Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Novaković Đurović: U razgovoru sa Varheljijem dobili poruku da neće biti blokade pregovora EU sa Crnom Gorom

Komesar Varhelji je, kako navode u saopštenju, potvrdio da Evropska komisija ostaje pouzdan partner na reformskom putu Crne Gore, te da će svojim punim kapacitetom, kako ekspertskom tako i finansijskom podrškom, nastaviti da podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji

Iako je primjećeno usporavanje u pregovaračkom procesu, njegova blokada trenutno nije na dnevnom redu Evropske komisije ali je naglašena važnost hitnog imenovanja sudija Ustavnog suda kako bi se ispunili osnovni preduslovi za dalji razvoj institucija koje treba da daju podršku vladavini prava i ukupnom političkom sistemu, kao osnovnom preduslovu za ulazak u konačnu fazu pregovaračkog procesa“, rezime je sastanka koordinatorke radom Ministarstva evropskih poslova Ane Novaković Đurović i komesara za proširenje Olivera Varheljija, saopšteno je iz Vlade.

Ministarka Novaković Đurović je istakla uvjerenje da će se u Skupštini Crne Gore izabrati sudije Ustavnog suda, u do sada najtransparentnijem procesu izbora, i na taj način otvoriti nova perspektiva u pravcu zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Novaković Đurović je u izjavi za medije kazala da su na sastanku sa Varheljijem dobili ohrabrujuću poruku da neće biti blokade pregovora EU sa Crnom Gorom.

“Već da imamo podršku EK u ovim daljim naporima da riješimo najvažnija pitanja i to otvara novi perspektivu za dalji progres na putu ka EU”, navodi ona.

Komesar Varhelji je, kako navode u saopštenju, potvrdio da Evropska komisija ostaje pouzdan partner na reformskom putu Crne Gore, te da će svojim punim kapacitetom, kako ekspertskom tako i finansijskom podrškom, nastaviti da podržava proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj Uniji.

“U konačnom, komesar Varhelji je pozvao sve političke aktere u Crnoj Gori da prepoznaju aktuelni geopolitički momenat i da jačanjem sistema vladavine prava, osnaže dinamiku ovoga procesa”, navode u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
25.01.2023-19:33 19:33

EU vodi istragu protiv g.Varhelji..kako on moze biti jos uvijek aktivan?