Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Njemačka i Francuska rade na pripremi proširenja EU

''Ovdje u Savjetu za opšte poslove, mi smo uvijek zauzeti pripremama EU za proširenje koje će doće sa mnogim novim državama članicama. I zato smo u januaru osnovali njemačko-francusku grupu eksperata koja se prije svega bavi time kako da se pripremimo za ovu rundu proširenja'', kazala je Lurman

Grupa eksperata iz Njemačke i Francuske radi na novom predlogu kako bi EU postala pogodnija za proširenje, saopštila je njemačka ministarka za Evropu Ana Lurman uoči Savjeta za opšte poslove EU.

„Ovdje u Savjetu za opšte poslove, mi smo uvijek zauzeti pripremama EU za proširenje koje će doće sa mnogim novim državama članicama. I zato smo u januaru osnovali njemačko-francusku grupu eksperata koja se prije svega bavi time kako da se pripremimo za ovu rundu proširenja”, kazala je Lurman.

Ona je naglasila i da su predstavnici te dvije zemlje nedavno i imali večeru sa svim kolegama iz zemalja članica, na kojima je ekspertska grupa predstavila svoje radne rezultate.

Da Njemačka i Francuska rade na novim modalitetima proširenja EU potvrdila je i francuska državna sekretarka za Evropu Lorans Bon (Laurence Boone), koja ističe da se proširenje više ne dovodi u pitanje, već način na koji sprovesti taj proces.

“Imali smo neformalnu večeru kako bismo počeli da razgovaramo o proširenju. Bilo je prisutno nas dvadeset sedam ministara zaduženih za Evropu. Niko nije postavljao pitanje da li treba da dođe do proširenja, svi su saglasni da to treba uraditi, i to brzo“, kazala je Bon.

Ističe i da je ključno pitanje – kako?

„Postoje tri važna pitanja- prvo koje se odnosi na to da EU najprije treba da podnese taj ‘šok’, dakle kako da reformišemo naše politike, naš budžet i institucije“, naglašava francuska zvaničnica.

Ništa manje važan preduslov je i da zemlje kandidati treba da budu spremne.

„Za to postoje reforme, ali moramo se takođe posvetiti da im pomognemo da sprovedu te reforme, posebno u vladavini prava. To je važno kako u procesu pristupanja, ali treba da donese i ‘višegodišnje plodove“, kaže Bon.

Zaključuje da će se ta diskusija nastaviti tokom cijele godine.

Od zemalja kandidata u procesu pregovora najdalje je odmakla Crna Gora, sa 33 otvorena poglavlja.

Kako je poručio visoki predstavnik EU Žozep Borelj, Crna Gora je najnapredniji kandidat za pristupanje, važan saveznik i buduća članica Evropske unije.

„Zbog toga želim da istaknem da ste vi prvi na liniji, najnapredniji kandidat za pristupanje. I to dugo traje – znam“, kazao je Borelj juče nakon susreta sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem.

Međutim, već dvije godine Crna Gora nije zabilježila značajniji napredak na evropskom putu, na šta je naročito negativno uticala politička nestabilnost, kao i tenzije unutar vladajuće većine, odugovlačenje procesa donošenja odluka i sprovođenja reformi.

Zbog nedovoljnog napretka u reformama sa Crnom Gorom od decembra 2021. godine nije održana nijedna međuvladina konferencija.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve