Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Nuhodžić: Ekspertski tim MUP-a i civilnog sektora kontrolisaće tačnost i ažurnost biračkog spiska

"Ekspertski tim iskazuje otvorenost i spremnost za komunikaciju sa građanima, političkim partijama, ovlašćenim nevladinim organizacijama i akreditovanim predstavnicima međunarodnih posmatračkih misija, kako bi otklonili eventualne nedoumice u pogledu regularnosti biračkog spiska", poručio je Nuhodžić

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić formirao je Ekspertski tim koji će se baviti kontrolom tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kao i izvornih registara iz kojih se generiše birački spisak, saopšteno je iz MUP-a.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je snažno posvećeno unapređenju transparentnosti u sprovođenju kontrole biračkog spiska. Rukovodeći se time, predložio sam uvođenje novog mehanizma koji bi značajno unaprijedio kontrolu biračkog spiska i usmjerio nas ka ključnom cilju – a to je jačanje povjerenja u institucije i integritet izbornog procesa.

Povjerenje znači otvorenost, transparentnost i bolju saradnju. Upravo s tom namjerom, formirao sam Ekspertski tim koji će se baviti kontrolom tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kao i izvornih registara iz kojih se generiše birački spisak, a u čijem su sastavu, shodno ranije objavljenom Javnom pozivu, i predstavnici civilnog sektora – Centra za demokratsku tranziciju i Centra za monitoring i istraživanje“, saopštio je Nuhodžić na današnjem sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom. Ovom prilikom, predstavljena su i aplikativna rješenja koja omogućavaju uvid u formiranje biračkog spiska.

Nuhodžić je podsjetio da postoje brojni mehanizmi kontrole i uvida u birački spisak, odnosno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno da opštinskoj izbornoj komisiji za birački spisak opštine, parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste, i nevladinoj organizaciji kojoj je od strane nadležnog organa izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva, omogući uvid u birački spisak, kao i u promjene koje su u njemu izvršene.

Takođe, dodao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolaže sa civilnim AFIS sistemom za deduplikaciju otisaka prstiju i uređajima za elektronsku identifikaciju birača.

“U društvu zasnovanom na vladavini prava, za koje vjerujem da se svi zalažemo, i vlast i opozicija i civilni sektor i mediji, povećanje povjerenja u izbore je naš zajednički zadatak. Ekspertski tim iskazuje otvorenost i spremnost za komunikaciju sa građanima, političkim partijama, ovlašćenim nevladinim organizacijama i akreditovanim predstavnicima međunarodnih posmatračkih misija, kako bi otklonili eventualne nedoumice u pogledu regularnosti biračkog spiska”, poručio je Nuhodžić.

U radu sastanka učestvovali su, u ime civilnog sektora, Dragan Koprivica (Centar za demokratsku tranziciju – CDT), Zlatko Vujović (Centar za monitoring i istraživanje – CEMI), Danilo Papović (Građanska alijansa – GA) i Milena Bešić (Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve