“ zvaničnici Srbije i EU ko je i zbog čega izbrisao ime Crne Gore iz zvaničnog naziva tadašnje države Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca? Znaju li zašto i ko je spaljivao domove crnogorskih suverenista čiji su članovi domaćinstva prije sopstvenog smaknuća morali gledati kako im  na kućnom ognjištu gore odojčad u povojima? Vjerujemo da znaju i da su im takvi i slični načini dobro poznati iz II sv.rata, i to baš u sopstvenim državama u kojima su četnički i fašistički pokreti bili itekako prisutni.  NVO Crnogorski obraz najoštrije osuđuje izjave premijerke Brnabić i Evropskog komesara Varheljia, smatrajući ih neutemeljenim, politikantskim i ponižavajućim.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve