Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Nuhodžić-Božović: Podijeljenost mišljenja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti prevazići dijalogom

Nuhodžić i Božović izrazili su zadovolјstvo dosadašnjom policijskom saradnjom Crne Gore i Srbije, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala

Mir, dijalog i tolerancija su vrijednosti na kojima treba dalje razvijati dobrosusjedske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić nakon sastanka sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem. Nuhodžić i Božović su se saglasili da se podijeljenost mišljenja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti može prevazići dijalogom i dogovorom svih odgovornih činilaca u društvu.

Zajednički je ukazano na značaj jačanja saradnje graničnih policija dvije države u oblasti suzbijanja ilegalnih migracija, kao i intenziviranja aktivnosti na unapređenju graničnih prelaza radi bržeg protoka lјudi, robe i kapitala.

Nuhožić se posebno osvrnuo na zajedničke interese u procesu evropskih integracija, što je dodatni podsticaj intenzivnijoj saradnji i međusobnoj podršci u ostvarivanju punopravnog članstva u EU.

Jedna od tema sastanka bilo je i suočavanje sa epidemijom koronavirusa.

“U ovoj kriznoj situaciji, uvjerili smo se da su kako bezbjednosni, tako i zdravstveni izazovi, transnacionalnog karaktera. Virusi, kao ni organizovani kriminal, ilegalne migracije i terorizam, ne poznaju granice i jedini način efikasnog suprotstavljanja ovim prijetnjama je intenzivna i kontinuirana saradnja“, saopštio je Nuhodžić.

Božović je pozitivno ocijenio aktivnosti Operativnog štaba Ministarstva unutrašnjih poslova koji je organizovao povratak državljana Srbije koji su se našli na teritoriji Crne Gore, što je pokazatelj solidarnosti i zajedništva. U tom kontekstu, posebno je pohvalio požrtvovanost i posvećenost pripadnika graničnih policija Srbije i Crne Gore.

Nuhodžić je istakao da nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti postoje određena nerazumijevanja, uz podsjećanje na ključne vrijednosti koje je gradila Crna Gora, a koje baštine svi njeni građani.

“Crna Gora se jasno utemeljila kao građansko društvo i donosi zakone jednake za sve. Vjerujem da će građani multietničke i multivjerske Crne Gore nastaviti da njeguju mir, suživot i toleranciju. To su naše najveće vrijednosti, a građanski koncept na kome počiva naše društvo – jedini je siguran put u rešavanju svih dilema. Stoga se naše namjere podudaraju sa evropskim vrijednostima i stoga svi zajedno moramo biti u funkciji očuvanja i unapređenja zdravih ljudskih, institucionalnih i političkih odnosa, zarad bolje budućnosti svih nas i daljeg razvoja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Srbije“, zaključio je Nuhodžić.

Nuhodžić i Božović su se saglasili da se podijeljenost mišljenja povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti može prevazići dijalogom i dogovorom svih odgovornih činilaca u društvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve