Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Nova većina smijenila Dragicu Perović

Vršilac dužnosti novog predsjednika lokalnog parlamenta, shodno odluci većine, biće Željko Avramović iz DPS-a, a najavljeno je da će u roku od 30 dana biti izabran novi šef lokalne skupštine

Skupštinska većina je, na današnjem zasijedanju u Kongresnoj dvorani hotela “Vardar”, glasovima 17 odbornika po prozivci smijenila dosadašnju predsjednicu SO Dragicu Perović.

Odbornici su dužni da u roku od 30 dana izaberu novog predsjednika Skupštine opštine, a do tada će sjednicama predsjedavati odbornik Željko Avramović iz DPS-a, odlučeno je na današnjem zasijedanju.

Sa Skupštine je upućen poziv Perovićevoj i Jokiću da otpečate vrata SO Kotor i vrate pečat Skupštine grada koji je iznešen iz palate Bizanti.

Željko Aprcović (DPS) je podsjetio na zloupotrebu službenog položaja od strane Dragice Perović i kazao da je ona trebala biti predsjednica svih odbornika, prva među jednakima.

Od 26. juna prošle godine, od kada je posljednji put zasijedala SO Kotor, odbornici se više nijesu sastajali i od tada vlada blokada opštine i grada, kazao je on.

Aprcović se osvrnuo i na sinoćnje gostovanje Dragice Perović u programu na TV Budva u kome je sav teret nefunkcionisanja vlasti u Kotoru neuspješno pokušala da prebaci  na sadašnju skupštinsku većinu. A jasno je svima, kazao je on, da doskorašnja vladajuća koalicija ne funkcioniše od samog početka.

Vido Drašković (LP) je kazao da su, odlazeći predsjednik opštine i predsjednica SO zaboravili da su izabrani voljom građana. Kotor je, smatra Drašković, doživio sramotu, i dodao da od 12. vijeka parlamentarizma, od kada je Veliko vijeće grada donosilo odluke, nikad građanima i predstavnicima nije bilo zabranjeno da iznesu svoje mišljenje. Novi ljudi u Kotoru su to uradili pečateći vrata prve kuće grada.

Ljiljana Velić (HGI) je podsjetila da su svi odbornici birani da bi kao zakonodavna vlast radili u skupštini. Politička borba se vodi političkim sredstvima a nikako fizičkim barijerama.

Božidar Zvicer (SD) je uputio građane Kotora da dobro vide što se dešava i da oni nijesu grupa građana skupljena na ulici, kako ih naziva predsjednica SO i pojedini mediji, već da se radi o 17 odgovornih odbornika kojima su povjerenje dali građani. On je poslao poruku građanima da će nastaviti odgovorno da obavljaju svoj posao, a oni neka se na izborima opredjeljuju za one kojima vjeruju.

Bruna Lončarević (SDP) je podsjetila da je Dragica Perović samo jedna od odbonika u SO, ništa značajnija niti bitnija od ostalih. Razlika je jedino u tome što ona predsjedava i što treba da brani Ustav, Zakon i Poslovnik i da ih poznaje malo bolje od drugih, da stane iza zakona i da predstavlja Skupštinu.

Lončarevićeva je kazala da  nju ne vrijeđa kad neko kaže da je ovo što rade hajdučija jer su hajduci simbol slobode. Oni su otimali od bogatih i davali siromašnim. Ne vrijeđa je ni pravno nasilje, ni sve što se ovih dana o njoj piše, od izdajstva do herojstva, jer osjeća da joj je mjesto tu gdje je saad sa ovim ljudima koje je narod birao. Lončarevićeva je kazala da je i nju neko birao i da nema nikakve veze sa političkom korupcijom na koju se neki pozivaju.

Kao razloge za smjenu Perovićeve Lončarević je navela da je ona, nakon upozorenja Ministarstva javne uprave, pisala pismo u kome traži objašnjenje što joj je činiti. A kada joj se odgovori da nečinjenjem pravi političku korupciju, onda Perovićeva, kada je 17 odbornika sazvalo zakonski skupštinu, zaključava vrata i poziva na sjednicu koju je  ona zakazala. Da to nije malo uskočki?, zapitala se Lončarevićeva.

