-Izbori su protekli u mirnoj i demokratskoj atmosferi. Obećali smo će izborni dan proteći bez incidenata i da ćemo imati fer izborni proces. To obećanje smo odgovorno ispunili. No, i nakon izbora, treba obezbijediti funkcionisanje demokratije, međusobno uvažavanje i poštovanje, poručuje ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

foto gov.me

Ovih dana, kako kaže, na ispitu je društvo u cjelini.

“Institucije sistema, posebno. Zatečeni smo narušavanjem javnog reda i mira, kao i nedoličnim slavljem na ulicama Glavnog grada i u drugim opštinama.

Posebno uzmemiruje vrijeđanje manjinskih naroda, uz ikonografiju koja nas vraća u opasne primjere iz prošlosti. Niko nema pravo da ugrozi multietnički i miltivjerski sklad, kao najsvetiju tekovinu crnogorskog društva. Takvo ponašanje nije u duhu građanskog koncepta, niti će biti tolerisano. Kao što je jasno da takvo ponašanje neće nikoga u manjinskim zajednicama uplašiti, niti narušiti odnos prema Crnoj Gori kao multietničkoj zajednici u kojoj ima mjesta za sve”, poručuje on.

Proslave moraju biti primjerene civilizacijskim i demokratskim standardima, dodaje Nuhodžić.

“No, dešavanja kojima svjedočimo nijesu na tragu evropskih vrijednosti niti dolikuju demokratskoj atmosferi koju smo strpljivo godinama gradili. Zato pozivam građane da budu tolerantni i dostojanstveni, da različiti politički stavovi ne budu pozivi na linč i revanšizam.

Kao i u svakom demokratskom društvu, vlast će se formirati u demokratskoj proceduri, u skladu sa izbornim rezultatima koji predstavljaju iskaz volje građana. A država i institucije će obezbijediti mir i sigurnost svakom pojedincu.

Kao ministar unutrašnjih poslova, daću puni doprinos tome. Jednako kao i na dan izbora, tako i do formiranja vlasti.

Pozivam građane da budu zreli i odgovorni, dostojanstveni i spremni da pokažu demokratski kapacitet i privrženost dijalogu i miru.

Za dobro svih nas”, naveo je on.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve