Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

NOVA za porez duguje skoro 50.000 eura

Nova srpska demokratije za porez duguje skoro 50.000 eura, pokazao je nalaz Državne revizorske institucije, koja je partiji Andrije Mandića dala pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj za 2019. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti.

Nova srpska demokratije za porez duguje skoro 50.000 eura, pokazao je nalaz Državne revizorske institucije, koja je partiji Andrije Mandića dala pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj za 2019. godinu i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti.

NOVA za porez duguje skoro 50.000 eura

Revizijom pravilnosti utvrđeno je da NOVA nije sve finansijske i druge radnje uskladila sa zakonskim i drugim propisima.

“Neusklađenost se odnosi na nedosljednu primjenu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (tada važeći član 18), Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica (član 46), Zakona o reprogramu poreskog potraživanja (član 12), Zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja (član 6), Zakona o računovodstvu (član 19) i Uredbe o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru”, navode u DRI-u.

A DRI je kod NOVA-e utvrdio ove nepravilnosti.

“Partija je sa redovnog računa izvršila plaćanja koja su se odnosila na izmirenje obaveza po osnovu izborne kampanje iz ranijih godina u ukupnom iznosu od 22.132,26 eura, što nije u skladu sa odredbama člana 18, tada važećeg Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Partija tokom 2019. godine prilikom isplate neto zarada i naknada, većim dijelom nije izmirivala tekuće poreske obaveze, koje su za 2019. godinu obračunate u iznosu od 15.095,03 eura dok ukupno neizmirene obaveze po ovom osnovu iznose 49.016,08 eura, što nije u skladu sa odredbama člana 46 Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica”, ističu u DRI-u.

NOVA, navode, nije poštovala utvrđeni blagajnički maksimum jer je 35 dana u toku 2019. godine (dani kada je bilo gotovinskih transakcija) imala gotovinu u blagajni Centrale veću od limita utvrđenog Zakonom i Odlukom nadležnog organa partije.

“Partija je izvršila isplatu troškova službenih putovanja u iznosu od 1.044,75 eura po putnim nalozima, koji ne sadrže sve potrebne podatke, a nijesu sačinjavani ni Izvještaji sa službenog puta kako je to utvrđeno važećom Uredbom. U pojedinačnim slučajevima utvrđeno je da je isto lice bilo nalogodavac i podnosilac putnog računa. Dio od ukupno isplaćenih dnevnica u opštinskim odborima Andrijevica, Berane i Danilovgrad, isplaćivan je u pojedinačnim iznosima po 20 eura, što nije u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru”, navode revizori.

Evidentiranje dijela troškova opštinskih odbora u 2019. godini NOVA je vršila na gotovinskoj, a ne na obračunskoj osnovi.

“Partija je po osnovu zakupa poslovnog prostora u Danilovgradu i Herceg Novom, u poslovnim knjigama evidentirala troškove zakupa u većem iznosu u odnosu na ugovorene zakupnine za ukupan iznos od 550, eura, što nije u skladu sa članom 19 Zakona o računovodstvu”, ističu u DRI-u.

Revizijom Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2019. godinu je takođe izvršena provjera realizacije preporuka datih u Izvještaju o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja za 2018. godinu.

“Revizijom Godišnjeg konsolidovanog finansijskog izvještaja za 2019. godinu utvrđeno je da je subjekt revizije realizovao dvije od devet datih preporuka, nije realizovao tri preporuke, dok se realizacija četiri preporuke nije mogla provjeriti iz razloga što u 2019. godini nijesu postojali događaji/okolnosti koje su bile predmet datih preporuka”, ističu revizori.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
TV-EU
05.10.2020-11:11 11:11

Platiće Vučić , nije problem kada je u pitanju “naša stvar ” !