Ona je podsjetila da je Perovićeva predsjedavala skupštinom na glavnom gradskom trgu, odakle je pozvala malobrojne Kotorane i turiste sa kruzere da glasaju o Jokićevoj smjeni, bez zapisnika i prebrojavanja.

,,I ja treba da se ponosim sa takvom predsjednicom, koja na ulici, pod kišobranom, proziva mene i ostale kolege koji žele da rade”, kazala je Lončarevićeva.

Jutros u 10 sati 17 odbornika  iz redova DPS-a, SD-a, LP-a, HGI-ja i Bruna Lončarević iz SDP-a došla je u palatu Bizanti, ali su naišli na blokirana vrata, koja su, da podsjetimo, prije četiri dana zapečatili i promijenili brave predsjednica Skupštine Dragica Perović i predsjednik opštine Vladimir Jokić.Zbog toga je danas podnijeta krivična prijava kotorskom Osnovnom državnom tužilaštvu, a SO održana u Konresnoj dvorani hotela “Vardar”, u neposrednoj blizini.

Odbornik DPS-a Željko Avramović je novinarima ispred zaključanih i zapečaćenih vrata kazao da im je spriječen ulazak u skupštinsku salu nečijom samovoljom i da će zbog toga sjednicu održati u sali hotela „Vardar“.

,,Mi smo danas zakazali sjednicu SO Kotor sa dnevnim redom razrješenje predsjednice Skupštine Dragice Perović. Kao što vidite, vrata SO su i dalje zapečaćena i nama se odbornicima ne dozvoljava da uđemo u naše prostorije i da radimo posao za koji su nas građani izabrali”, kazao je Avramović.

Zbog toga će se sjednica održati u alternativnom prostoru i sve će biti u skladu sa zakonom, jer nijednim aktom nije precizirano gdje se sjednice održavaju. A održavaju se tamo gdje ima uslova za rad, kazao je Avramović, naglašavajući da će sve odraditi na žalost bez pomoći stručne službe SO.

Predsjednica Skupštine Dragica Perović u kontinuitetu krši Zakon o lokalnoj upravi, kaže se u obrazloženju Odluke o razrješenju predsjednice SO Kotor koja je dostavljena odbornicima.

Posebno je naglašena XIX sjednica koja je zakazana na osnovu zahtjeva 18 odbornika 24. aprila 2019. godine, i to zadnjeg dana roka za odlučivanje po prijedlogu za razrješenje predsjednika opštine Kotor i koju je Perovićeva bez razloga prekinula.

To dovoljno govori, stoji u obrazloženju, o nefunkcionisanju lokalnog parlamenta i lošem rukovođenju ovog značajnog organa lokalne samouprave.

Predsjednica Perović nije postupila u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom kod prekida sjednice Skupštine. Nije se dogovarala sa predsjednicima klubova odbornika o terminima nastavka sjednice. Kršen je član 40 i 41 Zakona o lokalnoj samoupravi. To kršenje se ponavljalo tokom cijele prošle godine a nastavljeno je i u ovoj.

Statut nije usklađen sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, pa samim tim i Poslovnik nije usklađen.

Kao najdrastičniji primjer zloupotrebe ovlašćenja predsjednica SO je, piše u obrazloženju, demonstrirala u nastavku XIX sjednice, zakazane za 24. jun ove godine kada je, zajedno sa predsjednikom opštine Vladimirom Jokićem, bez uporišta u zakonu, onemogućila odbornicima da uđu u skupštinsku salu. Radi se o javnim prostorima dostupnim svim građanima. Perovićeva je protivzakonitim radnjama i postupcima, pečaćenjem ulaznih vrata onemogućila odbornike da ostvare svoja građanske prava i obaveze.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve