Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Novaković Đurović sa Bilčikom i Piculom: Ključ za dalji napredak na EU putu je u rukama Crne Gore

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili zabrinutost zbog aktuelne političke krize u državi

Recept za rješenje političke krize i stvaranje preduslova za ulazak u završnu fazu pregovora o priključenju Evropskoj Uniji se nalazi u Crnoj Gori, zajednički je zaključak nakon razgovora koje je ministarka Ana Novaković Đurović imala sa poslanicima Evropskog Parlamenta Vladimirom Bilčikom i Toninom Piculom.

Tokom otvorenog razgovora poslanik Bilčik je izrazio zabrinutost zbog aktuelne političke krize u Crnoj Gori i ukazao da je riješenje pitanja funkcionalnosti Ustavnog suda, kao i izgradnje nezavisnih institucija koje treba da omoguće sprovođenje predstojećih predsjedničkih kao i, u bliskoj budućnosti, parlamentarnih izbora osnovni preduslov za dalji napredak Crne Gore na Evropskom putu.

“Takođe, poslanik Bilčik je iskazao spremnost da zakaže sjednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) čim se otklone razlozi za njeno odlaganje. U isto vrijeme, poslanik Bilčik je pozdravio usklađenost spoljne politike Crne Gore i Evropske Unije, posebno po pitanju ruske agresije na Ukrajinu”, saopšteno je iz Vlade.

Poslanik Picula je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se dodatno upozna sa aktuelnom situacijom u Crnoj Gori i smatra da Crna Gora ima potencijal i kapacitet da postane naredna članica EU, ali da je potrebno značajno napredovati na tom putu.

Foto: Vlada Crne Gore

Ukazao je da bi parlamentarne izbore trebalo održati što prije i sugerisao je da je, bez obzira na političke promjene, neophodno sačuvati pregovaračku strukturu i zaštititi je od svakog političkog uticaja. Pitanje daljeg proširenja EU je ponovo dobilo zamah, Crna Gora treba da iskoristi ovaj trenutak, zaključio je poslanik Picula.

Ministarka Novaković Đurović je zahvalila uvaženim poslanicima na prilici da razmijeni mišljenja u vezi sa aktuelnom situacijom u vezi sa Evropskom agendom Crne Gore.

Ona je naglasila da je ulazak Crne Gore ključni spoljnopolitički prioritet i da Vlada aktivno sprovodi reforme na tom putu koje su u nadležnosti. Istakla je da je Crna Gora i dalje u procesu političke tranzicije i da vjeruje da će sve političke partije u njoj pokazati zrelost i dati doprinos izgradnji nezavisnih institucija, prije svega Ustavnog suda, kako bi se dao zamah svim ostalim političkim procesima čiji krajnji rezultat treba da bude članstvo Crne Gore u Evropskoj Uniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve